Enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, enflasyon ve faizin tekrar tek haneli rakamlara düşürülmesini hedeflediklerini vurgulayarak, "2019 yılı itibarıyla inşallah tek haneli rakamları göreceğiz." dedi.

Haberler 04.08.2018 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, enflasyon ve faizin tekrar tek haneli rakamlara düürülmesini hedeflediklerini vurgulayarak, 2019 yl itibaryla inallah tek haneli rakamlar göreceiz. Hatta 2018 sonu itibaryla düü trendini güçlü ekilde göreceiz. dedi.

Bakan Albayrak, NTVde katld programda gündemdeki gelimeleri deerlendirdi.

ABDnin Türkiyeye yönelik yaptrm kararna deinen Albayrak, son dönemdeki gelimelere ilikin sürecin duygusallktan ari, rasyonel bir aklla yürütülmesi gerektiini söyledi.

Albayrak, Devlet olmak ve devlet akln temsil etmek böyle olur. ki ülke ilikilerinin tarihi geçmii var. Güçlü tarihi balarn, NATO ittifak ve stratejik müttefiklikle birletiren iki ülkenin ilikilerini bu çerçevede deerlendirip yönetmek gerekir. Türkiye olarak biz hep bu aklla süreçleri yürütmeye çalyoruz. Son dönemdeki gelimeler, farkl siyasi söylemler ne ekilde olursa olsun, devlet arln hiçbir zaman elden brakmamak lazm. diye konutu.

Son dönemdeki gelimelerin bu hassas teraziyle çözüm ve ortak akl çerçevesinde yönetilmesi gerektiine iaret eden Albayrak, iki ülke dileri bakanlar arasnda sabah saatlerinde gerçekleen görümede de bu anlamdaki iradenin güçlü ekilde masaya konulduunu vurgulad.

Albayrak, iki ülke arasnda problemler olabileceine ancak hep diplomasinin üstün gelmesiyle ilikilerin devam edeceine dikkati çekerek, benzer özellik gösteren Türkiye-AB ilikilerinde de her zaman diplomatik akln kazandn hatrlatt. Albayrak, ABD ilikilerinde de ayn durumun geçerli olduunun altn çizerek, Bugün aramzdaki iliki gergin olabilir, yarn düzelebilir. Hep bu usulü gözeterek, bunu unutmadan yürütmek lazm. Son dönemki dalgalanmalarn akabinde biz hep bunu üstün tutmaya çaltk. ifadesini kulland.

Güçlü irade masada ortaya konulmu

Dileri Bakan Mevlüt çavuolundan ABD Dileri Bakan Mike Pompeo ile görümesine ilikin bilgi aldn aktaran Albayrak, ki ülkenin geçmi hukukuna yakr düzeyde güçlü irade masada ortaya konulmu. Bu, önemli bir adm. ki ülke dileri bakan da yetkili ekilde toplantda çözüm yönünde irade koymann neticesini alm, bu da önemli. ki ülke arasndaki potansiyel ve mevcut krizlerle alakal nasl bir yol haritas belirlenecei noktasnda pozitif irade ortaya konularak bu görüme gerçeklemi. Dolaysyla bu çerçeveden baknca, günlük söylemlere dayal provokatif, manipülatif bilgilerle deil, devlet akl, vakar ve ciddiyetiyle refleks ortaya koymak lazm. deerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, iki ülke ilikilerinde araya baz kanallar ve söylemler girdii zaman farkl yorumlarn yaplabileceine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Devletler hep bu ciddiyette olduu zaman, ipler hiçbir zaman kopmaz. ABD ve Kuzey Kore görütü. Toplum ve kamuoyu unu bilmeli, hepten kopmak ve hepten yaknlamak noktasnda deil, bu iletiimin doru ekilde yürütülmesi önemli. Ayn evin içindeki iki karde bile ayn konuda anlaamayabiliyor, 40 yllk kar koca, eler bile her konuda anlaamyorlar, bazen tartyorlar, sonra baryorlar. Böyle bakmak lazm. Biz hep böyle bakyoruz, stratejik müttefiklik hukuku da bu ekilde. Devletin bu yapc üslubuna karn, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yumuak bal koyun hikayesi gibi olmad yüzlerce yllk tarihimizden bilinir. Biz hep yapc olacaz ama her koula da hazr olmak zorundayz. Bundan yana bir skntmz yok. Bugün gayet yapc, olumlu bir süreç var. ki ülkenin menfaatine olacak ekilde, yapc bir iletiimin devam etmesi yönünde güçlü irade masaya konulmu. Bu çerçevede bunu korumaya devam edeceiz.

Spekülasyonlarla ilgili uyarda bulunan Albayrak, konunun ciddiyetle ve devlet aklyla yönetilmesi gerektiini söyledi. Albayrak, gelimeler üzerinden piyasaya dedikodu mahiyetinde söylemlerin yanstldna dikkati çekerek, Medya ve piyasa camiasnda manipülasyon ve spekülasyon özelinde, ortal kartrmaya yönelik söylemler eskiden beri vard. Bunlara itibar edilmemesi lazm. dedi.

Enflasyonda 2019 yl itibaryla tek haneli rakamlar göreceiz

Para politikasna ve Merkez Bankasnn son dönemde izledii stratejiye deinen Albayrak, Bankann bilgiye güçlü eriimi olduunu ve bamszln da biraz buradan aldn söyledi.

Kurumun analiz yeteneine iaret eden Albayrak, Sahip olduu data ve analiz kadrosu birletiinde ekonomiyle ilgili tespitlerde bulunuyor, öyle olursa, böyle olursa diye. Son açklamaya bakyorsunuz, Orta Vadeli Programdaki (OVP) kararllk, mali disiplindeki süreçler, bunlarn etkisi... Nitekim bugün bakyorsunuz Merkez Bankasnn hakl çkt bir resim var. diye konutu.

Albayrak, Merkez Bankas faiz artrsayd bu gündemde pek ie yaramayacakt belki, öyle mi? sorusuna karlk, O anlamda baarl oldu belki, öyle de yorumlanabilir. Ne deniyor, Arada bir marj ve makas var. Merkez Bankas kararnda diyor ki, Burada para politikasyla ilgili sürecin yannda mali politikalar, disiplini de görmemiz lazm. Bununla ilgili admlarn ekonomiye, piyasalara etkisini gözlemleyerek bakacaz. Herkesin bir ödevi, bu ekonomik planda bir sorumluluu var. OVP noktasnda bizimle paydalarn, ilikili bakanlklarn, kurumlarn, hazinenin, maliyenin görevi var. deerlendirmesinde bulundu.

Öncelikli hedeflerinin enflasyon ve faiz düüü olduunu vurgulayan Bayraktar, öyle devam etti:

Hem enflasyon hem de faizin tekrar zapturapt altna alnp tek haneli rakamlara düürülmesini hedefliyoruz. 2019 yl itibaryla inallah tek haneli rakamlar göreceiz. Hatta 2018 sonu itibaryla düü trendini güçlü ekilde göreceiz. çok somut admlar atmaya baladk. Bundan daha güçlü admlar atma süreci devam edecek. Kamudan balayarak cari harcama, tasarruf, mali disiplin sürecinin admlarn zaten piyasa görüyor, görmeye devam edecek.

Güçlü bir resim çizeceiz

Piyasalara yönelik bugünden yarna tespitlerde bulunmann doru olmayacan dile getiren Albayrak, unlar söyledi:

5 yllk öyle güçlü bir resim çizeceiz ki bunun admlarn OVP açklandnda, attmz admlar noktasnda ve tüm bu admlarn senkronize, koordine, uyumlu ekilde ulamaya çaltmz büyük, güçlü ekonomi hedefiyle ne kadar uyumlu olduunu herkes görecek. Fiyat istikrar açsndan enflasyonun dizginlenip aa dütüünü, büyümeye pozitif etkisini, faizlerin düüp konuttan tüketime, reel sektör harcamalarna kadar güçlü etki yapacan herkes görecek. Türkiyenin bu trendi, hem yatrmcsna hem de Türkiyede yerleik 81 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandann refah düzeyinin, zenginliinin gelimesine katk salayacak. Reel sektör de bundan nasiplenecek. Borçlanma maliyetleri, yatrm noktasndaki maliyetler, enstrüman çeitlilii, vadelerin uzamas, faizlerin dümesi istihdama da etki yapacak. Bundan zerre üphemiz yok.

Albayrak, OVPye ilikin sorulara, Eylül aynda program açklandnda art niyetli olmayan herkes, bugüne kadarki OVPlerin hiçbirine benzemeyen, çok daha salam, üretime dayal, büyüme odakl, büyük ve güçlü Türkiye hedefini salam ekilde destekleyecek bir ekonomi dönüüm sürecini görecek. yantn verdi.

Sermaye piyasalarna yönelik güçlü admlar

Albayrak, sermaye piyasalarna yönelik hedeflere ilikin de bilgi verdi.

Sektörün insan kayna kalitesinin artrlmasndan finans sektöründe sermaye piyasalarnn paynn yukarya çekilmesine uzanan bir dizi konu üzerinde durduklarn dile getiren Albayrak, Türkiyeye bugünkü tablo yakmyor. Mevzuat deiimi, yasal dönüüm, kurumlar aras koordinasyon, gerekiyorsa birleme dahil çok detayl bir çalma yapyoruz. Piyasa ve pazar genilemesiyle ilgili çok güçlü admlar atacaz. Yüzde 5ler, 8ler Türkiyeye yakmyor. ifadesini kulland.

Bu konudaki gerçek dönüümü önümüzdeki sürecin olmazsa olmaz, ekonominin en önemli ayaklarndan biri olarak gördüklerini vurgulayan Albayrak, Sihirli kelime uyum. Tek sesli, güçlü, bir hedefe hareket eden, herkesin ayn amaca, hedefe birlikte yürüdüü, enerjisini buraya harcad senkronize, güçlü, koordineli bir ekonomi yönetimine emin admlarla yürüyoruz. dedi.

Türkiye için tehditlerden daha büyük frsatlar var

Küresel ekonominin büyük tehditlerle kar karya kaldn ancak Türkiye için tehditlerden daha büyük frsatlarn olduunu belirten Albayrak, Türkiyenin, bulunduu corafya, stratejik konumu, küresel ekosistem içinden ald pay itibaryla çok büyük frsatlar var. Bu dönemi güçlü ve kararl bir ekonomi yönetimiyle birlikte güvenlik, d politika, savunma ve bütün alanlarla birletirdiimizde Türkiye, inanlmaz bir frsat penceresiyle kar karya. deerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, katldklar bütün küresel toplantlarda ve ülkelerle birebir görümelerde bu frsatlarn kendilerine önerilen i birlii ve bu noktada atlacak admlarda görüldüünü vurgulad. Bakan Albayrak, G20 özelinde ve katlm salanan dier programlarda Türkiyenin dou ve batyla daha güçlü bir ekilde ortaya konulacak bir ekonomi diplomasisini e güdümlü yürüteceini söyledi.

çin ve Hindistann gayrisafi milli hasla olarak ekonomik büyüklüünün 2030 ylna gelmeden G7 ülkelerinin toplamn geçeceine dikkati çeken Albayrak, u ifadeleri kulland:

Bu iki ülkenin nüfusu dünyann yars ama Türkiyenin 170 milyar dolarlk ihracat paketinin içinde bu iki ülkenin piyasa pazar pay yüzde 2-3lerde. Bu tarafa dönerken pergelin ayan açarak doudan batya ekonomik i birliine, Afrika piyasasyla Avrupadaki çok kritik stratejik ortamz olan ülkelerle birebir i birlii yaparak üçüncü ülkelerde ortak pazarlara girelim istiyoruz, bunun görümelerini yapyoruz. çünkü Türkiye hareket kabiliyeti, giriimci özel sektörü, ekonomik ve sektörel altyapsyla güçlü ve rekabetçi bir ülke. Maliyet ve kalite avantajn birletirdiimizde küresel ticarette çok stratejik avantajmz var. Bunu sanayi dönüümüyle de güçlendireceiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanmz ile de konutuk, katma deerli ürün, kilo bazl arlkl ihracat rakamn dönütürecek ve batdan douya sanayi üretim dönüümünü güçlü bir ekilde ortaya koyacak tevik politikasn önceliklendirecek destek politikalar, mikro hibe destekleri gibi bu çerçevedeki alt krlm detaylarnn hepsine çok ince çallyor.

Önümüzdeki süreç yl sonuna kadar daha da olumlu geliecek

Albayrak, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin en güzel tarafnn bakanlk saysnn 26dan 16ya düürülmesi ve bakanlarn çounun özel sektör ve irket mantyla çok daha uyumlu kurumlarn yönetmesi olduuna dikkati çekerek, geçmiten bugüne kadar tanan bürokrasideki tecrübenin aklyla özel sektör mantnn birletirilerek daha dinamik bir sürecin bu sistemle balatldn bildirdi.

Bugünün dünden, yarnn da bugünden daha iyi olacan düündüünü söyleyen Albayrak, Hiçbir endiem ve üphem yok ama biz günlük yaamayacaz. Önümüzdeki küresel süreç, bu yüzyln güçlü resminde Türkiyeyi baka bir yere koyuyor. Türkiye, bu stratejik ve kritik avantajn siyasi ve toplumsal anlamda güçlü bir yapya kavuturdu. Hele de 15 Temmuz, 16 Nisan ve 24 Haziran süreçlerinden sonra üzerine koyarak, güçlü bir ekilde yürüyecek. dedi.

Albayrak, Türkiyenin tüm paydalaryla güçlü bir ekilde, emin admlarla yolunda ilerlerken, kendileriyle el ele yürüyen herkesin de kazanarak yürüyeceini belirterek, unlar kaydetti:

Türkiyenin önü çok açk ve bu admlarn meyvelerini hep ayn ekilde aldk, almaya da devam edeceiz. Piyasa algs açsndan da onu söylüyorum. Bugün bakyorsunuz enflasyon rakam açkland, beklentilerin altnda, pozitif bir süreç. Önümüzdeki süreçte yl sonuna kadar daha da olumlu geliecek. çünkü biz bununla ilgili tedbirleri çok güçlü alyoruz. Temmuz aynda gda eksi 0,28de, çok olumlu bir adm. Önümüzdeki dönemde Hal Yasas, bununla ilgili admlar olacak. Ticaret Bakanlmz sürpriz çalmalar yapyor, önemli admlar atacak. Biz önemli admlar atyoruz, atacaz. Türkiye, belki 10 yllardr konuulan bu yapsal süreçleri geride brakt bir döneme girecek. Tüm paydalarmzla çok güçlü, uyumlu bir iletiimle bu sürece baladk, çok rahatz ve daha da iyi olacak.

OVP hazrlklarna baladk

Türkiyenin günlük politikalarla yönetilmemesi gerektiini söyleyen Albayrak, ülkenin yapsal ekonomik dönüüm açsndan çok güçlü bir süreci balattn dile getirdi.

Albayrak, önlerinde 5 yllk güçlü ve istikrarl bir dönem olduuna iaret ederek, Orta Vadeli Program (OVP) hazrlklarna baladklarn, ilk toplantlarn bu hafta yaptklarn hatrlatt.

Albayrak, OVP konusunda isim ile ilgili önerilere açk olduklarn ifade etti.

Türkiye olarak sürdürülebilir salkl büyümeyi, bütçe disiplini, dengeli mali disiplin ve para politikas ile egüdümle yürütmek durumunda olduklarn belirten Albayrak, hiçbir dönemde olmad kadar güçlü ve koordineli bir yap ortaya çkacan, bunun admlarn atmaya baladklarn söyledi.

Bakan Albayrak, öyle devam etti:

çok daha güçlü, çok boyutlu, farkl kesimlerin de iin içinde olduu, sadece kalknma, hazine, merkez ve maliye paydalar deil, reel sektörün, akademisyenlerin, ekonomistlerin de olduu, farkl paydalarn iin içine girerek, katk koyarak çok daha gerçekçi, ayaklar yere daha salam basan bir OVPden bahsediyoruz.

Burada 4 unsur bizim için önemli. OVP üzerinde farkl paydalarn da olduu katlmc bir düzeyde youn bir çerçeveyi ortaya koymamz gerekiyor. kincisi Yeni Türkiye ve Yeni Ekonomi vizyonu dediimiz resmin çok güçlü bir ekilde ortaya konulmas gerekiyor. Üçüncüsü küresel deiim ve dönüümü doru okuyan, bunu bu plana doru bir ekilde angaje eden küresel dili yakalamas gerekiyor. Dördüncüsü, belki de en önemlisi çok net ve somut hedefleri destekleyecek, politikalar takip edilebilir, ölçülebilir ekilde ortaya konulmas gerekiyor. Bu plann ruhunu üfleyecek en önemli eylerden biri de uyum bunu hayata geçirmek gerekiyor.

Albayrak, OVP için yaplan ilk toplantya ilikin, Alt gruplar belirlendi. Dört alt grubun dnda ilk defa yeni bir beinci grup oluturduk. Tüm gruplarn temsilcileri ilk toplantlarn bu hafta yaptlar. Hzl bir ekilde koordinasyon açsndan süreç balad. Dier paydalarla da toplantlarmza önümüzdeki haftadan itibaren hzlca balyoruz. Makroekonomik tahminlerle alakal grup çalmalar hemen balad. Tedbirlerle, yeni politikalarla, dönüümle ilgili, alt gruplarla ilgili süreci kurumlarn en uzman ve kaliteli arkadalarn da bulunduu ekiplerle balatm olduk. lk toplantlarla katlm düzeyine dayal bilgiler, yorumlar, tehisler, tedaviler, tespitler gelmeye balad. dedi.

Bakanlklarda yüzde 30a varan tasarruf süreci

Geçen süreçte mali disiplin ve bütçe disiplini, fiyat istikrar anlamnda çok güçlü admlar attklarn dile getiren Albayrak, alnan kararlar dorultusunda uygulama açsndan tüm bakanlklarda cari harcamalar noktasnda yüzde 30a varan tasarruf sürecini balattklarn bildirdi.

Albayrak, Hazine iç borç çevirme oranndaki düüün olumlu yansmasnn piyasay okuyan kiiler tarafndan çok net bir ekilde görüldüünü ifade ederek, Hazinenin austos aynda 2,3 milyar lira daha az borçlanacan söyledi.

Finansal istikrar ve makroekonomik tedbirlerle ilgili hiçbir ekilde boluk brakmayacaz. diyen Albayrak, inandrc, güçlü ve kararl admlar atacaklarn belirtti.

Albayrak, kaynak ve alternatif enstrüman çeitliliine yönelik çalmalarn olduuna dikkati çekerek, çin ile 3,6 milyar dolarlk bir kredi paketinin onaylandn hatrlatt. Albayrak, dün özel sektörden bir grubun 1 milyar 666 milyon dolarlk yeni bir finansman anlamas yaptn belirterek, bu gelimenin önemli olduunu vurgulad. Albayrak, Sadece bat, dou üzerinde deil, batdan douya enstrüman, kaynak çeitliliine yönelik, sadece bankaclk sektörü üzerinde deil, sermaye piyasalarnn geniletilmesi anlamnda çok güçlü admlar atacaz. Bununla ilgili her geçen gün ortaya konulan icraat ve politikalar bunun ne kadar salam düzeyde olduunu ortaya koyacak. ifadesini kulland.

hracat odakl büyüme

Türkiyenin çok güçlü bir ülke olduunu vurgulayan Albayrak, temmuz ay ihracat rakamlarna bakldnda da bunun görüldüünü, 170 milyar dolarlk yl sonu hedefinin yakalanabilecek düzeyde olduunu söyledi.

Albayrak, önümüzdeki dönemde uygulayacaklar ihracat odakl büyüme program çerçevesinde, stratejik sektörler ve bunlarn katma deerli üretime dönüü noktasnda da çok güçlü admlarla ihracatn daha olumlu gelieceini dile getirdi.

Mali disiplinden, fiyat istikrarndan, büyümeden taviz vermeyeceiz

Enflasyona neden olan krlmlar ve kalemlerle ilgili detayl çalmalar yürütüldüünü anlatan Albayrak, Önümüzdeki dönemde bunlar daha somut görünmeye balayacak. Piyasadaki dalgalanma ve oluabilecek krlganl azaltma noktasnda enflasyonun dizginlenmesiyle birlikte faizi de ortaya koyduumuzda ciddi somut sk bir hedefimiz var, bunu yakalamamz lazm. dedi.

Albayrak, dün Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafndan, finansal istikrarn güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamnda atlan admlara dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Türkiye hem mali disiplinden hem fiyat istikrarndan hem de büyümeden taviz vermeyecek ama bu cari anlamda deil reel anlamda çok güçlü ve sürdürülebilir bir temele oturacak. BDDK, dün bu çerçevede kimileri için soutma gibi alglanan önemli bir adm att, Merkez Bankasnn admlar da öyle. Ekonomi, tek bana bir konuda ahkam keserek yürütülebilecek bir ey deil, ekonominin yüzlerce farkl parametrenin birleip bir neticeyi ortaya koyan bir hikayesi var. Borsada, sabah böyle, ölen öyle deil. Bütün bunlarn alt krlmlarndaki parametreleri doru bir ekilde okuyarak güçlü bir vizyonla ve en önemlisi uygulayc ve inandrc bir üslupla bunu ortaya koyacaksnz.

Türkiye ekonomisinin son 1,5 yldr, iç ve d faktörlerle ilgili hiç layk olmad farkl muamelelere maruz kaldna iaret eden Albayrak, Örnein risk primi. Hepimiz mutabkz, risk primi Türkiyeye yakmyor, doru da gerçekçi de deil. Bunun aa yönde krlaca ile ilgili hiçbir endiem yok. Önümüzdeki süreçte bunlar çok güçlü göreceksiniz. Faizle birlikte, enflasyondaki kararl admlarla birlikte bu trendin aa doru inmesini önümüzdeki dönem göreceiz. Zaten 2018 sonuna kadar güçlü admlarla konsolide ettiimiz önümüzdeki 5 yl salam bir ekilde ortaya koyacaz. Tabii bunun magazinini, spekülasyonunu yapan da göreceiz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git