Enflasyonla mücadeleye "Maliye" desteği

"Nihai amaç, bütçe dengesinde sahip olduğumuz kazanımları aynen korumak ve devam ettirmek, bütçe disiplini üzerinden enflasyonla mücadeleye katkı vermek, cari açığı aşağı çekmek"

Haberler 04.06.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maliye Bakan Naci Abal, enflasyonla mücadele için bütçede gerekli olan sklamay yapacaklarn belirterek, Merkez Bankas ile çok yakn i birliimiz var. Kamu fiyat ayarlamalarnn enflasyonist bask yaratmamas, özellikle vergi ayarlamalaryla enflasyonun aa çekilmesi noktasnda, imkanlarmz çerçevesinde, vergi indirimleri yapmak dahil her türlü tedbiri alacaz. dedi.

Abal, maliye politikasnn enflasyonla mücadeleye farkl kanallardan destek vereceini söyledi.

Bu kapsamda kamu maliyesindeki skln devam edeceine ve hedeflenen bütçe açnn tutturulacana iaret eden Abal, çift haneli seviyelerde bulunan enflasyonun en ksa sürede tekrar tek haneli seviyelere çekilmesi gerektiini bildirdi.

Abal, Merkez Bankasnn da sk para politikasna devam etmesi gerektiini vurgulayarak, Geçen yl kamu maliyesinde bir miktar genilemeye gittik. Enflasyon gelimeleri karsnda bunu geri almamz lazm yani bütçe açnn milli gelire orann tekrar sürdürülebilir seviyelere çekmemiz gerekiyor. Bütçede yapacamz her iyileme hem enflasyonu hem de cari aç aa çekecek. diye konutu.

Kalc vergi indirimi taleplerinin maliye politikasnda oluturaca olumsuz etkilerin gözard edilmemesi gerektiine dikkati çeken Abal, Zaman zaman yaptmz düzenlemeleri yetersiz bulan, bunlarn daha fazla yaplmasn isteyenler olabiliyor ancak her iin bir ölçüsü, hesab, kitab var. Bunlar yapnca bir yerden vazgeçilen gelir kaynan bir baka yerden telafi etmezseniz o da açn artmasna neden oluyor. ifadesini kulland.

- Gereken sklamay yapmamz lazm

Bütçedeki genilemeyi ksa vadede eski seviyelere getirecek bir politika çerçevesinin oluturulmas gerektiinin altn çizen Abal, öyle devam etti:

Önümüzde yeni Orta Vadeli Program (OVP) çalmalar var. Orada gerçekten bir mali konsolidasyon yaplarak bütçede enflasyonla mücadele için gerekli sklamay yapacaz. Özellikle yatrm, üretim istihdam ve ihracat üzerindeki vergileri mali imkanlarmz ölçüsünde azaltacaz. Kayt d ekonomiyle mücadele edeceiz. Yeni kurmakta olduumuz Risk Analiz Merkezi, bu konuda atlm en somut adm. Buras, sektörel bazda risk analizleri yapacak, bu analizlerle mükelleflere uyarc bilgilendirmelerde bulunacak. Böylece, tüm vergiler bakmndan kaytll takip altna alacaz.

Abal, kamu fiyat ve vergi ayarlamalarnn enflasyonla mücadele için önemli olduunu ifade ederek, Merkez Bankas ile çok yakn i birliimiz var. Akaryaktta eel mobil sistemine birlikte çaltk. Kamu fiyat ayarlamalarnn enflasyonist bask yaratmamas, özellikle vergi ayarlamalaryla enflasyonun aa çekilmesi noktasnda, imkanlarmz çerçevesinde, vergi indirimleri yapmak dahil her türlü tedbiri alacaz. Bütün bunlar yaparken ölçüsüz ve hesapsz olmayacaz. Mali alanmza, imkanlarmza bakp yapacaz. deerlendirmesinde bulundu.

- Topluma ilave yük gelmeyecek

Aldklar son gider artrc tedbirleri topluma ilave yük getirmeden, vergi art yapmadan, uygun araçlarla telafi edeceklerini belirten Abal, Kalc gelir artlar ya da dier kalemlerdeki gider azallaryla bunu telafi etmemiz lazm. Kamu harcamalarn tekrar gözden geçirip, daha rasyonel, ekonomiye yansmas daha önemli olan kalemlerde, gider kalemleri içinde ayarlamalar yapmak lazm. dedi.

Abal, vergi sistemi içinde çok sayda vergi istisnas bulunduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Bu istisnalar bir noktada bizim vazgeçtiimiz vergiler. Bütün bu vergi istisnalarn bir süredir Gelir Politikalar Genel Müdürlüümüz gözden geçiriyor. Sosyoekonomik olarak getirdiimiz bir istisna acaba beklenen fayday ve amac salyor mu, bunun ekonomi üzerinde oluturduu etkiyle vazgeçilen gelir arasnda analiz yapnca istisnann devam gerekir mi? diye çalma yapyoruz. Önümüzdeki günlerde tüm vergi kanunlarndaki vergi istisnas ve vergi muafiyeti düzenlemelerini gözden geçirme çalmalarn bitireceiz. Bir de vergi tabannn geniletilmesi lazm. Baz alanlarda bizim vergilerimiz taban olarak, kapsam olarak dar. Baz sektörler var ki vergilemenin kapsamnn genilemesi lazm.

Tüm bunlar yaparken, yatrmlar tevik etmeye, üretim üzerinde maliyet oluturacak hiçbir düzenleme yapmamaya ve ihracatta sknt oluturacak bir adm atmamaya dikkat edeceklerini vurgulayan Abal, Genel ekonomi içinde vergilemesi zor olan sektörlerin vergilendirilmesi, istisnalarn gözden geçirilmesi, dolayl vergilerde vergi oran ve yaplaryla ilgili bir gözden geçirme yaplmas gerekiyor. Nihai amaç, bütçe dengesinde sahip olduumuz kazanmlar aynen korumak ve devam ettirmek, bütçe disiplini üzerinden enflasyonla mücadeleye katk vermek, cari aç aa çekmek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git