Engellilere dört koldan vergi avantajı

Maliye Bakanlığınca, engellilere yönelik, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak ve engelli olmayanlarla aralarındaki rekabet eşitsizliğini gidermek amacıyla pek çok vergi avantajı sağlanıyor.

Haberler 15.05.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Engelliler, alacaklar tatlar için gümrük vergisi, ÖTV ve MTV ile konutlar için emlak vergisi ödemiyor

Görme engellilerin kullandklar baston, yaz makinesi, kabartma klavye, sesli kitap, ortopedik engellilerin kullandklar ortez-protez gibi cihazlarla özel bilgisayar programlar da KDVden muaf tutuluyor

HABER MERKEZ

Maliye Bakanlnca, engellilere yönelik, sosyal ve ekonomik hayata katlmlarn kolaylatrmak ve engelli olmayanlarla aralarndaki rekabet eitsizliini gidermek amacyla pek çok vergi avantaj sunuluyor.

Maliye Bakanl Gelir daresi Bakanl, Engelliler Haftas dolaysyla Engelliler çin Vergi Rehberi hazrlad. Engelli vatandalara yönelik çeitli vergi avantajlar bulunuyor. Gelir Vergisi Kanununda düzenlenen engellilik indirimiyle çalma gücü kayb olanlarn ücret veya kazançlarna, engellilik derecesine göre belirlenen miktarda vergi indirimi uygulanyor.

Engelli ücretli, bakmakla yükümlü olduu engelli kii bulunan ücretli, engelli serbest meslek erbab, bakmakla yükümlü olduu engelli kii bulunan serbest meslek erbab ve basit usulde vergilendirilen engelliler, gelir vergisi matrahlarnn hesaplanmasnda engellilik indiriminden yararlanyor. Bu yl için belirlenen aylk engellilik indirim tutar, birinci derece engelliler için bin lira, ikinci derece engelliler için 530 lira, üçüncü derece engelliler için 240 lira oldu. Bu tutarlar, engelli ücretlilerde ve bakmakla yükümlü olduu engelli kii bulunan ücretlilerde aylk gelir vergisi matrahndan indiriliyor.

- Engelli araçlarna gümrük muafiyeti

Yurt içinden satn alnan veya ithal edilen motorlu tatlar için baz artlarla vergi avantajlar salanyor. Buna göre, malul ve engellilerin kullanmna özel eya ve araçlar, gümrük vergilerinden muaf tutuluyor. Bu kapsamda, motorlu ve motorsuz araç koltuklar, bisikletler, motorlu kara nakil vastalar, motosiklet, motor silindir hacmi 1600 cc.ye kadar olan otomobiller, malul ve engellinin üçüncü dereceye kadar hsm olan bir sürücü ya da istihdam edilen sürücü tarafndan kullanlan vastalara muafiyet tannyor. Söz konusu araçlarn yedek parça, aksesuarlar veya bu eyann bakm, kontrol, ayarlama ya da tamiri için gerekli olan aletler de muafiyet kapsamnda olacak.

- ÖTV ve MTV istisnas

Yurt içinden alnan tatlarda da özel tüketim vergisi (ÖTV) avantaj salanyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanlarn tat almlarnda, be ylda bir olmak üzere ilk alm ÖTVden istisna tutuluyor. Engellilik derecesi yüzde 90n altnda olanlar da bizzat kullanma amacyla engelliliklerine uygun olarak aldklar araçlarda bu muafiyetten yararlanacak.

Engellilik dereceleri yüzde 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarna kaytl tatlar motorlu tatlar vergisinden (MTV) istisna tutuluyor. Derecesi yüzde 90dan az olanlar ise durumlarn salk raporuyla belgelemeleri halinde kendi adlarna kaytl ve tescilli tatlarnda bu istisnadan yararlanacak.

- Görme engellilerin bastonuna KDV istisnas

Katma Deer Vergisi Kanununda (KDV) malullerin ve engellilerin adlarna kaytl ve tescilli, engellilik haline uygun özel tertibatl tat veya özel tertibatl hale getirilmi tatlar için istisnai bir düzenleme bulunmuyor. Buna karn engellilerin eitimleri, meslekleri, günlük yaamlar için özel üretilmi her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlar KDVden istisna tutuluyor. Buna göre, engellilerin eitimleri, meslekleri, günlük yaamlarnda kullanmalar için özel üretilmi her türlü araç-gereç (görme engellilerin kullandklar baston, yaz makinesi, kabartma klavye, sesli kitap, ortopedik engellilerin kullandklar ortez-protez gibi cihazlar) ile özel bilgisayar programlar istisna kapsamnda kabul ediliyor. Bu kapsamdaki eyann ithali de KDVden muaf tutuluyor.

- Emlak vergisi muafiyeti

Malullere ve engellilere vergi açsndan salanan imkanlardan biri de emlak vergisinde uygulanmaya balanan indirimli bina vergisi oran (sfr) uygulamas oldu. Buna göre, Türkiye snrlar içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip engelliler, indirimli bina vergisi oran uygulamasndan yararlanarak emlak vergisi ödemiyor.

Ana Sayfaya Git