Engelliye ve ona bakana yılda 21 bin lira

Bakıma muhtaç engelliye ve ailesine belli şartlarda maaş bağlanıyor. Her ay ödenen bakım maaşı 1305 lira, üç ayda bir ödenen engelli maaşı da engel derecesine göre en az 1269 lira. İki ödemeyi alan aileye yılda toplamda 21 bin liraya yakın ödeme yapılıyor.

Haberler 10.04.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet, 5 milyon engelli vatandaa engel durumuna göre maa destei salyor. Bunun artlar neler?

1) Gelir kriterlerinin uygun olmas,

2) Bakma muhtaçlk kriterinin olmas,

3) Ar engelli olduunu belirten salk kurulu raporu. Evde bakm paras almak için hane halknn tüm net geliri toplanyor ve hane halk saysna bölünüyor. Buna engelli kii de dahil.

GELR SINIRI ARTI

Gelir kriteri ocak itibaryla 1219 lira olarak uygulanyor. Örnein; 4 kiilik bir haneye ayda 4876 lirann altnda gelir giriyorsa bakm maa için bavuru yaplabiliyor. Muhtaçlkta ise yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarn tek bana yerine getirip getirmediine baklyor.

BAVURU NEREYE?

Evde bakm maa almak için tam teekküllü bir hastanenin salk kurulu tarafndan düzenlenmi engel orannn en az yüzde 50 olan ve ar engelli bölümünde evet yazan rapor gerekiyor. Küçük çocuklarda rapor 1-2 yllk veriliyor. Bakm paras 1305 lira olarak uygulanyor. Bu maa için engelli kiinin ikametghnn bulunduu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürlüüne veya varsa lçe Müdürlüklerine bavuru yaplyor.

607 LRA SINIRI

Engelli ayl için kaymakamlklardaki Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna bavuru yaplmas gerekiyor. Bakm aylnda gelir art 1219 lira fakat engelli ayl balanacak kiide bu art 607 lira olarak uygulanyor. 2019 ylnda engelli ayl almak için bavuracak kiiler, dier artlar salyorlarsa ve yaadklar hane içindeki kii bana düen gelir 607 lirann altndaysa, engelli ayl alabilirler.

PRM GEREKMYOR

Üç ayda bir ödenen engelli maa, 1 Ocaktan itibaren memur maalarna yaplan zamla birlikte engel oran yüzde 40 ile 69 arasnda olanlarda 1269 lira. Engel oran yüzde 70 ve üzeri olanlara ödenen tutar da 1904 lira. Bu maa alanlar primsiz rejimden yararlanyor. Yani herhangi bir sigorta primi ödemesine gerek olmuyor. Özetle engelliye ve ona bakan ailesine ylda en az 21 bin lira ödeme yaplyor.

KRAMYE ENGEL DEL

Hesap yaplrken bayramlarda ödenen 1000er liralk emekli ikramiyeleri geliri artrd için çou kii bakm maandan mahrum kalyordu. Hatta bakm maa kesilenler olmutu. Yasal düzenlemeyle bu engel ortadan kalkt. Artk bayram ikramiyelerin evde bakm yardmnda gelir art hesaplanmasna dahil deil. Kesilen maalar da iade edildi.

Ana Sayfaya Git