Erbil'le 50 Milyar dolarlık ticaret

Türkiye'deki iş insanları Irak ile 50 milyar dolarlık ticaret yapmayı hedefliyor

Haberler 29.03.2021 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye-Irak Sanayicileri ve adamlar Dernei (TISAD) Bakan Nevaf Klç, Iraktaki AVMlerde yüzde 90 orannda Türk markalar olduu ve bu markalarn daha fazla tercih edildiini belirterek, (Irakla) D ticaretimiz geçen yl 20 milyar dolar geçti. 50 milyar dolar hedefliyoruz. dedi.

Klç, Türkiye-Irak ticari ilikileri, Türk i insanlarnn Iraktaki faaliyetleri ve karlalan sorunlara ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Irakta faaliyet gösteren Türk i insanlarnn en önemli sorunlarndan birinin Irak vizesi alrken yaad zorluklar olduunu belirten Klç, Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) gelirken kapda 1 aylk vize alndn ancak bu vizeyle güneye gidilemediini kaydetti.

Klç, IKBYye gelen bir Türk vatandann burada alnan vizeyle Basraya kadar inebilmesi gerektiini belirterek, birçok i insannn buradan Kerkük, Musul, Badat ve Basraya gidemediini dile getirdi.

Türk plakal araçlarn IKBYnin dndaki Irak ehirlerine inemediini kaydeden Klç, Irak hatt açlrsa, Türkiye plakal araçlarmz rak hatt üzerinden giderse bizim için çok önemli olur. Araçlarmz hem Irakn tamamna, 18 vilayetine gitmi olur hem de bu hatt kullanarak dier Arap Yarmadasndaki ülkelere de gitmi olurlar. ifadelerini kulland.

BURADA TÜRKYE MARKALARINA DAHA FAZLA SEMPAT VAR

Klç, Türkiyenin 2013 ylnda Almanyadan sonra en fazla ihracat yapt ikinci ülkenin Irak olduunu hatrlatarak, 2014 ylnda terör örgütü DEAn bölgeye girmesiyle ihracat rakamlarnda azalma meydana geldiini anmsatt.

hracat rakamlarnn 10,8 milyar, 8,5 milyar ve 7,6 milyar dolara kadar dütüünü ancak son zamanlarda ihracatn yllk olarak 9 milyar civarnda kapandn söyleyen Klç, öyle devam etti:

Tabii komu-çevre ülkeler içerisinde Irak bizim için çok önemli bir partner. Bugün çary dolatnzda yüzde 90 Türk markalarn görürsünüz. AVMlere gittiinizde yüzde 90 Türk markalarn görürsünüz. Bugün stanbul, zmir, Ankara Mersin ve Adanadaki bir AVMye gittiinizde hangi markalar görüyorsanz, Duhok, Süleymaniye, Erbilde gittiinizde de yine o AVMlerdeki markalar burada da görürsünüz. Burada Türkiye markalarna daha fazla sempati var. Daha fazla bizi tercih ediyorlar.

(TÜRKYE LE IRAK ARASINDA) 4-5 TANE KAPININ DAHA AçILMASINI STERZ

Klç, lojistikte Habur Snr Kapsnn dünyann en fazla ilem yaplan kaplarndan olduunu, günlük 2 bin dolaynda aracn hem Iraka hem de Türkiyeye giri yaptn kaydetti.

Irak ile ran arasnda 9 snr kaps olduunu anmsatan Klç, Türkiye ile Irak arasnda bir kap var. 4-5 tane kapnn daha açlmasn isteriz. Ticaretimiz artsn. D ticaretimiz geçen yl 20 milyar dolar geçti. Burada Irak ile d ticaretimizde 50 milyar dolar hedefliyoruz. Açkças unu da söylemek istiyorum; biz Irak pazarn ne çine ne Hindistana ne de rana kaptrmak istiyoruz. Bu pazarlarda Türk iadamlar olarak daha fazla yer almak istiyoruz. diye konutu.

KOVD-19 SALGINI SÜRECNDE IRAK LE TÜRKYE ARASINDA TCARET DEVAM ETT

Klç, Türk müteahhitlerin 2013e kadar yllk 5 milyar dolar civarnda resmi ve özelden proje aldklarn ancak DEA, referandum ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreçleri dolaysyla u an müteahhitlerin fazla i alamadn söyledi. Irakn yeniden yaplandn kaydeden Klç, özellikle Musul, Erbil, Badat ve ülkenin güneyinde projelerin yeniden baladn vurgulad.

Kovid-19 salgn sürecinde Irak ile Türkiye arasnda ticaretin devam ettiine dikkati çeken Klç, Temassz bir ekilde çekici ve oför deiiklii yaplarak d ticaretimiz devam etti. Hemen hemen u anki rakamlara yakn bir ticaretimiz geliti. O süreçte rakamlar azald ama yine dier ülkelere göre çok iyiydi. ifadelerini kulland.

ERBLE GÖRE SÜLEYMANYEDE TCARETMZ BRAZ DAHA AZ. ONU DAHA FAZLA GELTRMEK STYORUZ

Klç, u an 1500e yakn Türk irketinin IKBYde faaliyet gösterdiine, tüm Irakta ise 2 bine yakn irketin bulunduuna iaret etti.

hraç edilen ürünlerin tamamnn IKBYye gelip buradan Iraka daldna ve ticari ilikilerin daha fazla olmasn istediklerine dikkati çeken Klç, Bugün Süleymaniye ile ilgili bir çalmamz var. nallah önümüzdeki aylarda Türkiyeden bir heyeti de Süleymaniyeye götürmeyi planlyoruz. Süleymaniye, biliyorsunuz, rana yakn bir bölge. Erbile göre Süleymaniyede ticaretimiz biraz daha az. Onu daha fazla gelitirmek istiyoruz.

Türk i insanlarna Iraka gelmeleri çarsnda bulunan Klç, sözlerini öyle tamamlad:

Burada güvenlikle ilgili herhangi bir sorun yok. Bugün Adana, Mersin, Ankara, zmir ve stanbul ne kadar güvenliyse Duhok, Erbil ve Süleymaniye de o kadar güvenli. Tabii gidip görmediimiz yerler bizim deildir. Gidip görmek lazm.

Ana Sayfaya Git