Erdoğan'dan kredi derecelendirme kuruluşlarına eleştiri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası nezdinde kurulacak Donör Fonu'na ilişkin işbirliği anlaşması imza törenine katıldı.

Haberler 20.01.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Burada konuan Erdoan, Baz kredi derecelendirme kurulularnn hala ideolojik yaklamlarndan kurtulabilmi deiliz. Bunlar yine o ideolojik yaklamlarna devam ediyorlar. Hala Türkiyenin bu noktada istikrar ve güven vermediini söyleyecek kadar ideolojik yaklam içerisinde maalesef patinaj yapyorlar. Bunlara ya bu ii öreteceiz, ya bu ii öreteceiz. Zira Türkiye böyle bir ülke deil dedi.

HABER MERKEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Baz kredi derecelendirme kurulularnn hala ideolojik yaklamlarndan kurtulabilmi deiliz. Bunlar yine o ideolojik yaklamlarna devam ediyorlar. Hala Türkiyenin bu noktada istikrar ve güven vermediini söyleyecek kadar ideolojik yaklam içerisinde maalesef patinaj yapyorlar. Bunlara ya bu ii öreteceiz ya bu ii öreteceiz. Zira Türkiye böyle bir ülke deil. dedi.

Erdoan, Avrupa mar ve Kalknma Bankas (EBRD) nezdinde kurulacak Donör Fonuna ilikin ibirlii anlamas imza töreninde, EBRD Bakan Suma Chakrabarti ile en son 2013te ev sahiplii üstlenilen EBRD yllk toplantlar vesilesiyle bir araya geldiklerini dile getirerek, bu zaman süresince bankayla ilikilerin daha da gelitiini ve kuvvetlendiini memnuniyetle gördüünü ifade etti.

Türkiyenin kurucu üyelerinden olduu EBRDnin 2009dan bu yana arlkl olarak özel sektör olmak üzere, çok önem verilen kalknma konusunda bir ortak olduunu vurgulayan Erdoan, bugüne kadar Türkiyeye yaklak 10 milyar avro gibi ciddi bir finansman salandn kaydetti.

Türkiyenin son 3 yldr EBRDnin en fazla yatrm yapt ülke konumunda olduunu belirten Erdoan, finansman miktarndan öte bankann Türkiyedeki yatrmlarnn kalitesinin de oldukça yüksek olduunu anlatt.

Türkiyenin yatrmlarnn EBRDnin kalknma hedefleri açsndan son derece baarl bir performans sergilediini dile getiren Erdoan, Bu durum bankayla olan ilikimizin her iki taraf için de ne kadar verimli olduunu gösteriyor. Avrupa mar ve Kalknma Bankasnn Türkiyedeki baar hikayesinin arkasnda üphesiz ki bir çok unsur bulunuyor. Bunlarn banda ülkemizin sunduu i ortamyla birlikte dinamik geliime açk ve üretken bir özel sektöre sahip olmamz geliyor. Dier bir destekleyici unsurun ise Avrupa mar ve Kalknma Bankasyla ülkemiz arasndaki etkin i birlii olduunu belirtmek isterim. deerlendirmesini yapt.

Bu noktada bankann Türkiye stratejisiyle hükümetin reform programnn ayn çizgide olmasnn özelikle de iki taraf arasnda salkl ve baarl bir ortaklk zemini oluturduunu vurgulayan Erdoan, ortakln ayn zamanda her daim açk tutulan iletiim kanallarnn varlyla da güç kazandn söyledi.

- Kalknma yardm politikas daha da çeitlenecek

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin gösterdii özverili ve kararl tutumun da bu sürece katk saladna inandn belirterek, Avrupa mar ve Kalknma Bankas ile süregelen salam i birliimizi bugün imzalanacak olan anlama ile yeni bir safhaya tayoruz. Bu fon ikili kalknma yardmlarmz bakmndan da önemlidir. Özellikle resmi kalknma yardmlarna büyük önem veriyoruz. Dünyann en fazla insani yardm yapan ülkelerinden biri Türkiyedir. Eer bunu milli gelire oranla alrsak Türkiye 1 numaradr. Geçtiimiz yl insani yardmlarda Amerikadan sonra milli gelire oranla ikinci srada yer almamz sradan bir olay deildir. diye konutu.

Oluturulan ibirlii fonuyla kalknma yardmlar politikasn daha da çeitlendirdiklerini ifade eden Erdoan, bu alanda 25 yllk tecrübeye sahip EBRD ile kendilerinin belirledikleri sektör ve ülkelerde kalknma yardmlar yapmaya devam ettiklerini, bankaya yaptklar bu yatrmn geri dönüünün oldukça verimli olacana inandn belirtti.

mza törenini, sadece ibirlii fonunun tesisi için atlan bir adm olarak görmediini kaydeden Erdoan, öyle devam etti:

Bugün burada ayn zamanda ülkemizin ekonomi ve finansman alannda ulat noktaya da ahitlik yapyoruz. Bir zamanlarn IMF kaps önünde borç bekleyen Türkiyesi artk geride kalmtr, bu yok. Yabanc yatrmclarn gelmekten çekindii o eski Türkiye, artk geçmite kalm ac bir hatradr. Türk ekonomisi o denli salam temellere dayanyor ki ite üçüncü çeyrekte yüzde 11 gibi bir büyüme yakalamak suretiyle nasl bir toparlanma süreci içerisinde olduunu ortaya koymutur. Bunun yl sonu itibaryla 2017nin genelinde yüzde 7 civarnda bir büyümeyle noktalanacan da u anda görüyoruz. 2018i çok daha kararl bir ekilde yürüyerek, bu yakaladmz büyümeyi asla geriye düürmeden kararllkla devam ettireceiz. Bu konuda inancmz, kararllmz tamdr ve bize inanan, bizimle beraber bu yolculukta kararl adm atmak isteyenlerle inanyorum ki ne onlar mahcup olacaktr ne de biz.

- Kredi derecelendirme kurulular

Bir gerçei söylemek istediini dile getiren Erdoan, Baz kredi derecelendirme kurulularnn hala ideolojik yaklamlarndan kurtulabilmi deiliz. Bunlar yine o ideolojik yaklamlarna devam ediyorlar. dedi.

Hala Türkiyenin bu noktada istikrar ve güven vermediini söyleyecek kadar ideolojik yaklam içerisinde maalesef patinaj yapyorlar. Bunlara ya bu ii öreteceiz ya bu ii öreteceiz. Zira Türkiye böyle bir ülke deil. diyen Erdoan, Türkiyenin yatrmlaryla da üretimiyle de u anda dünyadaki müstesna ülkelerden biri olduunu vurgulad.

Cumhurbakan Erdoan, 15 Temmuz darbe giriimi de bölgemizdeki çalkantlar da dünya finans sistemindeki sorunlar da ekonomimize etki etmemitir, etki etmiyor. Hamdolsun Türk ekonomisi 2017 ylnda dünyann en çok büyüme kaydeden ekonomilerinin banda yer aldna göre, bütün skntlara ramen, 2018 çok daha farkl olacaktr. ifadelerini kulland.

Yatrmclara ve i insanlarna Türk ekonomisi büyümeye, Türkiyeye yatrm yapanlar da kazanmaya devam edecektir. diye seslenen Erdoan, EBRDnin Türkiyeye güven duyan, Türkiyenin ekonomik potansiyelini laykyla tahlil etmi bir kurulu olarak takdir kazandn, bankayla Türkiye arasndaki güçlü ibirliini taçlandran anlamann banka ve fondan faydalanacak ülkeler için hayrlara vesile olmasn temenni etti.

mza törenine Babakan Yardmcs Mehmet imek, EBRD Bakan Suma Chakrabarti, stanbul Valisi Vasip ahin, stanbul Büyükehir Belediye Bakan Mevlüt Uysal ve çok sayda davetli katld.

Konumalarn ardndan imek ve Chakrabarti ibirlii anlamasn imzalad.

Program aile fotorafnn çekilmesiyle sona erdi.

Ana Sayfaya Git