Erozyon ve kuraklıkla mücadelede "dijital" dönem

Tarım ve Orman Bakanlığının TAD Portalı ile tarım dışı kullanım için toprak talep edecek yatırımcılar, arazilerin ova koruma alanı içinde bulunup bulunmadığını veya özel ürün arazisi olup olmadığını öğrenerek yatırımlarına yön çizebiliyor

Haberler 06.12.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlnn gelitirdii Tarm D Yetkilendirme ve Toprak Etüt Portal (TAD Portal) ile toprak talebinde bulunan yatrmclar, hem arazilerin ova koruma alan içinde olup olmadna hem de özel ürün arazisi statüsünde bulunup bulunmadna bakarak yatrmlarn ekillendirebiliyor. Portal, zaman ve para tasarrufu da salyor.

Tarm ve Orman Bakanl, erozyon ve kurakln olumsuz etkilerini en aza indirmek amacyla çeitli çalmalar yürütüyor. Bu çalmalarda, teknolojik ve dijital imkanlardan da yararlanlyor.

Özellikle tarm arazilerinin amaç d kullanm taleplerini yönetebilmek ve bunlarn en ksa sürede sonuçlandrlmasn salamak için söz konusu çalmalar önemli rol oynuyor Bu kapsamda gelitirilen TAD Portal ile tarm arazilerinin tüm kadastro ve tapu mülkiyet bilgileri dijital ortama aktarld. Sistem üzerinden tarm d kullanm taleplerinin dijital kontrolü, takibi ve sonuçlandrma ilemleri yaplabiliyor.

Söz konusu yazlm araclyla tarm parsellerinin uydu görüntüleri ve büyük arazi grubu haritalarndan toprak öz niteliklerine baklarak talebin alternatif alanlar tespit edilip, istekler daha düük nitelik ve nicelikteki arazilere yönlendiriliyor.

TAD Portal ile talep sahipleri tarm d kullanm için talep edecekleri arazilerin ova koruma alan içinde bulunup bulunmadn, mutlak, sulu, dikili veya özel ürün arazisi olup olmadn örenerek müracaat yönünü deitirebiliyor. Bu da yatrmcya zaman ve para tasarrufu salyor.

Yaplan çalmayla tarmsal potansiyeli yüksek ve bütünlük içinde bulunan yerlerin sit alan mant içinde güçlü bir ekilde koruma altna alnmas hedefleniyor.

72 LDE 429 CORAFK ALAN BÜYÜK OVA KORUMA ALANI OLDU

Türkiyede 72 ilde 429 corafik alan büyük ova koruma alan olarak ilan edildi. Bunlarn toplam alan 9,2 milyon hektar buluyor. Büyük ova koruma alanlarnn 2023 ylna kadar 500e ulatrlmas amacyla çalmalar devam ediyor.

Ayrca, toprak kaynaklarnn korunmas, gelitirilmesi, sürdürülebilirliin salanmas ve en üst düzeyde üretimde kullanlmasnn, arazi kullanm planlamasyla mümkün olaca öngörülüyor. Bu konuda çalmalar 2020 ylnda balatlrken ivedilikle sonuçlandrlmas için çalmalar yürütülüyor.

Söz konusu planlarla tarm için uygun olmayan verimsiz araziler tespit edilerek, tarm d kullanmlara uygun alternatiflerin oluturulmas hedefleniyor.

Tarm arazilerinin korunmasn daha etkin hale getirmek, buralarn amaç dnda kullanlmasn engellemek için çeitli düzenlemeler de yapld. Mevzuat düzenlemesiyle tarm arazilerini izinsiz ve amac dnda kullananlara para cezasnn yan sra hapis cezas da verilebiliyor.

TÜRKYE çÖLLEME HASSASYET HARTASI OLUTURULDU

Türkiye çölleme Modeli ve Risk Haritas Projesi kapsamnda çöllemeye ilikin 7 kriter ve 48 gösterge tespit edildi.

Corafi Bilgi Sistemleri Tabanl çölleme Modeli oluturuldu ve Türkiye çölleme Hassasiyet Haritas hazrland.

Su erozyonu sonucu oluan yllk toprak kayplarnn ortaya konulmas amacyla Dinamik Erozyon Modeli ve zleme Sistemi yazlm gelitirildi.

Ulusal Dinamik Rüzgar Erozyonu Modeli zleme Sistemi ile ulusal ölçekte rüzgar erozyonu sonucu tanan sediment miktar ve rüzgar erozyonu potansiyeline sahip alanlara ilikin ilk sonuçlar baaryla üretildi.

Tarm ve ormanclk bata olmak üzere pek çok sektöre toprak verisi salamak, mükerrer toprak çalmalarnn önüne geçmek ve Türkiye Ulusal Toprak Bilgi Sisteminin oluturulma hedefine destek olmak amacyla Toprak Bilgi Sistemi gelitirildi.

çölleme, kuraklk ve erozyon konularnda 15 Ar-Ge projesi yürütülürken Baraj Havzalar Yeil Kuak Aaçlandrma Eylem Plan çerçevesinde barajlarn ekonomik ömrünün artrlmas amacyla Baraj Havzalar Yeil Kuak Aaçlandrma ve Erozyon Kontrolü Projesi hazrland.

çölleme ve Erozyonla Mücadele Heyelan Duyarllk Haritalamas Projesi çalmalar kapsamnda geçen yl 8 haritalama gerçekletirildi, 2 adet ç Kontrol Uygulama ve Deerlendirme Projesi hayata geçirildi.

2023TE HEDEF EROZYONLA TAINAN TOPRAK MKTARINI YILDA 130 MLYON TONA NDRMEK

Türkiyede 2020 sonu itibaryla yaklak 9,8 milyon hektar alanda aaçlandrma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarnn rehabilitasyonu ve mera slah çalmalar yapld.

Dünyada en fazla aaçlandrma yapan ilk üç ülke arasnda yer alan Türkiyede, 1970li yllarda erozyonla tanan toprak miktar ylda 500 milyon ton iken aaçlandrma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarnn rehabilitasyonu, mera slah gibi iyiletirme çalmalar sonucu 2020 itibaryla 140 milyon tona dütü.

2023 hedefi ise tarm, orman ve mera alanlarnda alnacak ilave tedbirlerle birlikte gelitirilen Erozyon Tahmin Modeli ve zleme Sistemi sonuçlarna bal olarak yllk 130 milyon tona indirilmesi olarak belirlendi.

Uygulanan projelerle toprak tanmnn azaltlmas, tarm alanlarnn organik maddece zengin üst tabakasnn korunarak verimliliinin artrlmas, barajlarn ekonomik ömrünün uzatlmas, su kalitesinin iyiletirilerek, can ve mal kayplarnda azalma salanmas öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git