Esnaf için vergi dairesi tarihe karışıyor

Yüz binlerce esnaf ve sanatkarı ilgilendiren önemli bir düzenleme hayata geçiyor. Maliye Bakanlığı e-devlet uygulamalarında yeni dönemin öncüsü sayılabilecek bir uygulamayı başlatıyor. Mükellefler vergi dairesine gitmeden bütün işlemlerini elektronik ortamda yürütebilecek.

Haberler 16.01.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet esnaf ve sanatkarn i yükünü kolaylatracak ve ekonomiye katk salayacak önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazrlanyor.

Bilindii gibi gelien teknoloji ile birlikte vatandalar artk birçok devlet ilerini internet üzerinden kolaylkla halledebiliyor. E-devlet portalnda en ksa, kolay ve güvenli bir ekilde devlet hizmetlerine ulaabilen vatandalar, online olarak ve sra beklemeden dakikalar içerisinde ilemlerini kolayca yapabiliyor. Zaman kayb yaamadan tüm ilemlerin tek bir ifre ile yaplaca sistem ile esnaf için vergi dairesi de tarihe karacak.

Bu sene sözümüzdür

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunda düzenlenen Defter Beyan Sistemi tantm toplantsnda konuan Maliye Bakan Naci Abal, Artk hiçbir ilem için vergi dairesine gitmeyeceksiniz. Artk vergi dairesindeki bütün i ve ilemlerinizi internet ortamnda yapabileceksiniz. Bu sene Bakanlk olarak sözümüzdür, vergi dairelerinde artk gidip de kat ortamnda i yapmak, vergi dairelerinden yaz almak devrini de kapatyoruz açklamasnda bulunmutu.

Torba yasada açklanmt

Eylül aynda torba yasa tasarsna ilikin verilen bilgilerde de, vergi dairelerince mükellefle yaplan her türlü ilemin elektronik ortamda gerçekletirilmesine imkan veren yetki düzenlemesine gidildii belirtildi.

Tüm ilemler elektronik ortamda yaplabilecek

Söz konusu düzenleme ile Maliye Bakanl e-devlet uygulamalarnda yeni dönemin öncüsü saylabilecek bir uygulamay balatyor. Mükellefler vergi dairesine gitmeden bütün ilemlerini elektronik ortamda yürütebilecek.

Esnafa büyük kolaylk

Söz konusu düzenleme hayata geçtiinde kamu hizmeti alan esnafn, fiziksel olarak ilgili kuruma gitmesine gerek kalmayacak ve böylece internet üzerinden yaplan ilemlerde sra beklemesi gerekmeyecek.

e-devlet sistemi sayesinde yazlm kontrolleri ile insan kaynakl hatalar da en aza indirilebilecek, hata olsa bile tespiti ve telafisi daha kolay ve hzl olacak. ve ilemlerde oluabilecek her türlü suiistimal ihtimali de asgari seviyeye indirilecek.

Defter Beyan Sistemi hizmette

letmeler iletme hesab esasna göre defter tutuyor veya basit usul mükellefleri belgelerini odalarda tutuyor. letme hesab esasna göre defter tutanlar defteri satn alyor, tasdik ettiriyor, bilgisayar ortamndaki kaytlar kat ortamnda tek tek iliyor. Basit usul mükellefeleri her ay topladklar belgeleri odalara götürüyor. Orada muhasebecileri verileri giriyor. Maliye Bakanl esnaf ve sanatkarn daha rahat koullarda çalabilmesi için geçtiimiz gün Defter Beyan Sistemini de hizmete sundu. 1 Temmuza kadar esnaf sanatkarn basit usul mükelleflerin kaytlarn girmesi için süre verildi. Serbest meslek kazanc defteri tutanlar için ise uygulama balad.

Söz konusu sistem serbest meslek erbab, iletme hesab esasna göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kaytlarnn elektronik ortamda tutulmasna, bu kaytlardan serbest meslek erbab ile iletme hesab esasna göre defter tutanlarn defterlerinin elektronik olarak oluturulmas ve saklanmasna, vergi beyannameleri, bildirim ve dilekçelerin elektronik olarak verilebilmesine, elektronik ortamda belge düzenlenebilmesine imkan tanyor. Bu kapsamda yer alan mükelleflerin Gelir daresi Bakanl veri tabannda yer alan dier bilgileri mükelleflerin bilgisine sunuluyor.

Sistem nasl iliyor?

Sistemi kullanmak zorunda olanlarn www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bal bulunduklar vergi dairesi araclyla bavuru yapmalar gerekiyor.

Bavuru, mükelleflerin kendileri tarafndan yaplabilecei gibi, araclk ve sorumluluk sözlemesi imzalanan meslek mensuplar ya da meslek odalar (basit usule tabi mükelleflerle snrl olmak üzere) araclyla da yaplabiliyor.

Defter Beyan Sistemine giri yaparak, gelir, gider, çalan, stok, sabit kymet gibi kaytlar elektronik ortamda yaplabiliyor. Ayrca defterler bu kaytlardan hareketle elektronik ortamda oluturulabiliyor ve beyannameler hazrlanarak onaylanabiliyor.

Ana Sayfaya Git