Esnaf kepenk indirdi

Terör ve şiddetin yaratığı ekonomik dengesizlik vatandaşın içerisine düştüğü sosyal dengesizlik, esnafa kepenk kapattırıyor.

Haberler 25.11.2016 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör ve iddetin yansra, yaanan ekonomik dengesizlik Güneyddouda sosyal hayat eve hapsederken, bölgedeki esnaf ve yatrmclar da büyük bir çöküntü içerisinde bulunuyor. Esnaflarn son süreçte yaanan kriz dolaysyla kepenk kapattrken iverenler ise yatrm yapmaktan korkuyor. letmelerin bir bir kapatmas, isizliin de artmasna eden oldu.

ESNAF YAPAMAZ DURUMDA

Diyarbakrda son bir ylda resmi olarak bin 200ün üzerinde esnaf i yeri kapatt. Özellikle terör ve iddet ile hendek ve barikat terörüyle gelen sokaa çkma yasayla büyük zarar gören Sur esnaf hükümetin destek olarak vaat ettii 50 bin liralk faizsiz krediden de bankalarn öne sürdüü artlar nedeniyle yaralanamyor. Geri kalan esnaflar ise çatmalarn ve sokaa çkma yasann olduu süreçte kapal olduklar için zamannda kredilerini ödeyememesinden dolay sabkal ve sicilli göründükleri için de kredi imkan salanmyor.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) ile Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii (DESOB) bakanlar kentteki ve bölgedeki ekonomik durumu deerlendirdi.

TEVK PAKETLER HEDEFNE ULAAMIYOR

DTSO Yönetim Kurulu Bakan Ahmet Sayar, bölgede ciddi bir yatrm potansiyelinin olduunu, ancak bu potansiyelin aça çkmamasnn temel nedeninin uygun yatrm koullarnn olmamasndan kaynaklandn söyledi. Sayar, Bir yerde ekonomik faaliyetin, yatrmn olabilmesi için orada öngörülebilir durumun olmas gerekiyor. stikrar, huzur ve barn olmas gerekiyor. Maalesef burada böyle bir durum yok. Bu potansiyelin ortaya çknn aslnda yatrm ortamyla, bar ortamyla endeksli olduunu çözüm sürecinde gördük. Bu süreçte ekonomi konuulmaya balad, insanlar nasl yatrm yapabilirim diye düünüyordu ve sosyal yaam geliiyordu. Pozitif anlamda yatrmlar da gerçekleti. Son bir yllk süreçte balayan çatmalar, operasyonlar ekonomiyi tekrardan geri plana att. Açklanan tevikler oluyor, zaman zaman ancak yatrmdan ald paya baktmz zaman hedeflenen yatrm alamadn görüyoruz. Bu u anlama geliyor: Siz yatrm ortamn iyiletirmediiniz, bar ortamn oluturmadnz sürece tevik paketleri hedefine ulaamyor dedi.

FNANS KURULULARI ARASINDA RSK OLARAK GÖRÜLÜYOR

Süreçten dolay üretim kapasitelerinin dütüünü ve yeni yatrmclarn açklanan tevikler olmasna ramen uanda yatrm yapma niyetinde olmad bilgisi veren Sayar, firmalarn büyük çounluunun çekle, senetle, krediyle bütçe bulmaya çaltn aktard. Bölgenin artk finans kurulular arasnda süreçten dolay risk bölgesi olarak görüldüünü, bunun da üretimin dümesi ve esnafn dükkan kapatmasna neden olduunu belirten Sayar, uanda Diyarbakrdaki iletme says artmas gerekirken, tam tersi bir durum söz konusu. Ülke ekonomisinin u anki durumu ve dolarn sürekli art göstermesi özellikle döviz kuruyla borçlanm yatrmclar zarara uratyor dedi.

TEVK PAKETLERNDE ESNAFI DESTEKLER BR DURUM YOK

DESOB Bakan Alican Ebedinolu ise giriimlerinin olduunu belirterek, bir yllk süreçte bölgedeki sicil aff çkarlmayana kadar tevik ve desteklerden hiçbir esnafn yararlanamadn söyledi. Ebedinolu, son bir buçuk ylda bölgedeki esnafn tek bir destek aldn onun da basit usuldeki esnafa, Sur ve Silvandaki esnafa 3 bin lira bir hibe destei olduunu belirtti. Ebedinolu, Bölgede yaanan çatmalar nedeniyle ciddi bir yatrmn olmayacan biz hükümete söylüyoruz. Bölgenin kalknmas için birçok ekonomik tevik paketi açkland, ama bu paketlerin hiçbir tanesi bölge ekonomisine destek olamad. çünkü savan ve çatmann olduu bir bölgeye yatrmclarn gelmesi mümkün deil. Biz tevik paketleri çkmadan önce hükümetleri uyaryoruz. Bu koullarda yeni yatrmclar bölgeye getiremezsiniz ancak mevcut iletmeleri destekleyerek ancak istihdam salayabilirsiniz. Gördüümüz odur ki maalesef tevik paketlerinde esnaf destekler bir durum söz konusu deil eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git