Esnaf kredilerine faiz indirimi

Türkiye Halk Bankası tarafından, esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış ve bakiyesi 2020 yılına devreden krediler ile gelecek yıl kullandırılacak kredilerde yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimine gidilecek.

Haberler 26.12.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Halk Bankas, esnaf ve sanatkarlara kullandrlm ve bakiyesi 2020 ylna devreden krediler ile gelecek yl kullandrlacak baz kredilerde yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimi uygulayacak.

Konuya ilikin Cumhurbakan Karar Resmi Gazetede yaymland. Kararla Türkiye Halk Bankasnca esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle veya dorudan esnafa kullandrlm bakiyesi 2020 ylna devreden krediler ile gelecek yl Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birlii (TESKOMB) kefaletiyle ya da dorudan esnaf ve sanatkarlara kullandrlacak kredilere uygulanacak faiz indirim oranlar belirlendi.

Buna göre, 2020 ylnda kullandrlacak krediler ile geçmi yllarda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2020 ylna devreden kredilere yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.

Geleneksel, kültürel, sanatsal deeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarnda (el dokuma ileri, bakr iletmecilii, çini ve çömlek yapm, sedef kakma ve ahap oyma ileri, kakçlk, bastonculuk, semercilik, yazmaclk, yorganclk, keçecilik, lüle ve oltu ta içilii, çarkçlk, yemenicilik, oyaclk ve bu ilere benzerlik gösterdikleri bakanlkça kabul edilen) faaliyet gösteren ve Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi esnaf ve sanatkarlara, bu karar kapsamnda 2020 ylnda kullandrlacak krediler ile önceki yllarda bu kapsamda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2020 ylna devreden krediler için faiz indirim oran yüzde 100 olacak.

Kredi bavuru tarihi itibaryla en az 1 yllk ustalk belgesine sahip olan ve ustalk belgesiyle ilgili meslek kolunda, son 1 yl içinde kendi adna iletme kurduunu belgeleyen giriimci esnaf ve sanatkarlara, karar kapsamnda 2020 ylnda kullandrlacak krediler ile önceki yllarda bu kapsamda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2020 ylna devreden krediler için yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak. Bu destekten son bir yl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandranlar faydalanamayacak.

- Genç giriimciye destek

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB) tarafndan salanan hibe ve faizsiz kredi desteinden yararlananlar hariç olmak üzere, KOSGEB Uygulamal Giriimcilik Eitimini bitiren, bavuru tarihinde 30 yan tamamlamam genç giriimci esnaf ve sanatkarlara KOSGEB tarafndan onaylanan projelerini bankaya sunmalar durumunda 100 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirim oran uygulanarak kredi kullandrlabilecek. Bu imkandan bakiyesi 2020 ylna devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamayacak. Karar kapsamnda 2020 ylnda kullandrlacak krediler ile önceki yllarda bu kapsamda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2020 ylna devreden krediler için yüzde 100 faiz indirim oran uygulanacak.

Esnaf ve sanatkarlara makine, ekipman ve demirba almlar, i yeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla 30 bin liraya kadar kullandrlan kredilerden bakiyesi 2020 ylna devreden krediler için yüzde 100 faiz indirim oran devreye alnacak.

- Borcu yaplandrlana yeni kredi yok

Ertelenmi, taksitlendirilmi, tasfiye olunacak alacaklar hesabnda borcu bulunan veya yeniden yaplandrlm kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara, borçlarnn tamam bankaya ödenmeden bu karar kapsamnda hiçbir ekilde kredi açlmayacak. Esnaf ve sanatkarlarn mevcut kredilerinin, tasfiye olunacak alacaklar hesabna alnmalar halinde bu krediler gelir kayb uygulamas kapsamndan çkarlacak.

Karar kapsamnda kredi kullandrlacak esnaf ve sanatkarlara, geriye dönük bir yllk süre dikkate alnarak bir yllk süre içinde en fazla iki defa faiz indirimli kredi kullandrlabilecek.

Bavuru tarihi itibaryla son 5 yl içinde, dier kamu kurum ve kurulularnn faiz veya hibe destei niteliindeki desteklerinden faydalanan esnaf ve sanatkarlara bu karar kapsamnda ayn iletme için ayn konuda faiz indirimli kredi kullandrlmayacak.

Karar kapsamndaki krediyi talep eden esnaf veya sanatkardan, faal bir ekilde esnaflk faaliyeti yapmakta olduunu, esnaflk faaliyeti ile ayn meslek dalnda, tacir olmasn gerektirecek baka bir ile itigal etmediini ve ticaret odasna kaytl bir ticari iletmenin orta veya sahibi olmadm beyan eden bir taahhütname alnacak.

Karar, 1 Ocak 2020 itibaryla yürürlüe girecek.

Ana Sayfaya Git