Esnaf panikte

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan Peynirciler Çarşısı'nın yenilenmesini bekleyen çarşı esnafı, mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılması planlanan projenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

Haberler 06.02.2021 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn önemli bedesten çarlarndan olan Peynirciler çarsna ilevsellik kazandrmak amacyla çarnn yenilenmesine yönelik açklamalar, çar esnafndan kimilerini tedirgin ederken kimilerini ise heyecanlandryor.

30 yl kadar önce çnar lçe Garaj olarak ina edilen yap, bir süre sonra yöresel ürünlerin sata sunulduu peynir pazarna dönütürüldü. Zaman içerisinde bakmszlktan dolay ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma gelen çar için yenileme projeleri gündeme geldi.

Her an yklaca veya dükkanlarn tahliye edilecei endiesiyle yarnn göremeyen çar esnaf, mevcut durumdan ikayet ederek yetkililerin bir an önce gerekli çalmalar balatmalarn talep ediyor.

Peynirciler çarsnda bulunan esnafdan Davut Kaya,Ykm projesi onaylanm. Ama ne zaman yklacana dair bir bilgi vermediler. Bu konuda tedirginiz. Yeni projeye göre Surun yapsna uygun daha hijyenik ve temiz yaplmasn istiyoruz. Sonuçta burda gda satyoruz .En büyük sorunumuz hijyendir. Yetkililere kaç sefer dile getirdik. Hiçbir neticeye varamadk. Dükkanlarmzn büyük olmas bizim için iyidir. çatlarmz çok kötü duruyor. Biz dardan bir misafirimizin buraya gelip de bizi böyle görmelerini istemiyoruz. D kanallarmzdan çok kötü koku geliyor ve çatlarmz paslanm. Peynir pazarna yakan bir ortam deil. dedi.

SUR VE PEYNR KÜLTÜRÜMÜZDÜR

Kaya, konumasn öyle sürdürdü: Güneydouya hitap eden Sur ve peynir bizim kültürümüzdür. Ama o gittikçe kayboluyor. Dardan Sura turistler çok geliyor. Hijyen olmad için onlar da dolamak istemiyorlar. Yetkililerden ricamz bu süre zarfnda bize bir yer tahsis etmeleridir.

Baka gidecek bir yerimiz yok. çok kötü belirsizlik içerisindeyiz. Ne zaman yklacana dair hiçbir bilgi yok, bize en ksa zamanda bilgi verirlerse biz çok memnun kalrz.

Ykm kararyla ilgili kendilerine bilgi verilmediini söyleyen esnaf Mehmet Akgün,Ne zaman yklacana dair endieleniyoruz. Buras yklrsa bizi bir yere yerletirmeleri lazm. Esnafn gidecek bir yeri yok. Bu esnafa geçiçi bir çare bulunmas lazm. Bütün çatlar ykktr, heryer ypranm. Salgn dolaysyla hijyen önemlidir. Buras 1992de yürürlüe girmi eski bir çaryd. çnar garajyd, peynir pazarna çevrilmi. Geçen sene vali buraya gelip kahvalt yapt. Buray ykp size yeni dükkanlar vereceiz dedi. Validen bir ses çkmad. eklinde konutu.

PEYNRCLER çARSININ YLETRLECE SÖZÜNÜ VERDLER AMA HENÜZ BR EY YAPMADILAR

Yklp iyiletirilecei sözü verilen peynirciler çarsnda henüz herhangi bir çalmaya dair bir emare olmadn dile getiren Mehmet Kayadelen ise konumasnda unlara yer verdi:

Daha önce Vakflar Genel Müdürlüünden bize geldiler. Buras yklacak dediler, bir türlü ykmadlar. Pazar, çöplükten geçilmiyor ve bir esnaf olarak bu durumdan ireniyorum ama yapabilecek bir ey yok. Vakflar Genel Müdürlüünden haber bekliyoruz.

Sözü verilen çalmalar balad zaman kendilerine geçici bir yer tahsis edilmesini isteyen Kayadelen, Onca ay darda ne yapacaz diye endieliyiz. Yetkililerden buras ykld vakit bize bir yer temin etmelerini istiyoruz. Oras yaplana kadar bizim yerimiz yoksa ayakta kalp kalmayacamz belli deil. Vali bey bir açklama yapsayd içimiz rahat bir ekilde burann yklacan sonra da temiz bir ekilde yaplacan bilirdik. Mal getirmekten korkuyorum. çünkü mal getirsem elimde kalr ve yer temin edilmese elimizdeki ürünleri bile nasl satacam? Kimse bizim halimizden anlamyor. dedi.

Ana Sayfaya Git