Esnafın "bedelli" beklentisi

Meclis gündeminde bulunan bedelli askerlik düzenlemesi sadece yükümlüler ve aileleri tarafından değil, asker malzemesi satan esnaf tarafından da bekleniyor.

Haberler 21.07.2018 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Askerlikte en çok ihtiyaç duyulan iç çamar, cüzdan, kiisel bakm ürünleri gibi malzemelerin fiyatlar kalite ve ihtiyaçlara göre 70 ile 200 lira arasnda deiiyor

HABER MERKEZ

Bedelli askerlik düzenlemesinin de içinde bulunduu torba teklifin Meclise sunulmas, yükümlüler ve aileleri gibi asker malzemesi satan esnafta da beklenti yaratt. Askerlikte en çok ihtiyaç duyulan iç çamar, cüzdan, kiisel bakm ürünlerinin de aralarnda bulunduu malzemelerin fiyatlar kalite ve ihtiyacn türüne göre 70 lira ile 200 lira arasnda deiiyor.

TBMM gündeminde bulunan Askerlik Kanunu ile Baz Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi 31 Aralk 1993 günü ve öncesinde doan yükümlülerin, 15 bin Türk liras bedel ödemeleri ve 28 gün temel askerlik eitimi almalar artyla vatani görevini yerine getirmi saylmalarn öngörüyor.

Teklifin Meclise sunulmasyla bedelli askerlik imkanndan faydalanacak yükümlüler, görevleri süresince ihtiyaç duyacaklar malzemelerin listesini hazrlamaya balad. Bu durum, özellikle asker malzemesi satan esnafta ilerin artmas beklentisi yaratt.

Askeri malzeme satan i yerleri, teklifin yasalamasyla ilerin daha da hareketlenmesini ümit ediyor. çarda, askerlikte en çok ihtiyaç duyulan iç çamardan cüzdana, çantadan kiisel bakm ürünlerine kadar birçok malzeme satlrken, fiyatlar kalite ve alnacak malzemenin türüne göre 70 lira ile 200 lira arasnda deiiyor.

- Az da olsa art yaanr

Semra Knal, askeriyenin belli bal ihtiyaçlar karladn ancak adet ve çeitlilik olarak erlerin dardan alveri yapmas gerektiini söyledi.

Bedelli askerlikle az da olsa ilerde art yaanabileceini ifade eden Knal, Askeriye baz malzemeleri verse de erler genelde dardan çok sayda iç çamar ve çorap alyor. Bunun haricinde cüzdan, asma kilit, ortopedik bot tabanl gibi malzemeler alnabilir. Fiyatlar kaliteye göre deiiyor. Bizde tam takm malzemelerin toplam fiyat 100 lira ile 200 liray buluyor. Rakam kn eldiven, boyunluk ve içlik gibi ihtiyaçlarla artabiliyor. diye konutu.

Arzu Bal da kendilerinden daha çok rütbeli asker ve çar iznine çkan erlerin alveri yaptn ancak 28 gün bedelli askerliin de ilerini hareketlendireceini belirtti.

Eskiden asker malzemesinin daha çok dardan temin edildiini anmsatan Bal, unlar kaydetti:

Günümüzde askeriye adet olarak az da olsa iç çamar, çorap, terlik, sabun gibi temel malzemeleri erlere veriyor. Bizden daha çok kiisel bakm ürünleri, klk malzemeler, künye gibi ihtiyaçlar ve ilave temel ürünler alnyor. Bizdeki fiyatlar 70 lira ile 150 lira arasnda deiiyor.

Ana Sayfaya Git