Esnafın satışı!

Diyarbakır'da kışlık kıyafet hazırlıklarını tamamlayan esnaf, doların ve gümrük vergilerindeki artışın etkisiyle iş yapamadıklarını belirtiyor.

Haberler 03.11.2017 - 08:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz mevsiminin ardndan k sezonu için kyafet hazrln tamamlayan Diyarbakr esnaf, fiyatlarn pahal olmas nedeniyle i yapamamaktan dert yanyor.

Merkez Balar ilçesinde giyim maazas ileten esnaf, dolarn etkisi ve gümrük vergilerindeki yüzde 40lk art nedeniyle bu durumu yaadklarn söyledi.

K sezonuna geç baladklarn belirten Cihan Gül isimli esnaf, Bu sene dolardan dolay fiyatlar biraz daha yüksektir. Fiyatlar yüksek olduu için ve halkmzn alm gücü zayf olduundan dolay fazla hareketlenme yok. çok ükür, yine de memnunuz. Fiyatlarn yüksekliinden dolay bu sene klk giysilere talep fazla deildir. Normalde imknlar kstl olan insanlar bu caddeye gelip alveri yapyordu. Bu caddede eskiye oranla dolardan, kiralarn yüksekliinden ve masraflarn artmasndan dolay artk ürünleri ucuza veremiyorlar. Geçen sene çukur siyasetinden dolay iler düüktü, bu sene ise siyasi olarak ortam rahat ama dolarn artmasnn etiket fiyatlarna yansmasndan dolay halk tarafndan ürünlere talep azalyor. dedi.

Zamdan dolay bu sene satlar durgun

Geçen seneye göre bu yl daha az klk ürün getirdiklerini dile getiren Vedat Atman, unlar söyledi:

Getirdiimiz ürünler genelde ithal grubu montlardr. thal grubu montlar da bu sene yüzde 40 zam uygulamasna tabi olduu için geçen sene aldmz ürünlerin satn bu sene yüzde 40lk zamla yapyoruz. Zamdan dolay bu sene satlar durgundur. Montlar getirdik, ksmetimizi Allahtan bekliyoruz. Hava scakken satlar yoktu. u an hava yamurlu olduu için müteri geliyor, fiyatlar soruyor. Balar halk biraz yoksul olduu için fiyatlar onlara tuzlu geliyor. Geçen sene 100-120 liralk bir mont varken bu sene 200-250 liralk montlar onlar ayor. Onlar da fiyatlar sorguluyor ama mecburen alyorlar. u an tek tük sat oluyor ama geçen seneler daha iyi i yapyorduk, bu sene durgun. Temennimiz, bu sene de satlarn iyi geçmesidir.

Piyasa dolar üzerine dönüyor

K sezonu hazrlklar kapsamnda mont, kazak gibi scak tutan kyafetleri getirip, sata sunduklarn ifade eden Ahmet Ta da Diyarbakr piyasasnda genellikle fazla deiim olmuyor. Alta bir-iki lira fark ediyor ama satta fark müteriye yanstmyoruz. Piyasa dolar üzerine dönüyor. pliinden boyasna ve ilemesine kadar her ey dolar ile oluyor. Dolarda yükselme olduu zaman al fiyatlarnda fark ediyor ama biz bunu müteriye yanstmyoruz. Müteri fiyatlarmzdan memnun, her kesime yönelik fiyatlar var. Hem fakire yönelik hem de zengine yönelik ürünlerimiz var. Her kesim kendi bütçesine göre alabiliyor. eklinde konutu.

Fiyatlar geçen seneye göre yüksektir

Kyafet almak için alveri yapan müterilerden Ferhat Bey ise Maazalara güzel ürünler geliyor fakat fiyatlar geçen seneye göre yüksektir. Herkesin imknlar ayn deil. Kiminin alm gücü var kiminin yok. Fiyatlarn biraz yükseldii dorudur. çünkü soruyoruz, geziyoruz. Dükkn dükkn, maaza mazaa bakyoruz. nallah uygun bir ey bulursak alrz. Maazada çalan arkadalar da dolarn ve yüzde 40lk vergi zammnn etkisi olduunu söylüyorlar. Onlar da hakl. Belki yetkililer dolara bir ey yapamazlar ama bu vergileri biraz ksarlarsa fiyatlar biraz daha düer diye tahmin ediyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git