Esnafa kredi yapılandırması

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnaf ve sanatkarların Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandıkları kredilerden, takipte olanları yapılandırdıklarını açıkladı.

Haberler 14.07.2020 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pekcan, yapt yazl açklamada ekonomik ve sosyal hayatn temel direklerinden esnaf ve sanatkarlara büyük önem verdiklerine dikkati çekti.

Gerek istiare toplantlarnda gerekse dier organizasyonlarda esnaf ve sanatkarn taleplerini, önerilerini aldklarn belirten Pekcan, sorunlar çözmek için canla bala çaltklarn, taleplerinin takipçisi olduklarn vurgulad.

Pekcan, esnaf ve sanatkarlarn, finansmana eriiminin kolaylatrlmas amacyla Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) araclyla teminat ve kredi ihtiyaçlarnn karlandna iaret ederek, bugün itibaryla Türkiye genelinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birlii (TESKOMB) çats altnda 1000e yakn Kredi Kefalet Kooperatiflerince, yaklak 1,7 milyon esnaf ve sanatkara Halkbank kaynaklarndan düük faizli kredi kullandrldn kaydetti.

Tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin olumsuz etkilerinden ticaret erbabn korumak amacyla Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan Ekonomik stikrar Kalkan paketinin açklandn hatrlatan Pekcan, bu çerçevede kamu kurum ve kurulularnca çeitli tedbirlerin alnd ve birçok destein yürürlüe konulduunu ifade etti.

Pekcan, söz konusu tedbirler kapsamnda nakit ak sknts yaayan esnaf ve sanatkarlara finansman imkan salamak amacyla Halkbank tarafndan Esnaf Destek Paketi ad altnda letme Kredisi ve Esnaf Kredi Kart uygulamalarnn hayata geçirildiini, 24 Mart 2020 tarihli Cumhurbakanl Karar ile esnaf ve sanatkarlarn Halkbanka olan kredi geri ödemelerinin faizsiz olarak 3 ay ertelendiini belirtti.

TAKBE DÜEN KREDLERE YAPILANDIRMA

Pandeminin ticari faaliyetler üzerindeki etkilerinin salgnn Türkiyede çkt ilk günden bu yana dikkatle deerlendirildiine, esnaf ve sanatkarlarn talep ile önerilerinin Ticaret Bakanl koordinasyonunda dier kurum ve kurulularla da paylalarak, gelimelerin yakndan takip edildiine deinen Pekcan, unlar kaydetti:

Bu süreçte Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ortaklarnda da takibe düen kooperatif kredileri için yaplandrma imkan getirilmesine yönelik de bir beklenti olumutur. Bu durum karsnda TESKOMB tarafndan kooperatif takibine intikal etmi borçlarn yeniden yaplandrlmasna yönelik Bakanlmz görüü alnarak bir çalma yaplmtr. Bu çalma sonucu esnaf ve sanatkarlarmzn Kredi ve Kefalet Kooperatifleri araclyla kullandklar kredilerden takipte olanlar yaplandryoruz.

YAPILANDIRMANIN KAPSAMI

Pekcan, buna göre 30 Haziran 2020 tarihinden önce (bu tarih dahil) kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkarlarn Kredi Kefalet Kooperatifine yazl olarak bavurmalar ve yaplandrma talebinde bulunmalar halinde yeniden yaplandrmadan faydalanabileceini bildirdi.

Bakan Pekcan, söz konusu uygulamayla, borçlu ve bunlarn kefilleriyle birlikte yaklak 220 bin esnaf ve sanatkarn gecikmi 2 milyar liraya ulaan borcunda iyiletirme salanmasnn ve yaklak 322 milyon lira gecikme faizinin düürülmesinin mümkün olabileceine dikkati çekti.

Bu düzenlemenin kooperatifçiliin yardmlama ve dayanma ruhu ile çalan kredi ve kefalet kooperatiflerinin ortaklarna salanan çok önemli bir imkan olduunu dile getiren Pekcan, Söz konusu uygulamann ekonomimizin can damar esnaf ve sanatkarmz ve tüm kooperatifçilik camiasna hayrl olmasn diliyorum. ifadelerini kulland.

YAPILANDIRILMASI ESNAFI SEVNDRD

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakan Bendevi Palandöken, esnafn takipte olan kredilerinin yaplandrlmasnn sevindirici olduunu belirtti.

Palandöken, yapt yazl açklamada, Ticaret Bakan Ruhsar Pekcann, esnaf ve sanatkarlarn Kredi ve Kefalet Kooperatifleri araclyla kullandklar kredilerden takipte olanlar yaplandracaklarna ilikin müjdesinin, esnaf camiasn sevindirdiini aktard.

Bu kredilerin ertelenmesi veya yeniden yaplandrlmas yönünde Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana mektup yazarak talepte bulunduklarn hatrlatan Palandöken, Mektuba Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan tarafndan olumlu cevap verilmesi oldukça sevindirici ancak bu yaplandrmaya dier banka borçlarnn da ksa sürede dahil edilmesi ile esnafmz daha çok rahatlayacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, pandemi sonrasnda ilerin eskisi gibi yürümediini belirterek, unlar kaydetti:

Esnafn büyük çounluu yüzde 30 kapasiteyle çalyor. çou esnafmz i yeri kirasn ödeyemez durumdayken böyle bir dönemde bu kredilerin ödenmesi mümkün olmayacakt. Onun için bu kredilerin ertelenmesini talep etmitik. imdi en büyük beklentimiz, ayn mektupta yer alan muhtasar, KDV ve gelir vergisi ikinci taksitleri ile SGK primlerinin de ertelenmesine yönelik kararn ksa sürede açklanmas.

Ana Sayfaya Git