Esnek çalışmaya kanun teklifi!

İstihdam teşviki ve borç yapılandırma düzenlemelerini de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nden, esnek çalışmaya ilişkin maddelerin çıkarılacağı öğrenildi

Haberler 11.11.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stihdam teviki ve borç yaplandrma düzenlemelerini de içeren sizlik Sigortas Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Teklifinden, esnek çalmaya ilikin maddelerin çkarlaca bildirildi.

AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Mu ile MHP Grup Bakanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammed Levent Bülbül, Türk- ve Hak- Konfederasyonlarnn temsilcileriyle Mecliste bir araya geldi.

Görümenin ardndan yaplan deerlendirmede, TBMM Genel Kurulunda bugün görümelerine devam edilecek sizlik Sigortas Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Teklifinden, esnek çalmaya ilikin 33. ve 37. maddelerin çkarlaca örenildi.

Tekliften çkarlmas öngörülen düzenlemeler öyle:

ESNEK çALIMA

Belirli süreli i sözlemesi, içinin 25 yan doldurmam veya 50 ve daha yukar yata olma koulunu salamas kaydyla, mevcut koullar aranmadan yazl yaplabilecek.

25 yan doldurmam içilerle yaplacak belirli süreli i sözlemelerinin süresi, içinin 25 yan doldurduu tarihi geçemeyecek. Bu kapsamda bir defada veya yenilenerek yaplan belirli süreli i sözlemelerinin toplam süresi iki yl geçemeyecek.

e girdii tarih itibaryla 25 yandan küçük olup, hizmet akdine tabi olarak bir veya birden fazla iverence çaltrlan ve çaltklar kii yannda ay içinde çalma saati süresine göre hesaplanan çalma gün says 10 günden az olanlar için, çaltrldklar süreyle orantl olarak iverenlerce, prime esas günlük kazanç alt snrnn yüzde 2si orannda i kazas ve meslek hastal sigortas primi ile yüzde 7,5i iveren; yüzde 5i sigortalya ait olmak üzere yüzde 12,5 orannda genel salk sigortas primi ödenecek.

Bu madde kapsamnda çalanlarn genel salk sigortas primlerinin 30 güne tamamlanmas zorunlu olacak.

Bu fkra kapsamna girenler, adlarna ödenen priminin ait olduu ay takip eden ayn sonuna kadar ayn kazancn 30 katnn yüzde 20si orannda malullük, yallk ve ölüm sigortas primi ödeyebilecek. Ödenen primlere ilikin süreler sigortallk süresi saylacak.

e girdii tarihten önceki son bir yl içinde prim ödeme gün says 120 günden fazla olanlar ile 25 yan dolduran sigortallar hakknda bu madde hükümleri uygulanmayacak.

Ana Sayfaya Git