Et fiyatları daha artar!

Yem fiyatlarının artması ve hayvan ihracatından dolayı et fiyatlarının arttığını belirten besiciler ve kasaplar, devletin duruma el atmasını bekliyor.

Haberler 24.03.2022 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salgn süreci, ekonomik kriz, döviz ve altn fiyatlarnn yükselmesi, adan zye tüm ürünlere yaplan zamlar, akaryakat fiyatlarnn artmas, Rusya-Ukrayna savann ekonomik olarak olumsuz yansmalarnn ardndan bu kez de et fiyatlarndaki fahi art halk madur ediyor.

Hayvanlarn bata Katar, Ürdün, Irak gibi ülkelere ihraç edildiini savunan besiciler, bu durumun hayvan fiyatlarna yansdn ifade ettiler.

Yem fiyatlarnn artmasnn da kendilerini skntya düürdüünü belirten besiciler, önlem alnmad takdirde Kurban Bayramna doru fiyatlarn daha da artacan savundu. anlurfa Canl Hayvan Borsas Bakan Yardmcs ve anlurfa Hayvan Pazar esnaf hayvan fiyatlarnn yükselmesi ile ilgili konutu.

HAYVAN HRACATI DURDURULMALIDIR

Hayvanlarn yurt dna ihraç edilmesinden dolay hayvan fiyatlarnn fahi orada yükseldiini ifade eden Canl Hayvan Borsas Bakan Yardmcs Tahir Yldz, u an bizim hayvanlar, Katar ve Kuveyte ihraç ediliyor. Bundan dolay hayvan fiyatlarnda çok fahi bir art oldu. Küçükba hayvann canl kilosu 55 liraya çkt. Fakir aileler, bir kilogram et alamyorlar. Etin kilosu 120 lira olmu. Devletin bu duruma bir el atmas gerekir. Hayvan ihracat durdurulmaldr. u an arpann kilosu 5,5 lira, krmz saman kilosu 4,5 lira, beyaz saman 1,5 liradr. u an besiciler çok zor durumdadr. Devlet bu duruma bir an önce bir el atmaldr. eklinde konutu.

NE SATICI NE DE ALICI BU DURUMDAN MEMNUN DEL

Ülke içerisinde bulunduu durumdan ikayetn eden Besici Mahmut Pçak, Yetkililerin bu duruma bir el atmas gerekiyor. Yem, süt ve mazot gibi ürünler pahal oldu. Bir aldmz tekrar alamyoruz. Berlinde de yaadm. Orada da art oldu; ama buradaki gibi yüzde 100 art söz konusu olmad. Ne olacan bilmiyoruz. Hayvanlarmzn darya ihraç edilmesini istemiyoruz. Ülkemizde meralarmz ve topraklarmz olduu halde ekim-biçim olmuyor, üretim yok. Üretici hayatndan memnun deil. Ne satc ne de alc bu durumdan memnun deil. Koyunun kilosu 48 ile 55 arasnda seyrediyor. Son 2-3 ay içerisinde kilogramlar düüp yükseliyor. 30 kilodan 55 kiloya kadar çkt. nsanlar et yiyememekten dolay madurdur. Eti geçelim, tahl ürünleri de pahal. Ucuz bir ey bulamyoruz. Eken çiftçi zarar ediyor; ekmiyor piman oluyor. Birecikten buraya ticaret yapmak için geldik. Maddi durumumuz yok diye burada bir eyler yapmak için çaba harcyoruz. diye konutu.

FAKR NSANLAR, SOFRALARINDA ET BULAMAYACAK

Et kilosunun 120 liraya yükseldiini vurgulayan Kasap Mehmet Ali Görgülü, Geçen ay toklunun kilosu 35-36 lirayken u an 54-55 lira, koyunun kilosu ise 42-43 lira olmu. Bunun sebebi hayvanlarn Katar ve Iraka ihraç edilmesi ve yem fiyatlarnn yükselmesinden dolaydr. Geçen ay etin kilosu 70 lirayd, 80 liraya çkardk, u an ise 110-120 lira olmu. Fiyatlar rekor krmaya balad. Devletin bir an önce bu duruma bir el atmas lazm. Bizim hayvanlar bize yetmezken dar ihraç ediliyor. Böyle giderse durum hiç iyi deil. Et sat yapyorum ama fakir fukarann Allah yardmcs olsun. Ramazan ayna gireceiz artk fakir insanlar, sofralarnda et bulamayacak. ifadelerini kulland.

KURBANLIK 3 BN 500 LRA LE 4 BN 500 LRA ARASINDADIR

Yem fiyatlarnn yükselmesinden dolay hayvan fiyatlarnn arttna deinen Hayvan Pazar esnaf Hasan çiftçi, u an ilerimiz iyidir; ama yem fiyatlar pahaldr. Bundan dolay ister istemez hayvan fiyatlar yükselmitir. Yem fiyatlar düük olsa hayvan fiyatlar ister istemez düer. u an normal bir kurbanlk 3 bin 500 lira ile 4 bin 500 lira arasndadr. Kurban Bayramna doru fiyatlar 5 bin liray geçer. u an 250 kilogram inein fiyat 21 bin lira ile 22 bin lira arasndadr. Bunun için devletin bir an önce bu sorunu çözmesi lazm ki fakir fukara et yiyebilsin. Besici hayvan besliyor, firesi ve kesilmesi var, sakatlanmas var. dedi.

HAVYAN ALAMAYACAK DURUMDAYIZ

Eskisi gibi hayvan alamadklarn belirten besici Ahmet Bakr, Hayvanclk ile urayorum. Piyasadaki pahallk nedeniyle 7 kii toplanp 10 hayvan alyoruz. Eski gücümüz kalmad. 25 kilo eker 350 lira, bir ekmek 2,5 lira olmu. Artk tükenmi durumdayz, bir ey alamyoruz. Gücümüz kalmad. Hayvanlar darya ihraç ediliyor. Bir tane havyan alamayacak durumdayz. Bir kurban bedeli 3 bin lira olmu. eklinde konutu.

PAHALILIK YÜZÜNDEN HAYVANLARIMIZI SATMAYA KARAR VERDK

Yem fiyatlarnn yüksek olmasndan dolay hayvan beslemeyecek duruma geldiklerini ifade eden Besici Salih Kayaba, Hayvan yemleri pahaldr. Pahallk yüzünden hayvanlarmz satmaya karar verdik. Sütlü hayvanlar bile satyoruz. Yem pahal diye hayvan besleyemiyoruz. Havyanlar darya ihraç edilmese daha iyi olur. hraç var diye hayvanlarmz satamyoruz. lerimiz kötüdür. dedi.

Ana Sayfaya Git