Et piyasasının düzenlenmesine ilişkin karar

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK), et fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önlemek amacıyla yaptığı alım-satım neticesinde oluşacak fark, 2019 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ödenecek.

Haberler 26.04.2019 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Et Piyasasnn Düzenlenmesine likin Cumhurbakan Karar, Resmi Gazetede yaymlanarak, 1 Ocaktan geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Karar, hayvanclk faaliyetlerinin sürdürülebilirliine katk salamak, besiciyi korumak, piyasada oluan fiyat dalgalanmalarn önlemek ve kamu yarar kapsamnda bu yl için et piyasasnn düzenlenmesi amacyla çkarld.

ESKnin, et fiyatlarndaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasn önlemek amacyla yapt alm-satmlar neticesinde oluacak fark, kurum tarafndan hazrlanacak icmal karlnda, 2019 yl tarmsal destekleme bütçesinden karlanacak.

Karar kapsamnda yaplacak ödemeler için gerekli olan en fazla 150 milyon liralk kaynak, Tarm ve Orman Bakanlnn 2019 yl tarmsal destekleme bütçesinden ayrlacak.

Bakanlk, ödemelerde ihtiyaç duyulacak belgeleri belirlemeye ve deitirmeye, ödemeye esas kararn yürütülmesine ilikin dier düzenlemeleri yapmaya, uygulama esaslarn belirlemeye, Ziraat Bankas ve dier kamu kurum ve kurulularla protokol yapmaya yetkili olacak.

Tebli de çkarlacak

Destekleme ödemeleri, teblile belirlenen i ve ilemlerin yaplmasnn ardndan ödemeye esas icmallerin elektronik ortamda Ziraat Bankas A Genel Müdürlüüne iletilmesiyle Tarm ve Orman Bakanlnca gerekli kaynan bankaya aktarlmasndan sonra yaplacak.

Ödemeler için gerekli finansman, bütçenin ilgili harcama kaleminden tahsis edilerek karlanacak. Kararn uygulanmasyla ilgili olarak Ziraat Bankas A Genel Müdürlüüne hizmetlerinden dolay, ödenen tutarn yüzde 0,2si komisyon olarak ayrca ödenecek.

Karar uyarnca yaplacak ödeme, ESK tarafndan oluturulacak icmal karlnda, tarmsal destekleme bütçesi ödeneinden ESKye aktarlacak.

Kararn uygulanmasna ilikin usul ve esaslar, Tarm ve Orman Bakanl tarafndan çkarlacak teblile belirlenecek.

Ana Sayfaya Git