Etiket oyunu yapılamayacak

Gıda etiketlerinde yanıltıcı ifade, isim, görsel kullanılamayacak

Haberler 27.11.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl, gda etiket yönetmeliinde deiiklie gidiyor. Hazrlanan taslaa göre, gda etiketlerinde yanltc ifade, isim ve görseller kullanlamayacak.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, 3üncü Tarm Orman urasnda alnan gda okuryazarlnn artrlmas ve tüketicilerin doru bilgilendirilmesi kararlar dorultusunda çalmalar aralksz sürdürülüyor. Bu kapsamda Bakanln hazrlad Türk Gda Kodeksi Gda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliinde deiiklik öngören taslak, Gda ve Kontrol Genel Müdürlüünün internet sitesinde görüe açld.

Yönetmelik deiiklii konusunda, ilgili bakanlklar, üniversiteler, sivil toplum kurulular, sektör ve tüketici temsilcileri gibi tüm paydalar görüünü bir ay içinde bildirebilecek.

Taslak, görülerin alnmasnn ardndan oluturulan alt komisyonda deerlendirilecek ve daha sonra Ulusal Gda Kodeks Komisyonunda ele alnacak.

Komisyonda son ekli verilecek olan düzenleme, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin onaynn ardndan Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girecek.

çNDEKLER BLGS 2,5 KAT DAHA BÜYÜK YAZILACAK

Taslak düzenlemeye göre, gda etiketlerinde yanltc ifadeler, isimler, görseller kullanlamayacak.

Gdann ad ve içindekiler bilgisi (bileenler listesi) mevcut düzenlemeye göre ambalajn boyutuna bal olarak 2,5 kat daha büyük yazlacak.

Bir ambalajn en geni yüzeyinde markann en büyük yazld alan temel görü alan olarak belirlendi. Gdann adnn temel görü alannda da yazlmas zorunlu olacak.

Birbirine benzeyen ve tüketiciler tarafndan benzer gdalarla kartrlabilecek gdalarda yanltc görsel, isim ve ifade kullanlmayacak.

Tüketiciler tarafndan kartrlabilecek birbirine benzeyen gdalarda gdann ad etiket üzerinde markann geçtii her yerde, gdann markasnn hemen yannda veya altnda gdann markas ile ayn punto büyüklüünde yazlacak.

TATLANDIRICI çEREN GIDALAR

Üretiminde meyve veya sebze yerine sadece aroma verici kullanlan bir gdann etiketinde aroma verici ile ilgili görsel bulunamayacak. Gdann adnda aromal olduu aromal ifadesi kullanlacak ve gdann adnn geçtii her yerde en az 3 milimetre olacak ekilde yer alacak.

Tüketiciler tarafndan kartrlabilecek birbirine benzeyen gdalarda, özelliklerini tamad bir gdann ad kullanlarak, tadnda, lezzeti, keyfi gibi ifadeler kullanlamayacak.

Bir gda bileeninin görselinin etikette veya ürün adnda yer almas durumunda görselin olduu her yerde veya ürün adnn yannda veya altnda o bileenin miktar en az 3 milimetre olacak ekilde yer alacak.

Tatlandrc içeren gdalarda tatlandrc içerir veya tatlandrcl ifadesi temel görü alannda gdann adnn yannda veya altnda en az 3 milimetre olacak ekilde yazlacak.

Ana Sayfaya Git