Etiketlerde yeni dönem başlıyor

Fiyat etiketlerinde yeni dönem yarından itibaren başlıyor

Haberler 28.02.2022 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ürün etiketlerinde 1 Marttan itibaren indirim öncesi ve indirimli fiyat birlikte yer alacak, tenzilat son 30 günün en düük deeri üzerinden yaplacak.

Ticaret Bakanl, Fiyat Etiketi Yönetmeliinde deiiklie giderek, indirimli satlarda ve fiyat etiketlerinde uygulanacak kriterleri düzenlemiti.

1 Marttan itibaren yürürlüe girecek düzenleme kapsamnda, etiket ve listelerde yer alan hususlarn Türkçe yazlmas zorunlu olacak. Ambalajl maln sat fiyatndan ayr olarak ambalajn teslimine ve iadesine ilikin depozito bedeli varsa söz konusu bedelin tutar da etiket ve listelerde bulunacak.

Perakende olarak sata arz edilen mallara konulmas zorunlu etiketler, maln niteliine, sata sunulduu yerin büyüklüüne, ticari usul ve adetlere göre maln veya ambalajnn yahut kaplarnn üzerine, ayn nitelikteki mal gruplarnn veya raflarnn üzerine konulmak, dikilmek, zmbalanmak, yaptrlmak, bunlara herhangi bir bala tutturulmak veya aslmak suretiyle kullanlacak.

ndirimli sata konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki sat fiyatnn tespitinde, tenzilatn uyguland tarihten önceki 30 gün içinde kullanlan en düük fiyat esas alnacak. Meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallara ilikin etiketlerde indirim miktar veya oran hesaplanrken indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alnacak. Bu hususlara ilikin ispat külfeti satc veya salaycya ait olacak.

FYATLARI ÖNCE YÜKSELTP SONRA NDRM YAPIYORLARDI

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Bakan Aziz Koçal, AA muhabirine, yeni uygulamaya ilikin deerlendirmede bulundu. Fiyat Etiketi Yönetmeliinde yaplan indirimli satlarla ilgili hükümlerin tüketici açsndan önem tadn belirten Koçal, ndirimli satlarla ilgili derneklerimize sürekli ikayet geliyordu. Baz satclar, fiyatlar önce yükseltip, sonra yüksek oranda indirim yaplm gibi göstererek, aslnda indirim öncesi fiyatn da üzerinde bedelle sata sunuyordu. Yaplan düzenleme tüketici lehine bir admdr. ndirim öncesi geriye doru son bir ay içinde en düük sat fiyatnn indirim oranna esas alnmas, tüketicinin ksmen de olsa istismarnn, aldatlmasnn önüne geçecektir. Tüketicilerin indirime giren maazalarda son bir ay içindeki fiyatlarla ilgili bilgi sahibi olmalar, indirimi deerlendirmeleri açsndan önemlidir. dedi.

ÜRÜNÜN ALI FYATI DA ETKETTE YAZMALI

Ürünün al fiyat etikette bulunursa bunun fahi fiyatla mücadeleye de katk salayacan vurgulayan Koçal, unlar kaydetti:

Fiyatlar takip eden tüketiciler, maazann yazd indirim oran ile bir ay içinde en düük fiyat arasnda bir çeliki gördüünde Ticaret Bakanl birimlerine gerekli ikayetlerde bulunabilir, ispat yükü satcya aittir. Bu yönetmelikte, özellikle tüketicinin seçimlik hakknn kullanabilmesi ve denetimini yapabilmesi açsndan, etiketlerde al fiyatlarnn yazlmasna ilikin bir düzenleme de yaplmas gerekir. Bu, ayn zamanda fahi fiyatla mücadelede de bir yöntem olabilir. Bir ürünün al ve sat fiyatnn etikette tüketicinin deerlendirilmesine sunulmas, tüketicinin evrensel hakk olan seçimlik hakkn kullanmasn salayacak olup, ayn zamanda tüketiciyi iyi bir denetçi de yapacaktr.

Ana Sayfaya Git