Ev alacak herkesi ilgilendiriyor!

Ev sahibi olmak isyenleri çok yakından ilgilendiriyr. Kademeli zam geliyor. Pandeminin olumsuz etkisine rağmen geçen yıl ülke genelinde 1 milyon 499 bin 316 konut satıldı ve tarihi rekora imza atıldı. Haziranda kamu bankaları kredi faizini sıfır konutta yüzde 0.64’e, ikinci elde yüzde 0.74’e düşürünce yılın ilk yarısındaki kayıplar telafi edildi. Bu dönemde artan satışlarla birlikte konutta stokların eridiğini belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri, “Emtia fiyatlarındaki son 6 aylık artış bizi çok zorluyor. Yeni yılda yapılacak projelerde maliyet artışı fiyatlara kademeli olarak yansıtılacak. Bu yıl konutta zam kaçınılmaz” diyor.

Haberler 25.01.2021 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NDER Bakan Nazmi Durbakaym, piyasa koullar nedeniyle Austos 2018den bu yana gerçek maliyet artnn fiyatlara yanstlamadn söyledi. Son aylarda gelen zamlarn ise üreticileri zorladn belirten Durbakaym, Son bir yla bakarsa ortalama maliyet art yüzde 80. Kimi üründe ise bunun da üzerinde. imdi yeni proje yapan firma yeni maliyete göre fiyatlama yapacak. Yaplmas gerek fiyat art yüzde 50. Ancak bu bir anda olmayaca için kademeli bir art göreceiz. Bugün arsa hariç ekonomik dediimiz bir evin metrekare maliyeti 4 bin liraya geldi diye konutu.

Kurumsal gayrimenkul irketlerinin ürettii konutlar üzerinden gelitirilen REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre fiyatlar geçen yln ayn dönemine göre ekimde yüzde 8.23, kasmda yüzde 8.03, aralkta yüzde 7.72 artt.

ZNCRLEME ETK

Emtia fiyatlarnda dünyadan kaynaklanan bir fiyat art yaandn belirten Konut Gelitiricileri ve Yatrmclar Dernei (KONUTDER) Bakan Altan Elmas, Son 6 ayda emtia fiyatlarnda ortalama yüzde 70 art var. Bu durum zincirleme etkiyle birçok malzemenin fiyatnda arta neden oldu. Emtia fiyatlarndaki yükseli kimi malzemeye yüzde 20 kimine yüzde 30 fiyat art eklinde yansyor. Demirde ise çok daha fazla. 6 ayda ton fiyat 500 dolardan 750 dolara geldi. Kur etkisine bir de iç piyasada yaplan fiyat artlar da eklenince maliyetlerde çok ciddi art oldu dedi.

Ana Sayfaya Git