Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

Türkiye'deki deprem gerçeğine dikkat çeken Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyesi Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, depreme karşı ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı.

Haberler 12.01.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GYODER üyesi Helmann Yap Yönetim Kurulu Bakan Selman Özgün, Türkiyenin en önemli sorunlarndan biri olan deprem gerçeine iaret etti. Vatandalarn deprem yönetmelii ve mevzuatlara uygun konutlar tercih etmesi yönünde uyarda bulunan Özgün, verilere göre, Türkiye genelinde 17 milyon 682 bin konuttan yüzde 44üne denk gelen 7 milyon 762 bininin, Doal Afet Sigortas (DASK) olmadn kaydetti. Selman Özgün, deprem sigortas bulunmayan konut saysndaki yüksek orann en önemli nedeninin, bilinçsizlik olduunu söyledi.

BODRUM VE BNA YALITIMI

Olas deprem de göz önünde bulundurularak ev alrken dikkat edilmesi gerekenlere dikkati çeken Özgün, Mutlaka ev aldklar binann bodrum kat kontrol edilmeli. Bodrumda rutubet görülmesi, binann su yaltmnda sorun olabileceini gösterir. Yaltm iyi yaplmam binalarn tayc sistemlerinin paslanmas, deprem srasnda yapnn hasar görmesi veya yklmasna sebep olabilir dedi.

KOLONLARDA OYNAMA VAR MI?

En önemli hususlardan birinin de kolonlar olduuna dikkat çeken Özgün, Mutlaka kolonlar da incelenmelidir. Kolonlarda sonradan herhangi bir uygulama yaplp yaplmad çok önemlidir. Kolonlarla birlikte perde uygulamalarnn doru yöntemlerle gerçekletirilmi olmas da önemli. Binann zemin katnda dükkan varsa kolonlar ve tadilat ilemleri çok daha dikkatli incelenmeli. Kolonlarda oynama olup olmad hususu çok önemli diye konutu.

KAT PLANINI NCELEYN

Üçüncü önemli hususun ise kat plann incelemek olduunu vurgulayan Özgün, bina ve dairenin kat plan istenmeli ve kat planna aykrlklar olup olmad kontrol edilmeli ve bu konuda uzman destei alnmal. Ev almak isteyen kiiler bu yüzden dairenin olduu binay inaat mühendislerine inceletebilir. Zemin etüt raporu da incelenmelidir dedi.

YÖNETMELK VE MEVZUATLARA UYGUNLUK

Genel olarak binann deprem yönetmelii ve ilgili mevzuatlara uygunluu tespit edilen konutlarn tercih edilmesi gerektiini belirten Özgün, Konut alnmak istenen bölgenin deprem riski, s yaltm, kat mülkiyeti ve hazr beton teknolojisi gibi konular da büyük önem arz ediyor ifadelerini kulland.

EN YÜKSEK ORAN MARMARADA

En son verilere göre Türkiyede deprem sigortas orannn en yüksek olduu bölge yüzde 67.6 ile Marmara. kinci srada yüzde 55.5 ile Ege, üçüncü srada yüzde 52.2 ile ç Anadolu Bölgesi yer alyor. Dou Anadolu yüzde 48.7, Akdeniz yüzde 48.2, Karadeniz yüzde 44.6, Güneydou Anadolu ise yüzde 44.2 oranyla yüzde 50nin altnda kalyor.

Ana Sayfaya Git