Ev hanımıydı sera kurdu!

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde kendisine ait 8 dönümlük arazide Güneydoğu’nun ilk süs bitkileri ve çiçek serasını kuran Yıldız Uygun, enerji ihtiyacını güneşten sağlarken sulamayı ise damlama yöntemiyle yaptığını söyledi.

Haberler 08.07.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrikin Verimli Tarm Hikayeleri, Güneydounun topraklarnda baarlara imza atan kahraman çiftçilere yer vermeye devam ediyor. Diyarbakrn Bismil ilçesinde yaayan ve kendisine ait arazide ei ve çocuklaryla bölgenin ilk süs bitkileri ve çiçek serasn kurduu belirtilen ev hanm Yldz Uygunun elektrik ihtiyac için güne enerjisini sulama için de damlama yöntemini tercih ederek çevresinde örnek olduu vurguland. Serann elektrik ihtiyacnn ise 50 KVAlk güne enerji sistemiyle karland belirtildi.

Yldz Uygun ve ailesinin Bismil ilçesinde Dicle nehrinin yan banda bulunan arazilerinde daha önce sadece kendi meyve-sebze ihtiyaçlar için bostan yetitirdikleri belirtildi. Uygun, birkaç buday ekimi denemesinde bekledikleri neticeyi alamaynca çok sevdii çiçek yetitiricilii iine merak sardn söyledi. Ayrca einin de tevikiyle süs bitkisi ve çiçek seras kurmak için finansman arayna girdiini ifade etti. Bunun sonucunda da i fikrini Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumuna (TKDK) kabul ettirmeyi baararak yüzde 65 orannda hibe saladn açklad.

ççEK YETTRMEY çOCUK BÜYÜTMEK GB GÖRÜYORUM

Uygun, çiçek yetitiricilii ve seracln aslnda çocukluktan itibaren en büyük hayali olduunu söyleyerek en sevdii çocukluk hayalini gerçee dönütürmekten oldukça mutlu olduunu belirtti. çünkü çiçek yetitirmeyi çocuk büyütmeye benzetiyor ve iini bir anne efkatiyle yaptn vurguluyor.

Uygun, giriimcilik hikayesini ise öyle anlatt:

Biz seracln detaylarn aslnda bilmiyorduk ama çok merakm vard. Ayrca bölgedeki seralarn hemen hepsi sebze ve meyve üretimine yönelik. Biz süs bitkileri ve çiçek yetitirerek bir fark yaratmak istedik. Hem kendimize hem çocuklarmza hem de bölgedeki gençlerimize i imkn yaratmak için böyle bir ie giritik.

LK ççEKLERN ANNELER GÜNÜNDE SATTI

Seray kurduktan sonra ilk hasad ise geçen Anneler Gününde gerçekletiren Yldz Uygun, O dönemde pandemi nedeniyle kstlama vard ve her yer kapalyd. Ama biz bölgenin ilk ve tek çiçek seras olduumuz için bunu frsata çevirmek, seramz tantmak istiyorduk. Gerek kendi sosyal medya hesaplarmzda gerekse arkadalarmz, eimiz, dostumuz vastasyla varlmz duyurmay baardk. Bölgeye ait bir üretici olmamz da insanlarn çok houna gitti. Kstlama nedeniyle biz kendi imkanlarmzla evlere, iyerlerine kadar servis yaptk. Talep beklentimizin de üzerinde oldu. lk hasadn verimi bizi daha da motive etti. Bu heyecanla daha büyük iler yapma isteimiz uyand diye konutu.

KALFYE ELEMAN ARIYORUZ

Yldz Uygun bitki yetitiricilii, bakm, sulamas ve dier konular hakknda kendi kendini yetitirdiini belirtti. Bu amaçla internetten yazl ve görsel çok sayda kayna okuduunu ve halen de okumaya devam ettiini ifade etti.

En büyük skntlarnn bu alanda kalifiye eleman bulamamak olduunu ifade eden Uygun son olarak unlar söyledi:

Bölgede çok ziraat mühendisi var ama hepsi tarla bitkisi eitimi almlar. Kalifiye eleman ihtiyacmz karlayabilsek el birliiyle ksa sürede ileri büyütebiliriz. çünkü bu potansiyelimiz fazlasyla var. Bölgemizin gençleri de burada çalma imkn bulabilir.

Ana Sayfaya Git