Ev sahipleri dikkat!

Bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşması beklenen torba yasada kaçak durumdaki yabancı şahısların ‘barınmasına, konaklamasına imkân sağlayanlar’ ile bunlara ‘evini kirayanlara’ para cezası uygulaması öngören bir madde var

Haberler 02.12.2019 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Genel Kurulunda bu hafta yasalatrlmas beklenen AK Partinin 98 maddelik torba teklifi aynen yasalarsa, kaçak durumdaki yabanc ahslarn, barnmasna, konaklamasna imkan salayanlar ile bunlara mülkiyetindeki gayrmenkulü kirayanlara para cezas uygulanacak.

Yasalatrlmas planan teklifle Yabanclar ve Uluslararas Koruma Kanununun, dier kanunlara göre daha ar bir ceza gerektirmeme kouluyla idari para cezas uygulanmas gereken fiilleri düzenleyen maddesi deitiriliyor. Mevcut durumda kaçak durumdaki yabanclarn ülkeye girmesine, ülkeden çkarlmasna, araç veya binek hayvan vastasyla veya yaya olarak seyahat etmesine imkan salayanlara, her bir yabanc bana bin TL idari para cezas verilmesini öngören madde kapsamna barnmasna ve konaklamasna imkan salayan kiiler ile mülkiyetindeki gayrmenkulü kiralayanlar ekleniyor.

Üç MADDE TARTIILIYOR

Teklifin bu maddesi AK Partili hukukçu vekiller arasnda görü ayrl yaratt. AK Parti grubunda teklif üzerine yaplan çalmalar srasnda baz hukukçu vekillerin, Emlakç evi kaçak bir yabancya verdiyse ev sahibi ceza alacak. Bu doru bir uygulama deil itiraznda bulunduklar örenildi. çalmalar srasnda hukukçu vekillerden teklifin snr d kararna kar itiraz süresini 15 günden 7 günü düüren maddesi ile snr d seyahat masraflarn karlamaya yetecek paras olmayan yabanclarn mevcut parasnn Hazineye irat kaydedilmesine ilikin maddelerine de itiraz geldi. Düzenlemelerin aynen Meclisten geçirilmesi durumunda, insan haklar örgütlerinin tepkisini çekecei ve AB kriterleri açsndan sknt yaratabilecei deerlendirmesi yapld.

tirazlar dorultusunda sözkonusu üç maddeyle ilgili yeni bir deerlendirme çalmas yapan AK Partinin bu maddeleri teklif metninden çkarabilecei ya da yumuatabilecei belirtiliyor

Ana Sayfaya Git