Ev sahipleri dikkat! Son 1 hafta

2017’de yılına ilişkin kira gelirleri olan mükellefler için Gelir Vergisi Beyannamelerinde 26 Mart Pazartesi son tarih. Hesaplanan Gelir Vergisi ise Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.

Haberler 20.03.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altn Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmackl, Konutlarda, her bir konut için aylk 500 TL ve üzerinde, günlük veya ksa süreli kiralanan konut ve tüm i yerleri kiralamalarnda ise, tutara baklmakszn kiraya ilikin tahsilat ve ödemelerinin banka, benzeri finans kurumlar veya posta idareleri araclyla gerçekletirmesi zorunlu. Zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza ise, ileme konu tutarn yüzde 5idir dedi.

GÖTÜRÜ GDER YERNE GERçEK GDER

Götürü gider yöntemini seçen mükelleflerin, 3 bin 900 TLlik istisna sonrasnda bu seneden itibaren haslatn ancak yüzde 15ini düebildiklerini belirten Özelmackl, Artk gerçek gider yöntemi birçok mükellef açsndan daha avantajl hale geldi. Örnein, evini kiraya verip kira ödeyenler, kiraya verilen gayrimenkul için yaptnz onarm, bakm ve sigorta giderleri, gerçek giderde düülebiliyor. Bu yl 900 TLyi geçen s yaltm ve enerji tasarrufu salamaya yönelik harcamalar ve gene konu konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün, iktisap ylndan itibaren 5 yl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5i düülebiliyor. Belirli oranlarda, sah sigorta primleri, eitim ve salk harcamalar, baz ba ve yardmlar, sponsorluk harcamalar gibi birçok düürülebilir kalem var diye konutu.

HAZIR BEYAN SSTEM BÜYÜK KOLAYLIK

Yllk Gelir Vergisi Beyannamelerinin, Gelir daresi Bakanl tarafndan hazrlanarak internet ortamnda mükelleflerin onayna sunulduu sistem olan Hazr Beyan Sistemi ile ilemlerin kolaylatn dile getiren Özelmackl, Kira geliri elde eden mükellefler, kimlik bilgilerini girip özel güvenlik sorularn cevaplayarak ya da e-devlet üzerinden sisteme giri yapabiliyorlar. Sistem üzerinden onaylanan kira geliri beyanna ilikin ödemeler ise anlamal bankalardan hatta kredi kart ile veya tüm vergi dairelerinden yaplabiliyor eklinde konutu.

EMSAL KRA BEDELNE DKKAT

Özelmackl, Mal sahibi gayrimenkulünü bedelsiz olarak ancak korumas amac ile bakasnn ikametine brakabiliyor ya da annesi, babas, kardeleri ve çocuklarna kullandrabiliyor. Bunun dnda konutunu bedelsiz olarak bir tanda ya da farkl bir akrabaya verilmesi durumunda da vergi douyor. Emsal Kira bedeli olarak eer bir özel kira takdiri yaplmam ise, emlak vergi deerinin (belediyede kaytl deer) yüzde 5inin emsal kira bedeli olarak dikkate alnyor. Örnein belediye emlak vergi deeri 350 bin TL gözüken bir tanmaz arkadanzn kullanmna braktnzda, bu deerin yüzde 5i olan 17 bin 500 TLyi kira geliri olarak beyan etmeniz gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git