'Ev sahipleri kiracılara en fazla yüzde 15,78 zam yapabilir'

Kiralık konut fiyatlarındaki yükseliş, ev sahiplerini mevcut kiracılarını evden çıkararak daha yüksek fiyatlarla yeni kiracı arayışına yöneltti. Konuyla ilgili kanun ve verileri inceleyen Hesapkurdu.com, kira artış oranının yasal olarak 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınarak hesaplandığını belirterek, eylül ayında yapılan yüzde 15,78’in üzerindeki artışlara karşı kiracıları uyardı.

Haberler 23.09.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konut sektöründe pandemi ile yaanan deiim, kiralk konut fiyatlarn da etkiledi. naat faaliyetlerinin yavalamasnn, yüksek seyreden faiz oranlar, hz kazanan kentsel dönüüm faaliyetleri ve daha küçük kentlere yerleme eilimi, kiralk evlere talebi de artrd belirtildi. Üniversitelerde yeniden yüz yüze eitime balanmas da son birkaç ayda fiyatlar yukar yönlü tetikledi. Kredi ve sigorta karlatrma platformu Hesapkurdu.comun çerik Müdürü brahim çolak, özellikle son bir ylda kiralk ev fiyatlarnda beklenenin çok üstünde bir art yaandna dikkat çekerek 2019da Resmi Gazetede yaymlanan kanun deiikliiyle sözleme dönemlerinde yaplabilecek en yüksek zam oranlar belirlendi. Bu oranlarn çok üzerindeki fahi fiyat artlarnn yasal dayana bulunmuyor açklamasn yapt.

TÜKETC FYATLARINDAK ARTI ORANI BELRLYOR

Enflasyon oranlarnn en üst kira-zam orann belirlemede kullanldn hatrlatan Hesapkurdu.com çerik Müdürü brahim çolak, Asl kira art oran ise ev sahibi ve kiracnn anlamasna göre, 12 aylk TÜFE ortalamasn geçmeme artyla belirleniyor. TÜK verilerine göre, enflasyon austos aynda yllk bazda yüzde 19,25 oldu. Buna göre austosta 12 aylk ortalamalara göre tüketici fiyatlarnda yüzde 15,78lik art gerçekleti. Bu oran ocakta yüzde 12,28di. Buna göre ev sahipleri kiraclara eylül aynda yasal olarak en fazla yüzde 15,78 orannda zam yapabilir. Mevcut kiraya yasal olarak en fazla ne kadar zam yaplabilecei Hesapkurdu.com Kira Art Oran Hesaplama sayfasndan kolayca örenilebilir diye konutu.

SATIN ALMA TALEPLER ERTELEND

Kiralk ev fiyatlarnda yaanan artn birden fazla nedeni olduuna deinen Hesapkurdu.com çerik Müdürü brahim çolak, pandemi döneminde yeni konut üretiminin azalmasyla birlikte arz düerken satlk konut fiyatlar da yükseldi. Buna faiz oranlarndaki art da eklenince, satn alma talebi ertelendi. Bu süreçte kiralk konut çözüm olarak görüldü. Öte yandan artan kentsel dönüüm projeleri de kiralk ev talebinde etkili oldu. Kentsel dönüümün younlat bölgelerde kiralk konuta olan ihtiyaç artt dedi.

ARZ VE TALEPTE DENGELER DET

Pandemi sürecinin banda ekonomik kayglardan ötürü tanmalarn azaldna dikkat çeken Hesapkurdu.com çerik Müdürü çolak sözlerine son olarak unlar ekledi:

Kstlamalarn azalmasyla birlikte rafta bekleyen tanma planlar yeniden masaya konuldu. Yine pandemi döneminde birçok iyerinin evden çalma modeline geçmesiyle büyük kentlerden küçük kentlere yerleme orannda art yaand. Her iki durum, sadece büyük ehirlerde deil, daha küçük il ve ilçelerde de arz-talep ilikisine bal olarak kira fiyatlarnda art yaanmasna sebep oldu diye sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git