Evlerde yüzde 35 enerji tasarrufu sağlamanın yolları

Bilinçli enerji tüketimi ve alınacak önlemlerle konutlarda yüzde 35’lik tasarruf sağlanacağını söyleyen RoyalCert Enerji Genel Müdürü Serdar Aslan, “Binaların yalıtımı çok önemli uygulama sırasında uzmanından yardım alınabilir. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü, fırın gibi beyaz eşya evde kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 40'ını tükettir. Beyaz eşya satın alırken öncelikle A+++ plus olanını tercih edin. Peteklerin arkasına ısı levhaları yerleştirin. Televizyonu fişinden çekerek kapatın” dedi.

Haberler 18.01.2021 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi nedeniyle evlerde çok fazla vakit geçirildiini ve enerji tüketiminin arttn söyleyen RoyalCert Enerji Genel Müdürü Serdar Aslan, evlerde enerji tasarrufu salamann yollarn anlatt. Aslan, alnacak kolay ve pratik önlemlerde faturalarda yüzde 40lk bir düü salamann mümkün olduunu dile getirdi.

ENERJNN YÜZDE 75 ISITMA VE SOUTMADA TÜKETLYOR

Binalarda kullanlan enerjinin yüzde 75inin snma ve soutmada tüketildiini aktaran Aslan, yaltm uygulamalaryla stma ve soutmada yüzde 35 tasarruf salayabileceini ifade etti.

PETEKLERN ARKASINA ISI LEVHALARI YERLETRN

Peteklerin arkasna yerletirilen s levhalar ile stma giderlerinde yüzde 10 tasarruf salanacan aktaran Aslan, Oda scakln kontrol etmeliyiz, ideal scaklk 22 derece kabul edilir. Oda scakln bu derecede tutmak, gereksiz her bir derecede yüzde 7 tüketime engel olacaktr diye konutu.

TELEVZYONUN FN PRZDEN çEKN

Televizyonun kumandadan kapatlmasnn yanl olduunu söyleyen Aslan, Uyku modundaki cihazlar elektrik tüketimin yüzde 5ini oluturur. Fii prizden çekerek kapatmamz yüzde 5lik tasarruf salayacaktr. Kullanmadmz herhangi bir elektronik eyann veya lambann fiini prizden çkarmalyz ifadelerini kulland.

A SINIFI FIRIN ALMAK YÜZDE 35 TASARRUF DEMEK

Aslan, Su kaynatmak için evlerde kettle tercih ediyoruz. Fakat onun yerine suyu ocakta kaynatrsak yüzde 50 tasarruf salarz. Ayrca ne kadarlk bir suya ihtiyacmz varsa o kadarn stmalyz. Frn da youn enerji tüketen ev aletlerinden biridir. Yeni teknolojiyle üretilen enerji tasarrufu salayan A snf frnlar alp kullanrsak yüzde 35 tasarruf salarz. Eer bir yemein pime süresi 35 dakikaysa 30 dakikadan sonra frn kapatalm, son 5 dakikada kendi ssyla piecektir dedi.

BUZDOLABINI DOLU KULLANIN

Buzdolabn da yine A +++ plus olarak tercih etmek gerektiini belirten Serdar Aslan, Yaplacak enerji tasarrufuyla Yataan Termik Santralini kullanmamz salanabilir. Buzdolabn s yayan cihazlardan uzak bir yere koymalyz. Mümkün olduunda dolu kullanmaya özen gösterin, pet ielerine su doldurup koyabilirsiniz, gereksiz açp, kapatmayn diye konutu.

AYDINLATMADA YÜZDE 90 TASARRUF MÜMKÜN

Hala evlerde geleneksel ampullerin kullanldn söyleyen Aslan, bunun yerine kompakt floresanlarn yüzde 80, led armatürlerin ise yüzde 90 enerji tasarrufu salayacan anlatt.

çAMAIRLARI NEML BIRAKIN, ÜTÜYÜ BUHARLI TERCH EDN

çamar makinesinin scaklk derecelerinin ayarlanmasyla enerjiden tasarruf edeceini aktaran Aslan, Bulak makinesini tam doldurmadan gereksiz yere çaltrmayn. Ekonomik modda çaltn ve bulaklarn üstünü peçete ile silin. Kolay ütü yaplmasn salayan buharl sistemlerle üretilen ürünleri tercih edin. çamarlar nemli brakrsanz ütülemek daha kolay olacaktr ifadelerini kulland.

FATURALARDA YÜZDE 40LIK DÜÜ SALANIR

Enerji performans snf yüksek olan cihazlarn satn alnmasn öneren Aslan, Yoksa deitirmek daha maliyetli olur. Bütün bu önlemleri dikkat alrsak faturalarda yüzde 40lk bir indirim salanabilir. Özellikle k aylarnda kabark gelen faturalar tasarruf yaparak düürebiliriz dedi.

Ana Sayfaya Git