Evsel atığı

Halk sağlığını korumak, daha temiz ve yaşanılır bir kent için 116 ana arterde temizlik çalışmalarını aksatmadan sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılı içinde 302 bin 940 ton evsel atık ile bin 408 ton tıbbi atığı toplayarak bertarafını sağladı.

Haberler 21.03.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk saln korumak, daha temiz ve yaanlr bir kent için temizlik çalmalarn aksatmadan sürdüren Diyarbakr Büyükehir Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl,2017 yl içinde sorumluluk alannda bulunan 116 arterde toplam 302 bin 940 ton evsel at çöp depolama alannda bertaraf etti. Günlük kent merkezi ve ilçelerde oluan tbbi atklar da rutin bir ekilde toplayan çevre Koruma Kontrol Daire Bakanl 2017de bin 408 ton at sterilize ettikten sonra Balar ilçesi Karacadada yer alan çöp Depolama Sahasnda bertarafn gerçekletirdi. Ayrca tbbi atklar konusunda il ve ilçelerin salk kurulularnda görev yapan personellere Tbbi Atk Yönetimibalkl eitimi verdi.

2 bin 800 çöp kovas yerletirildi

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl,2017 yl içinde sorumluluk alannda olan 116 ana arterin genel temizliini yürüttü. Gelen talep ve ikayetler dorultusunda kentin farkl noktalarna 2 bin 800 adet çöp kovas yerletirdi. Evsel atk ve çöplerin daha düzgün bir ekilde toplanmas ve bertaraf edilmesi amacyla 12 bin ton çöp poeti alm yaparak vatandalara ve kamu kurulularna datt.2017 yl içinde araç filosunu genileten çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl, 3 adet yol süpürge aracn satn alarak temizlik hizmetlerinde kullanmaya balad. Kent temizliinde ve yol süpürge araçlarnda ekipler koku giderici ile dezenfektan kulland.

Cadde ve kaldrmlar deterjanla ykand

2017de bahar aylarnn gelmesiyle birlikte temizlik ekipleri, 6 ay süreyle 4 merkez ilçenin ana arter, cadde ve kaldrmlarnda temizlik kampanyas balatt. Kampanya dahilinde Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, sorumluluundaki ana arterlerin kaldrm ve caddeleri gece 22.00-03.30 saatleri arasnda deterjanl su ile ykand. Karayollar 9 Bölge Müdürlüü Diyarbakr sorumluluunda bulunan 20 kilometrelik yollarn ve orta refüjlerinin 10 günde bir olmak üzere genel temizlii yapld. 20 kilometrelik yol anda 10 günde bir yaplan temizlik çalmalar devam ediyor. Kar ve buzlanmaya kar 2017de ana arterlerde ve çöp depolama sahasnda 95 bin litre solüsyon kullanld.

Otogar GES elektrik üretmeye balad

çevreye zarar vermeyen yenilebilir enerji kaynaklar projelerini yaygnlatrma amacyla Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Diyarbakr ehirleraras Terminal letmelerine (DT) ina ettii Güne Enerji Santralleri (GES) elektrik üretmeye balad. Toplam 3 milyon 940 TLye mal olan projede DT alanna her biri 265 w gücünde 2 bin 640 panel dikildi. Kurulan GES sistemiyle saate 600 kW elektrik üretimi gerçekleti. DT ihtiyacnn dnda üretim fazlas elektrii ehir ebekesine aktararak DEDAa satmaya balad.

Görüntü kirlilii oluturan 2 bin bez afi topland

Kentte görüntü kirliliinin önüne geçmek için 4 denetim ekibi kuran çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl, 2017de yürüttüü çalmalar sonucunda kentin farkl noktalarna izinsiz bir ekilde aslan 2 bin bez reklam pankartn toplad. Yine izinsiz ekilde aslan 250 reklam tabelas indirildi. Ayrca kamyonlarn üstü açk brandasz kum, tula ve mucur gibi malzemelerin kent merkezine tamas yaplan denetimlerle engellendi.

Gürültü haritas çkarld

nsan saln tehdit eden gürültü kirliliin önüne geçmek amacyla 2017de çalma balatan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, stratejik gürültü haritasn çkararak çevre ve ehircilik Bakanlna sundu. Gürültü haritas çalmalar kent merkezinde otoyollarda, demiryollarnda, sanayi üretiminin yapld mekanlarda, elence merkezleri ve muhtelif gürültü kirliliinin oluabilecei 406 noktada yürütüldü. çkarlan gürültü haritasna bal olarak Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, eylem plan oluturacak.

1 ton 592 kilogram atk pil topland

çevreye ciddi anlamda zarar veren pillerin toplanmas amacyla her yl okullarla ibirlii yapan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi,2017de 58 okul ve 36 bin 620 örencinin katld kampanyada toplam 1 ton 592 kg atk pil toplad. Kampanya dahilinde örenci says baz alnarak en fazla atk pil toplayan okullara çeitli ödüller verildi. Atk pillerin çevreye zarar vermeden toplanmas için çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl,189 okullun (öretmen)temsilcilerine Atk Pillerin Zararlar ve Toplanmas konulu eitim verdi. Katlm gösteren 189 okul temsilcisine okullara aslmak üzere atk pillerin zararlarn anlatan afiler ve atk pillerin atld kutular datld.

Örencilere çevre eitimi

Örencilerde çevre bilinci oluturmak amacyla okullarda çalma balatan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl ekipleri, Ergani, çermik, Kocaköy, Eil, Bismil, Dicle ve Lice ilçelerinde 31 ilk ve ortaokulunda çevre eitimi, geri dönüümün faydalar ve atk piller konularnda eitim verdi. Toplam 3 bin 565 örencinin faydaland eitim sonunda çocuklara boyama kitab, kalem, blok not, not defteri ve bilgilendirme broürleri datld. Diyarbakr Büyükehir Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl, 5 Haziran Dünya çevre Günü dolaysyla 200 örenciye geri dönüümün önemini kavratmak amacyla geri dönüüm tesisinde eitim verdi. Eitim sonunda tarihi Ongözlü Köprüde uçurtma enlii düzenledi. Ayn etkinlikte örencilere çevre bilincini anlatan broür, kalem ve defterler datld.

Ana Sayfaya Git