“Fıstıkta yüzde 70 oranında bir kayıp var”

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, bu yıl aşırı yağışların fıstık üretimini yaklaşık yüzde 70 oranında düşürdüğünü söyledi.

Haberler 21.08.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Fstk Üreticileri Birlii Bakan Hifzullah Akda, eylül aynda yaplmas planlanan fstk hasad ile ilgili açklamalarda bulundu. Bu yl ar yalarn fstk üretimini yaklak yüzde 70 orannda düürdüünü belirten Akda, bunun çiftçiyi ciddi anlamda madur ettiini söyledi.

Ar yalarn hububat ürünlerinde olduu gibi fstkta da ürün kaybna neden olduunu vurgulayan Akda, geçen yla oranla fstk rekoltesinde yar yarya bir düüün olduunu kaydetti.

Batmanda son yllarda fstk ekiminin giderek yaygnlatn, yaklak 80 bin dönüm ekili alann olduunu aktaran Akda, katma deerinin yüksek olmasndan dolay fstkçln kentte bir geçim kaynana dönütüünü ifade etti. Fnda verilen destein fstk için de verilmesini talep ettiklerini dile getiren Akda, yetkililere seslendi.

Önlem almaya çaltysak da kaybn önüne geçemedik

Bu ylki fstk hasadnn eylülün ilk haftasndan itibaren balayacan belirten Akda, Bu yl ürünlerde yüzde 70 orannda bir kaybmz var. Bu durum ar yalardan kaynaklanmaktadr. Fstkta döllenme süreci 20-25 gündür. Bu süreçte sürekli yamur yadndan dolay, döllenme sistemi de aaçlarda tozlanma sistemiyle olduu için döllenme olmad ve bu yüzden yüzde 70 orannda bir kayp var. Bunun önlemini alp, çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çaltysak da o dönemde yamurlar nedeniyle yapay döllenme sistemini devreye geçiremedik. Bu da ürün kaybna neden oldu. diye konutu.

Üründe büyük bir kayp var

Yaanan kayp nedeniyle çiftçinin büyük bir maduriyet yaadn aktaran Akda, Yüzde 70 verimde kayp çiftçiyi epey etkiler. Fstk fiyat artt ama keke ürün olsayd da fiyatlar daha düük olsayd. çiftçi daha fazla kazanrd. Fstn u an tarlada verilen fiyat kilosu 60-70 liradr. Rekoltemiz bu yl 3 bin, 3 bin 500 ton civarndadr. Geçen yla göre çok düü var. Geçen sene rekoltemiz 7 bin 500 ton civarndayd. Üründe yar yarya neredeyse bir düü var. Bahçe saylarmz artt, buna ramen bile rekoltemizde yüzde 50 bir düü var. Bu büyük bir maduriyet oluturuyor. nallah önümüzdeki sene için ümitliyiz, iyi bir rekolte yakalayacaz. dedi.

Fstk geçim kayna oldu

Son 5 yldr Batmanda fstkçln hzla yaygnlatna dikkat çeken Akda, u anda kaytl ve kayt d toplamda yaklak 80 bin dönüm ekili alanmz var. Bu rakam Batman merkez ve tüm ilçeleri kapsyor. Fstkçlk Batmanda son yllarda hzla yaynlamaktadr. Biz iki yl önce birlii kurduumuzda 21 bin dönümdü, u anda ise yaklak 80 bin dönümdür. Daha da hzla artyor ve ekimi yaygnlayor. Fstkçlk Batmanda bir geçim kayna olmu durumda. Katma deeri yüksektir. ifadelerini kulland.

Fstkta ürün desteinin verilmesini istiyoruz

Tarm ve Orman Bakanl tarafndan fndk için verilen destein fstk için de verilmesini istediklerini vurgulayan Akda, unlar söyledi:

Ürün destei verildii takdirde çiftçilerimiz daha fazla bu ie emek sarf edecektir. çiftçilerin ülkenin ekonomisine büyük katks vardr. çiftçiye destek ülkenin kalknmas demektir. O yüzden fstkta ürün desteinin verilmesini hükümetten talep ediyoruz. Sonuçta fstk ekimi yapan bir çiftçimiz ilk 8 yl hiç verim almyor. 8 yldan sonra 2 yl ancak masrafn çkaryor. 10 yl sonra daha yeni yeni gelir elde edebiliyor. lk defa fstk ekecek çiftçilerimiz için de 10 yl süreyle destek verilmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git