Fıstıkta Yüzler Güldü

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi ile işbirliği halinde modern yöntemler kullanılarak üretilen fıstık hem üreticinin hem de alıcının yüzünü güldürdü.

Haberler 17.09.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin birçok ilinde olduu gibi Diyarbakrda da üretimi yaplan Antep fst, bu yl hem üreticilerini hem de alclarn memnun etti. Dicle Üniversitesi ile ibirlii halinde çalan üreticilerin modern yöntemlerle gerçekletirdikleri fstk üretimi, Nizip ve Gaziantepteki alclar Diyarbakra çekmeyi baard.

Üniversitenin ibirlii

Havann çok scak olmasna ramen uyguladklar yöntemler sayesinde verimin bu yl daha iyi olduunu belirten Necdet Aan, 225 dönümlük arazide yaklak 10 tonluk bir üretim gerçekletirdiini söyledi. laçlama, sürme ve içi paras gibi maliyetlerin kendilerini çok zorladn ifade eden Aan, Verim, geçen yl da iyiydi ama bu sene biraz daha iyi. 10 tona yakn bir üretim yapyoruz. Diyarbakrn genelinde yaklak 80 ton fstk üretiliyor diyebiliriz. letmeleri orada olduu için Nizip ve Gaziantep taraflarna gönderiyoruz. Budamas, ilaçlamas zamannda yaplmasa sorun oluyor. Zamannda yaptn zaman bir sorun olmuyor dedi.

Fstk üreticisinin yüzü

Bir sorunla karlatklarnda Dicle Üniversitesindeki hocalarla irtibata geçtiklerini dile getiren Aan, Onlar da ya araziye geliyorlar ya da laboratuvar ortamnda inceleme yapyorlar. Onlarla birlikte çalyoruz diyebiliriz. Bu bölgede Siirt fst da var ama genelde Antep fst daha çok tercih ediliyor. Daha lezzetli oluyor ve baklavalarda kullanlan fstk da odur. Üretim modern yöntemlerle yaplrsa daha uygun olur ve daha iyi verim alnabilir diye konutu.

Gittikçe geliiyor

Gaziantepten gelen ve fstk alm satm iiyle uraan Oktay Yldrm, Diyarbakrda üretilen fstn gelime gösterdiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Türkiyenin neresinde olursa olsun fstk alm satm ii yapyoruz. Bu yl da Diyarbakra geldik. Buradaki fstk Antepin fstna göre biraz daha ufak düüyor ama gittikçe gelitiini görüyoruz. leride burann fst da Antepinkinden geri kalmaz. Her tarafta fstk yetimesi bizim için de güzel olur. Diyarbakra gelip bizim gibi alanlar çok. Senede ortalama 80 ton fstk Diyarbakrda üretiliyordur. Fiyatlardan bu yl memnunuz.

Ana Sayfaya Git