Fahiş fiyat artışı yapan 60 firmaya 3,1 milyon lira ceza

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 60 firmaya 3,1 milyon lira idari para cezası uygulanması kararlaştırdı.

Haberler 28.07.2020 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Ticaret Bakanl, Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulunca fahi fiyat art yapt tespit edilen 60 firmaya 3,1 milyon lira idari para cezas uygulanmasnn kararlatrldn bildirdi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde vatandalar fahi fiyat artlarndan korumaya yönelik yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduu belirtildi.

Bu kapsamda, 6585 sayl Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakknda Kanunda deiiklik yapld ve fahi fiyat art ile stokçuluk uygulamalarna yönelik denetim ve inceleme yapmak ve gerektiinde idari para cezas uygulamak üzere Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulu oluturulduu hatrlatlan açklamada, Kurulun oluturulduu 17 Nisandan itibaren Ticaret l Müdürlükleri, Reklam Kurulu, Cumhurbakanl letiim Merkezi (CMER), AKM, e-Devlet ve Bakanln internet sitesi üzerinden toplam 1251 bavuru geldii kaydedildi.

60 firmaya 3,1 milyon lira ceza

Ayrca, Ticaret l Müdürlükleri ve Gelir daresi Bakanl tarafndan 33 farkl ilde toplamda yaklak 1300 firmann denetlendii ve söz konusu denetimlere ilikin raporlarn da Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulu Sekretaryasn yürüten ç Ticaret Genel Müdürlüüne iletildii aktarlan açklamada, öyle devam edildi:

Fahi fiyat artna ilikin olarak Kurula intikal eden veya resen gündeme alnan ikayetlerin banda; temel gda ürünleri, sebze ve meyveler, cerrahi maske, el dezenfektan ve benzeri koruyucu salk ürünleri, çeitli temizlik ve hijyen ürünlerine yönelik bavurular gelmektedir. Yine, salgn döneminde talebi artan saç tra makinas, ekmek yapma makinas ve benzeri elektronik ürünlere yönelik bavurular da Kurul tarafndan incelemeye alnmtr. Dier taraftan sebze ve meyvelerde yaanan fiyat artlarnn tespiti amacyla Bakanlmzca hallerde resen balatlan denetimler kapsamnda Hal Kayt Sistemine (HKS) bildirimlerinde al ve sat fiyatlar arasnda fahi farklar bulunduu tespit edilen firmalardan da savunmalar istenilmitir.

lk toplantsn 22 Mays 2020de yapan Kurulun, bugüne kadar 4 toplant gerçekletirdiine yer verilen açklamada, unlar kaydedildi:

Bu kapsamda Kurula intikal eden 1251 bavurudan, karara balanan bavuru says 732 olurken incelemeye alnan ve savunmas tamamlanan 91 firmadan 60 firmaya idari para cezas uygulanmasna karar verilmitir.

Kurul tarafndan fahi fiyat art yapt tespit edilen 60 firmaya toplam 3 milyon 115 bin lira idari para cezas uygulanmas kararlatrlmtr.

Öte yandan 519 bavurunun incelemesi ve savunma süreci devam etmektedir. dari yaptrma konu uygulamalarn, 25nin toptan sebze ve meyve, 19nun temel gda ürünü, 5inin maske kuma, 4ünün cerrahi maske, 4ünün ekmek yapma makinas, 2sinin saç tra makinas, 1inin dezenfektan ile ilgili olduu görülmektedir.

- 500 bin liraya kadar idari para cezas uygulanyor

Kurul tarafndan inceleme yaplan firmalardan savunmalarn istendii belirtilen açklamada, haksz fiyat art yapt tespit edilen firmalara 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk faaliyetinde bulunanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya varan idari para cezas uyguland bildirildi. Açklamada, Ticaret Bakanl olarak, tüketicilerimizin temel ihtiyaç maddelerinde yaplan ar ve adil olmayan fiyat artlar ile tüketicilerin ürünlere ulamasn zorlatran stokçuluk faaliyetlerine yönelik uygulamalar yakndan takip edilmektedir. denildi.

Ana Sayfaya Git