Fahiş fiyata operasyon!

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına karşı piyasa dengesini ve tüketicileri korumaya yönelik gerekli tedbirleri alacak, bunların uygulanmasını sağlayacak, denetim ve inceleme yapacak. Fahiş fiyat artışında bulunduğu tespit edilenlere 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk yapanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek

Haberler 29.05.2020 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleriyle dier acil durumlarda fahi fiyat ve stokçuluun denetlenmesi amacyla oluturulan Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulunun görev ve yetkileriyle çalma esaslar düzenlendi.

Ticaret Bakanlnn Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulu Yönetmelii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre 13 üyeden oluacak Kurulda, Ticaret, Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile Tarm ve Orman bakanlklar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve Reklam Kurulundan üyeler yer alacak.

Kurul, olaanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile dier acil durumlarda fahi fiyat art ve stokçuluk uygulamalarna kar piyasa dengesini ve tüketicileri korumaya yönelik gerekli tedbirleri alacak, bunlarn uygulanmasn salayacak ve denetim ve incelemeleri yapacak.

Bu uygulamalar gerçekletirdii tespit edilen üretici, tedarikçi ve perakende iletmeler hakknda idari para cezas karar alabilecek.

Kurul, fahi fiyat art ve stokçuluk uygulamalaryla ilgili ilke ve kurallar belirleyecek.

- Bavuru yöntemi

Söz konusu uygulamalara ilikin ikayet bavurusu dilekçeyle ikayet sistemi üzerinden veya dier elektronik bavuru yöntemleri kullanlarak, Ticaret Bakanlna ya da il müdürlüüne yaplacak.

Bavurularda, iletiim bilgileriyle ikayete konu üretici, tedarikçi veya perakende iletmeye ait tantc bilgilerle, mal veya hizmete ilikin bilgiler ve varsa belge, fotoraf, video görüntülerine yer verilecek.

Bavurudan veya bavuruya ilikin Kurul karar alnmadan önce yarg yoluna gidildiinin tespiti halinde bavuru ilemden kaldrlacak ve bu durum gerekçesiyle birlikte bavuru sahibine bildirilecek.

Resen veya ikayet üzerine yaplan denetimlerde, üretici, tedarikçi ve perakende iletmeye denetimin yapld günden balamak üzere 10 günden az olmamak kaydyla savunma için süre tannacak.

Belirlenen sürede savunma yaplmamas durumu hariç olmak üzere iletmelere, savunmas alnmadan idari para cezas karar alnamayacak.

Kurul kararlar Bakanlkça uygulanacak ve kamuoyunun bilgilendirilmesi ve aydnlatlmasyla mal ve hizmet piyasasndaki taraflarn ekonomik çkarlarnn korunmas amacyla açklanabilecek.

- 500 bin liraya kadar idari para cezas

Bakanlk, üretici, tedarikçi ve perakende iletmelerde denetim yapmaya, ilgili kii, kurum ve kurululardan her türlü bilgi ve belgeyi talep etmeye yetkili olacak.

Yetkili idareler, Bakanln talebi üzerine üretici, tedarikçi ve perakende iletmelerin fahi fiyat art ve stokçuluk uygulamalar hakknda ön inceleme mahiyetinde denetim yapacak ve denetim sonuçlarn Bakanla derhal bildirecek.

Fahi fiyat artnda bulunduu tespit edilenlere 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk yapanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezas verilecek.

dari para cezasnn belirlenmesinde, ilenen fiilin arl ve hakszlk içerii, iletmenin türü, büyüklüü ve bulunduu sektör, fahi fiyat art ve stokçuluk faaliyetinden salanan menfaatle daha önce ayn konuda idari para cezas uygulanp uygulanmad gibi hususlar dikkate alnacak.

Bakanla, 17 Nisan 2020den önce fahi fiyat art uygulamalar hakknda yaplan bavurular, Reklam Kurulu tarafndan sonuçlandrlacak.

Ana Sayfaya Git