Faiz yüzde 16'ya düşürüldü

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizinin yüzde 18'den yüzde 16'ya düşürülmesine karar verdi.

Haberler 22.10.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankasndan yaplan açklamada, Para Politikas Kurulunun, politika faiz orann yüzde 18den yüzde 16ya indirilmesine karar verdii belirtildi. Küresel iktisadi faaliyette yln ilk yarsnda yaanan toparlanmaya ramen yakn dönemde açklanan güven endekslerinin, salgnn etkisiyle gerilemeye baladna dikkat çekilerek, Alama oranlarndaki arta ramen salgnda yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aa yönlü riskleri canl tutmaktadr. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarndaki yüksek seyir, baz sektörlerdeki arz kstlar ve tamaclk maliyetlerindeki art uluslararas ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarnn yükselmesine yol açmaktadr. Balca tarmsal emtia ihracatçs ülkelerde yaanan iklim koullarnn küresel gda fiyatlar üzerinde olumsuz yansmalar görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararas finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakndan izlenmekle birlikte, gelimi ülke merkez bankalar enflasyondaki yükseliin talep kompozisyonundaki normalleme, arz kstlarnn hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çkmasyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacan deerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelimi ülke merkez bankalar destekleyici parasal durularn sürdürmekte, varlk alm programlarna devam etmektedir denildi.

ENFLASYONDA GIDA VE ENERJ FYATLARINDAK ARTI ETKL

Öncü göstergelerin, yurt içinde iktisadi faaliyetin d talebin de etkisiyle güçlü seyrettiine iaret ettiine vurgu yaplarak, unlar kaydedildi:

Alamann toplumun geneline yaylmas salgndan olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve balantl sektörlerin canlanmasna ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileimle sürdürülmesine olanak tanmaktadr. Dayankl tüketim mallar talebi yavalarken, dayanksz tüketim mallarnda bir toparlanma gözlenmektedir. hracattaki güçlü art eilimiyle yln geri kalannda yllklandrlm cari ilemler dengesindeki iyilemenin sürmesi beklenmekte, bu eilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrar hedefi için önem arz etmektedir. Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselite; gda ve bata enerji olmak üzere ithalat fiyatlarndaki artlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artlar ve açlmaya bal talep gelimeleri etkili olmaktadr. Bu etkilerin arzi unsurlardan kaynakl olduu deerlendirilmektedir. Dier taraftan, güçlü parasal sklatrmann krediler ve iç talep üzerindeki yavalatc etkileri devam etmektedir. Parasal duruun skl ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltc etki yapmaya balamtr. Bunun yannda, bireysel kredilerin lml seyre dönmesi için güçlendirilen makroihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkileri gözlenmeye balamtr.

YÜZDE 16 OLARAK BELRLENMTR

Kurulun, para politikasnn etkileyebildii talep unsurlar, çekirdek enflasyon gelimeleri ve arz oklarnn yaratt etkilerin ayrtrlmasna yönelik analizleri deerlendirdiine iaret edilerek, Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmitir. Bununla birlikte, arz yönlü arzi unsurlardan kaynakl olarak politika faizinde yaplan aa yönlü düzeltme için yl sonuna kadar snrl bir alan kald Kurul tarafndan deerlendirilmitir. 2 Kurul, ayrca iklim ve dier çevre kaynakl riskleri snrlandrmak amacyla, para politikasnn ana hedeflerinde bir deiiklie yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarn uzun vadeli bir politika olarak destekleme karar almtr. TCMB, fiyat istikrar temel amac dorultusunda enflasyonda kalc düüe iaret eden güçlü göstergeler oluana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulancaya kadar elindeki tüm araçlar kararllkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde salanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düü, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki art eiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalc olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrar ve finansal istikrar olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatrm, üretim ve istihdam artnn salkl ve sürdürülebilir bir ekilde devam için uygun zemin oluacaktr. Kurul, kararlarn effaf, öngörülebilir ve veri odakl bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikas Kurulu Toplant Özeti 5 i günü içinde yaymlanacaktr denildi.

Ana Sayfaya Git