Faiz yüzde 17

Merkez Bankası (TCMB), yüzde 15 olan politika faizini 200 bazpuanlık artışla yüzde 17 düzeyine yükseltti.

Haberler 25.12.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TCMB Para Politikas Kurulu toplantsndan sonra yaplan açklamada, Para Politikas Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz orannn yüzde 15ten yüzde 17ye yükseltilmesine karar vermitir denildi.

TCMB açklamasnda, küresel ekonomiye ilikin verilerin üçüncü çeyrekte balayan ksmi toparlanmann sürdüünü gösterdii belirtilerek, Ancak, aya dair olumlu gelimelere karn, son dönemde art gösteren Covid-19 vakalar nedeniyle küresel ekonomiye ilikin belirsizlikler devam etmektedir denildi.

FAZ ORANI YÜZDE 17

Milli gelir verileri ve son çeyree ilikin göstergelerin de iktisadi faaliyette güçlü bir seyre iaret ettii belirtilen açklamada, Ancak, artan vaka saylar nedeniyle getirilen kstlamalar, bata hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin ksa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluturmaktadr. Dier yandan, salgn döneminde salanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari ilemler açn artrmaktadr denildi ve öyle devam edildi:

ç talep koullar, döviz kuru bata olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararas gda ve dier emtia fiyatlarndaki yükseli ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranlar ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.

Bu dorultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altna alnmas ve dezenflasyon sürecinin en ksa sürede yeniden tesisi için, 2021 ylsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sklatrma yaplmasna karar vermitir.

ÖNÜMÜZDEK DÖNEMLERDE

Önümüzdeki dönemde parasal duruun skl, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alnarak, enflasyonda kalc düüe ve fiyat istikrarna iaret eden güçlü göstergeler oluana kadar kararllkla sürdürülecektir.

Düük enflasyon ortamnn kalc olarak tesisinin, ülke risk primlerinin dümesi, ters para ikamesinin balamas, döviz rezervlerinin art eilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalc olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrar olumlu etkileyecei deerlendirilmitir.

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar ve bu unsurlarn etkileimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun gelecee yönelik politika duruunu deitirmesine neden olabilecei önemle vurgulanmaldr.

Ana Sayfaya Git