Faiz, zam ve cezalar siliniyor!

Borcu olan yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Fırsat hala devam ediyor. Detayları e-Devlet üzerinden öğrenmek mümkün. Sosyal güvenlik Kurumu (SGK) tarafından otomatik olarak yapıldı. Faizler, zam ve cezalar silindi. Y

Haberler 12.02.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüz binlerce kiinin borçlarndan kurtulmas için son frsat. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), genel salk sigortas borçlarn otomatik yaplandrd. Borcu olanlar 30 Nisan tarihine kadar borcunun tamamn öderlerse, borca ilikin ceza ve zam silinecek, sadece ana prim borcu ödenecek. steyenler borcunu taksitler halinde de ödeyebilecek. Hürriyetten Noyan Doan GSS borcu ile ilgili merak edilen ayrntlar yazd. te Doann yazs...

Günlerdir okuyuculardan genel salk sigortas ile ilgili çokça soru alyorum. Kimileri, yaplandrma imknn kaçrdk m, ne yapacaz? diye soruyor, kimileri borcumuz var, salk hizmeti alabilecek miyiz? diye merak ediyor. Görünen o ki, genel salk sigortas konusunda kafalarda birçok soru var. Hepsine açklk getireyim.

Öncelikle, yaplandrmay kaçrdk m? diye soranlarn, endiesini gidereyim. Salk sigortas borcu için yaplandrma bavurusu zaten yaplmayacakt. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2020nin austos ay da dahil geçmite genel salk sigortas borcu olanlarn bu borçlarn otomatik yaplandrd. Yaplandrma kapsamnda da borcu olanlar 30 Nisan tarihine kadar borcunun tamamn öderlerse, borca ilikin ceza ve zam silinecek; sadece ana prim borcu ödenecek. steyenler borcunu taksitler halinde de ödeyebilecek. Altn çizeyim, geçmi borçlar affa uramyor ya da bir baka ifadeyle ana borç silinmiyor; yaplandrlyor, sadece erken ödemede ceza ve zam siliniyor.

E-DEVLETTEN ÖRENLYOR

Borcu, SGK tarafndan otomatik yaplandrlanlar, yaplandrma ile ilgili detaylar e-Devlet üzerinden örenebilir. Yaplandrma takvimine ve artlarna uyulursa sorun yok; hem devlete olan prim borcu ortadan kalkacak hem de devletin sunduu salk hizmetinden yararlanlacak. Yeri gelmiken belirteyim, SGKnn yaplandrmas, 2020nin austos ayndan öncesini kapsadndan, bundan sonraki aylara ait primlerin yatrlm olmas gerekiyor ki, yeni borç olumasn.

31 MARTA DKKAT

Gelelim, en çok merak edilen, gelir testi konusuna. Gelir testine bavuru süresi de kaçrlmad son tarih, 31 Mart. Geçmite gelir testine hiç girmemi olanlar ya da geçmite gelir testi sürelerini kaçranlar, 31 Mart tarihine kadar gelir testine girebilecek. Testin sonucuna göre aylk geliriniz 1.192 lirann altndaysa genel salk sigortas primlerinizi devlet karlayacak, siz prim ödemeyeceksiniz. Geliriniz bunun üzerinde ise genel salk sigortas primini kendiniz ödeyeceksiniz ki, ödeyeceiniz tutar da aylk 107.3 lira, yllk 1.287 lira.

ÖZEL HASTANELER KAPSAMIYOR

Peki, genel salk sigortas prim borcu olanlar devletin sunduu salk hizmetlerinden yararlanabilecek mi? Düne kadar yararlanam-yorlard ancak ocak aynn sonunda yaymlanan Cumhurbakanl karar ile genel salk sigortas ve Ba-Kur prim borcu olanlar 2021in sonuna kadar salk hizmeti alabilecekler. Hatta 60 günden fazla prim borcu olanlar ve bakmakla yükümlü olunan kiiler de ayn ekilde devletin sunduu salk hizmetinden yararlanabilecek. Ancak burada önemi olan nokta bu hizmet sadece devlet hastaneleri ve devlet üniversite hastanelerinden alnacak. Salk sigortas borcu olanlar ile Ba-Kur borcu olanlar SGK ile anlamal özel hastanelerde tedavi olamayacak.

Ana Sayfaya Git