Faizde indirim!

Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 15'e düşürdü

Haberler 19.11.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) Para Politikas Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz orann 100 baz puan indirerek yüzde 16dan yüzde 15e düürdü.

TCMBden yaplan yazl açklamada, PPKnn, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz orannn yüzde 16dan yüzde 15e indirilmesine karar verdii belirtildi. Küresel iktisadi faaliyette yln ilk yarsnda yaanan toparlanma ve alama oranlarndaki arta ramen salgnda yeni varyantlarn küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aa yönlü riskleri canl tuttuu vurgulanarak, öyle denildi:

Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarndaki yüksek seyir, baz sektörlerdeki arz kstlar ve tamaclk maliyetlerindeki art uluslararas ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarnn yükselmesine yol açmaktadr. Balca tarmsal emtia ihracatçs ülkelerde yaanan iklim koullarnn küresel gda fiyatlar üzerinde olumsuz yansmalar görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararas finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakndan izlenmekle birlikte, gelimi ülke merkez bankalar artan enerji fiyatlar ve arz-talep uyumsuzluuna bal olarak enflasyonda görülen yükseliin beklenenden uzun sürebileceini deerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelimi ülke merkez bankalar destekleyici parasal durularn sürdürmekte, varlk alm programlarna devam etmektedir.

TCMB, ELNDEK TÜM ARAçLARI KARARLILIKLA KULLANMAYA DEVAM EDECEK

Öncü göstergelerin, yurt içinde iktisadi faaliyetin d talebin de etkisiyle güçlü seyrettiine iaret ettii belirtilen açklamada u ifadelere yer verildi:

Alamann toplumun geneline yaylmas salgndan olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve balantl sektörlerin canlanmasna ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileimle sürdürülmesine olanak tanmaktadr. Dayankl tüketim mallar talebi yavalarken, dayanksz tüketim mallarnda toparlanma devam etmektedir. hracattaki güçlü art eilimiyle yln geri kalannda yllklandrlm cari ilemler dengesindeki iyilemenin sürmesi beklenmekte, bu eilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrar hedefi için önem arz etmektedir. Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselite; gda ve bata enerji olmak üzere ithalat fiyatlarndaki artlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artlar ve talep gelimeleri etkili olmaktadr. Para politikas duruunda yaplan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye balamtr. Bunun yannda, bireysel kredilerle ilgili gelimeler yakndan takip edilmektedir. Kurul, para politikasnn etkileyebildii talep unsurlar, çekirdek enflasyon gelimeleri ve arz oklarnn yaratt etkilerin ayrtrlmasna yönelik analizleri deerlendirerek politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 15 olarak belirlenmesine karar vermitir. Kurul, arz yönlü ve para politikas etki alan dndaki faktörlerin fiyat artlar üzerinde oluturduu geçici etkilerin 2022 ylnn ilk yars boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettii snrl alann kullanmn aralk aynda tamamlamay deerlendirecektir. TCMB, fiyat istikrar temel amac dorultusunda enflasyonda kalc düüe iaret eden güçlü göstergeler oluana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulancaya kadar elindeki tüm araçlar kararllkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde salanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düü, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki art eiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalc olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrar ve finansal istikrar olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatrm, üretim ve istihdam artnn salkl ve sürdürülebilir bir ekilde devam için uygun zemin oluacaktr. Kurul, kararlarn effaf, öngörülebilir ve veri odakl bir çerçevede almaya devam edecektir.

Ana Sayfaya Git