Faizde indirim müjdesi!

Özel bankalardan beklenen yüzde 1'in altında konut kredisi hamlesi geldi. Türkiye Finans ve Kuveyt Türk, konut finansmanı kâr oranının yüzde 0.99 ve 0.98 olarak uygulamaya başladı.

Haberler 14.11.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankasnn son 3 aydaki faiz hamleleri ardndan reel sektörün özel bankalardan bekledii konut kredisinde düük faiz hamlesi geldi. ki özel katlm bankas konut finansmannda kr orann yüzde 1in altna çekti. Türkiye KatlmBankas 120 aya kadar vadeli konut finansmannda yüzde 0.99 kr oran uygularken, Kuveyt Türk ise konut finansman kr orann yüzde 0.98e kadar düürdü.

1 Austosta kamu bankalar öncülüünde, konut kredisi faiz orann yüzde 0.99a indirilmi, bankalar youn konut kredisi ttalebi almaya balamt. Ayn dönemde özel bankalarda konut kredisi faiz oran en düük yüzde 1.20 ile yüzde 1.36 arasnda bulunuyordu.

Merkez Bankas, geçtiimiz haftalarda 250 baz puanlk indirimiyle birlikte son 3 ayda faizi tolpam 1000 baz puan indirmiiti. Bu admlarn piyasaya yansmas bekleniyordu.

SATILAR KATLANACAK

Gayrimenkul sektörü, tüketici için konutta psikolojik sn olarak kabul edilen yüzde 1 faiz orannn altnda bir seçenekle daha fazla tüketicinin konut kredisinden faydalanabileceini belirtiyor. çeitli bankalarn yüzde 1in altnda bir oran sunmas, tüketicinin çalt bankay seçebilmesi gibi avantajlar sunuyor.

TÜKin son konut sat verisi olan eylül ay rakamlarna göre, faiz indirimlerinin konut alcsn harekete geçirdii ve kredili alm talebini artrdn gösteriyor. Türkiye genelinde ipotekli konut satlar eylülde bir önceki yln ayn ayna göre yüzde 410,2 orannda art göstermiti. Bu kapsamda yln son çeyreinde konut satlarnda büyük bir talebin harekete geçeceini vurguluyor.

UYGUN MALYET

Konut Gelitiricileri ve Yatrmclar Dernei (KONUTDER) Bakan Altan Elmas, kamu bankalar ardndan tüm bankalarn kout kredisi faizini düürmesini beklediklerini belirtirlen, bu destein tüketicinin konut talebini harekete geçirmek için büyük önem tadn söyledi. Uygun maliyetli kredinin konut alm için önemine dikkat çeken Elmaz, Bunun genelde yaylmas, sektörün yeni bir ivme kazanmas, tüketicinin ev sahibi olmas ve ekonomiye katk anlamnda çok önemli. Bankalar bir taraftan konut kredisi hacmi olutururken, dier taraftan vatandalar uygun maliyetli kredi kullanabilir. Parann maliyetinin geldii noktada daha fazla bankadan öncelikle yüzde 1in altnda, ardndan daha düük oranlarla konut kredisi kullandrlamalarn bekliyoruz dedi.

STANDARTLAR YENLENSN

naatçlar Dernei (NDER) Bakan Nazmi Durbakaym ise, konut kredilerinin bankalar için önemli bir alan olduunu vurgularken Bankalar çok ciddi kayptalar. Hiçbir banka konut kredisi pazarndan geri kalmak istemeyecek. Dier özel bankalarn da yaknda arka arkaya faizleri indireceini öngörüyoruz. Ne var ki, konut kredilerini kullandrrken artlar zorlu oluyor. Artk bankalarn standartlarn bugünün koullarna göre revize etmesi, kredi kriterlerinin de buna göre ayarlanmas lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git