Faizi indirdi

"Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirilmesine karar vermiştir"

Haberler 26.07.2019 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) Para Politikas Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz orann (politika faizi) 425 baz puan düürerek yüzde 24ten yüzde 19,75e çekti.

TCMB tarafndan faiz oranlarna ilikin yaplan duyuruda, Merkez Bankas Bakan Murat Uysal bakanlnda toplanan PPKnn, politika faizinin yüzde 24ten yüzde 19,75e indirilmesine karar verdii bildirildi.

Duyuruda, son dönemde açklanan verilerin, iktisadi faaliyetin lml bir toparlanma eilimi sergilediini gösterdii belirtildi.

Küresel büyüme görünümündeki zayflamaya ramen rekabet gücündeki gelimelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracat art eiliminin sürdüü, özellikle turizmdeki güçlü seyrin dorudan ve balantl sektörler kanalyla iktisadi faaliyeti destekledii ifade edilen duyuruda, unlar kaydedildi:

Önümüzdeki dönemde net ihracatn büyümeye katksn sürdürecei, enflasyondaki düü eilimi ve finansal koullardaki ksmi iyilemeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmann devam edecei öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu d dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari ilemler dengesindeki iyileme eiliminin sürmesi beklenmektedir. Yakn dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayflamas ve enflasyona dair aa yönlü risklerin belirginlemesiyle gelimi ülke merkez bankalarnn genileyici para politikas admlar atma olasl güçlenmitir. Bu durum, gelimekte olan ülke finansal varlklarna yönelik talebi ve risk itahn desteklemekle birlikte korumaclk önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarna dair dier belirsizliklerin gerek sermaye akmlar gerekse d ticaret kanalyla oluturabilecei etkiler yakndan takip edilmektedir.

- Enflasyon görünümündeki iyileme devam etmektedir

Duyuruda, enflasyon görünümündeki iyilemenin devam ettii belirtilerek, yln ikinci çeyreinde enflasyonun ilenmemi gda ve enerji fiyatlarndaki yavalamann da katksyla belirgin bir düü sergiledii aktarld.

ç talep gelimeleri ve parasal sklatrmann etkilerinin enflasyondaki düüü destekledii kaydedilen duyuruda, u deerlendirmelere yer verildi:

Enflasyonun ana eilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatlar enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelimelere bal olarak, güncel tahminler yl sonu itibaryla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporunda verilen öngörülerin bir miktar altnda kalabileceine iaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alarak, politika faizinin 425 baz puan indirilmesine karar vermitir. Kurul, enflasyondaki düü sürecinin devamllnn, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aa gelmesi ve ekonomideki toparlanmann güç kazanmas açsndan büyük önem tadn deerlendirmektedir. Enflasyondaki düüün hedeflenen patika ile uyumlu ekilde gerçeklemesi için para politikasndaki temkinli duruun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal skln düzeyi ana eilime dair göstergeler dikkate alnarak enflasyondaki düüün sürekliliini salayacak ekilde belirlenecektir. Merkez Bankas, fiyat istikrar ve finansal istikrar amaçlar dorultusunda elindeki bütün araçlar kullanmaya devam edecektir. Açklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun gelecee yönelik politika duruunu deitirmesine neden olabilecei önemle vurgulanmaldr.

Duyuruda, Para Politikas Kurulu toplant özetinin 5 i günü içinde yaymlanaca bildirildi.

Ana Sayfaya Git