Faizler geriledi!

Geçen yılın ikinci yarısında itibaren düşüş eğilimindeki vadeli mevduat faizi 3 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 9,60'ı gördü.

Haberler 27.01.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vadeli mevduat faizi 2019un ikinci yarsndan itibaren gerileyerek, geçen hafta yüzde 9,60 ile 3 yln en düük seviyesini gördü.

Ekonomide geçen yl baarl bir dengelenme süreci geride kald. Yl sonu itibaryla Yeni Ekonomi Programndaki (YEP) yüzde 12lik enflasyon hedefi tutturulurken, politika faizinde de tek haneye bir adm daha yaklald.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB), Temmuz 2019dan bu yana politika faizini 1275 baz puanlk indirimle yüzde 24ten yüzde 11,25e düürdü.

Geçen yln haziran aynda yüzde 23e yaklaan vadeli mevduatn ortalama faizi, kademeli olarak düerek yeni ylda yüzde 10un altna geldi. 17 Ocakta vadeli mevduat ortalama faizi yüzde 9,60 ile 3 yln en düük seviyesini gördü.

1 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 9,21e, 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 10,33e, 6 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 9,25e, 1 yla kadar vadeli mevduat faizi yüzde 9,54e, 1 yl ve üzeri vadeli mevduat faizi de yüzde 9,65e indi.

Analistler, enflasyon ve politika faizinde düüün gelecek aylarda devam durumunda mevduat faizlerinde geri çekilmesinin süreceini belirtti.

- Disiplin ve dengelenme sürecinin meyveleri görüldü

Cüneyt Paksoy, konuya ilikin yapt deerlendirmede, Türkiye ekonomisinde Eylül 2018de balayan ve 2019 ylnn tamamnda sürdürülen disiplin ve dengelenme sürecinin meyvelerinin görüldüünü söyledi.

Bankaclk sisteminde, TCMB faiz indirimlerine paralel olarak gerileyen mevduat faizlerinde ve bu denklemin doal bir sonucu olarak düen kredi faizleri tarafnda bu meyvelerin görüldüünü belirten Paksoy, öyle devam etti:

TCMBnin u ana kadar gerçekletirdii 1275 baz puanlk indirimin kur ve faiz tarafnda pozitif fiyatlanmasnn Merkez Bankasna önümüzdeki süreç için yeni manevra alan verirken, bankaclk sistemine de maliyet tarafnda mevduat faizlerinde tek haneye inile ciddi bir potansiyel verdiini görüyoruz.

- Pozitif sürecin devam mümkün

Paksoy, enflasyon çpas izin verdikçe TCMBnin faiz indirimlerini fiyat ve finansal istikrar çpalarna bal olarak kademeli ve dengeli bir ekilde sürdürdükçe, 2020 içerisinde bu pozitif sürecin devamnn mümkün olduunu söyledi.

Global ölçekte beklenmedik bir negatif haber ak ile içsel dinamikler ya da jeopolitik risklerle kur, faiz veya CDS tarafnda dengeli pozitif trendi etkileyecek ekstrem bir yön deiimi olmadkça bankaclk sisteminin Türkiyenin deiim sürecini ve üretimini destekleyecek tarafta olacan öngören Paksoy, u deerlendirmelerde bulundu:

Bankaclk sektörüne dair yurt d önemli kurumlardan son gelen pozitif raporlarda bu hikayenin desteklendiini izliyoruz. Bütün bunlarn paralelinde mevduat faizleri tarafnda tek hanelere inildiini görmekteyiz. Yl içerisinde yüzde 7-10 band içinde fiyatlamalarn potansiyel olarak masada olacan bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git