Fakıbaba: 'Herkese bedava koyun yok'

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, köye geri dönüşleri sağlamak için 300 koyun ve asgari ücret maaş projesiyle ilgili olarak, "Bu proje herkese bedava koyun verilecek anlamına gelmiyor. Bizim düşüncemiz de 'Herkese koyun verelim' değil. Merası olacak, barınağı olacak, bu işle iştigal etmiş olacak, kredibilitesi olacak. Herkese vereceğiz diye bir kaide yok" dedi.

Haberler 11.02.2018 - 12:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, Bolu Valiliini ziyaret etti. Fakbaba, gazetecilerin sorularn yantlad. Fakbaba, Köye Geri Dönü Projesi kapsamnda destek olarak verilecek 300 koyun ve asgari ücret maala ilgili soruya öyle cevap verdi:

Projeyle birlikte et ithali de önlenecek. Köye geri dönü destei olarak verilecek 300 koyun projenin bir balangc. Et ithalinin nedeni, anaç yetitirilmemesidir. 500 bin anaç koyun diyoruz. Bu say 5 yl sonra ez az 5 milyon olacak. thalat durduracaz derken bunun belirli sebeplerine bakyoruz. Neden et ithal ediyoruz? Genelde insanlarmz kolay yoldan para kazanmaya kaçyor. Besi yapmak daha basit geliyor. Beside bir bakyorsunuz bir ylda iki kez para kazanabiliyorsunuz. Anaç yetitirmek en azndan 18 aynz alyor. Bu çok önemli bir tespit. Bir hekim olarak hastalk varsa önce sebebine bakmanz lazm. Bizim et ithal etmemizdeki en önemli sebep anaç olmamas. Ana olmad için çocuk yok. Biz bunlar artrmay hedefliyoruz. Bu sene özellikle büyükbalarda düve, küçük balarda da anaç koyun teviklerimiz olacak.

ASGAR ÜCRETTEN çOK DAHA FAZLA GELR

Fakbaba, projeden yararlanacak kiilerin asgari ücretten çok daha yüksek bir gelir elde edebileceklerini ifade ederek öyle devam etti:

Vatandalarmz asgari ücretini gidip de ehirde arayacana, hastanede temizlik içisi olacana, doayla ba baa, tertemiz havada, kendi sütünü, tereyan yapyor. Asgari ücretin çok çok üzerinde bir gelir elde ediyor. Hem kendini kalkndryor hem ülkeyi kalkndryor hem ithalat önlüyor hem de ihracatn önünü açyor.

HERKESE BEDAVA KOYUN YOK

Proje kapsamnda herkese koyun verilecei gibi bir yanl anlalmann olduunu kaydeden Fakbaba, Bu proje herkese bedava koyun verilecek anlamna gelmiyor. Bizim düüncemiz de Herkese koyun verelim deil. Meras olacak, barna olacak, bu ile itigal etmi olacak, kredibilitesi olacak. Herkese vereceiz diye bir kaide yok. Bizim amacmz anaç hayvan saysn artrarak, hayvan sürümüzün saysn artrmaktr. Burada hem büyükbata hem de küçükbata bunu yapacaz. Bizim amacmz, u anda 45 milyon olan küçükba hayvan saysn istediimiz seviyeye getirmek, 16 milyon olan büyükba saymz da bir seviyeye getirmek. Bunu için de bu ii bilen, yapan, bu ile itigal eden, ahr olan kiilere destek vereceiz dedi.

Ana Sayfaya Git