Fasulye mesaisi!

Tunceli'nin Munzur Dağları arasında yer alan 1500 rakımlı Ovacık ilçesinde, her yıl yüzlerce dönüm araziye ekilen kuru fasulyeyi hasat eden mevsimlik tarım işçileri, sıcak havada zorlu mesai yapıyor

Haberler 11.09.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelinin Ovack ilçesinde her yl yüzlerce dönüm araziye ekilen ve damaklarda ayr bir lezzet brakan kuru fasulye, mevsimlik tarm içisi kadnlarn meakkatli çalmasyla hasat ediliyor.

Tarm ve hayvancln yaygn yapld Munzur Dalar arasndaki 1500 rakml Ovack ilçesinde her geçen yl üretimi yaygnlaan kuru fasulye, bu yl verimiyle çiftçinin yüzünü güldürüyor.

lçede haziran aynda Koyungölü, Paadüzü, Kzk, Yeilyaz ve Güneykonak, çakmakl köylerindeki tarlalar ile hazine arazilerinde toprakla buluturulan fasulye tohumlar, 3 ay süren sulama ve çapa ilemlerinin ardndan hasada hazr hale geldi.

Toprakta herhangi bir ilaç ya da gübre kullanlmadan yetitirilen Ovack kuru fasulyesinin tarladan sofralara zahmetli yolculuunda ise kadnlara büyük i düüyor. Tarm içisi kadnlar, günün erken saatlerinde uyanarak fasulyeleri biçmek üzere tarlalarn yolunu tutuyor.

- Türküler söyleyerek hasad keyifli hale getiriyorlar

Günein kavurucu scana aldr etmeden gün boyu tarlada ekmek paras için ter döken kadnlar, fasulyeleri elle ya da orakla biçerek balyalar haline getiriyor. Türküler söyleyerek zorlu mesailerini keyifli hale getiren kadnlar, günlük 85 ile 120 lira arasnda aldklar yevmiye ile aile bütçelerine katk salyor.

Tarlada bir süre kurumas için bekletilen fasulyeler, daha sonra tarla sahiplerince srtta, traktörde ya atlarla bir alana toplanarak patoz adl harman makinesine atlyor. Saatler süren yorucu çalma ile bitkisinden ayrtrlp tane haline gelen fasulyeler, çal, toprak ve talardan ayklanmak üzere torbalarla evlere götürülüp sat için çeitli ilemlerden geçiyor.

Hem üreticiye hem de hasadnda çalan kadnlara ekmek kaps olan kuru fasulye, kalitesine göre kilosu 20 ile 40 lira arasnda deien fiyatlarla iç piyasada sata sunuluyor.

- Gün boyu güne altnda ekmek mücadelesi veriyorlar

Kadn içilerden Dünya Sargül, fasulye hasadnda çalmann yorucu geçtiini söyledi.

Austos ve eylül aylar arasnda mesailerinin arttn ifade eden Sargül, Genelde ekim ayna kadar da fasulye biçtiimiz oluyor. Kadn arkadalar ile sabah saat 06.00 sralarnda uyanp tarlaya geliyoruz. Ölen saatlerine kadar çaltktan sonra ksa bir dinlenme molas veriyoruz. Bu süre zarf içinde yemek yiyoruz ya da çay demleyip içiyoruz. Molann ardndan da gün batmna kadar çalmamz sürdürüyoruz. dedi.

Sargül, güne altnda saatlerce çalmak zorunda kaldklarn belirterek, Baz tarlalarda toprak sert olduundan dolay fasulyeler elle zor çekiliyor. Tarlada fasulyeleri biçtikten sonra bu defa fasulye seçimi yapyoruz. Biz de bu iten paramz kazanyoruz. Günlük yaklak 120 lira ücret alyoruz. ifadelerini kulland.

Elazn Palu ilçesinden Ovacka gelen Emine Kaya ise fasulye biçerek ailesinin geçimine destek olduunu anlatt.

Hava artlarndan olumsuz etkilendiklerini aktaran Kaya, Ovackta tarlalar talk olduu için tarm makineleri fasulyeyi biçemiyor. Biz de günübirlik Ovacka gelerek fasulye topluyoruz. diye konutu.

Kadnlardan Hatun Öz de kuru fasulyenin toplanmas srasnda tüm zorluklara göüs gerdiini ve kazand para ile evinin ihtiyaçlarn giderdiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git