Faturayı düşürebilirsiniz

Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Koç, kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissettirmesiyle birlikte tüketicilerin enerji faturalarının yükselmesi kaygısının da arttığını ifade etti. Koç, vatandaşın konutlarda doğal gaz tüketiminden vazgeçmese de, ödeyeceği faturayı düşürebilecek çözümler bulabileceğini söyledi.

Haberler 28.11.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji tasarrufu konusunda farkndal arttrmak için ilköretimden balayarak eitim sürecinin tamamnda enerji verimlilii ve enerji tasarrufuna yönelik ders programlar gelitirilmesi gerektiini söyleyen Dr. Koç leri teknoloji yaltm ve yap malzemeleri için tevik, kullanclar, tasarlayclar ve uygulayclar için gerekli teknik bilgiler de salanmal dedi.

YOUMALI KOMB KULLANIN

Dr. Koç sözlerine u ekilde devam etti:

Her türlü iç ve d ortam scaklna, kullanlacak scak su miktarna göre gerekli yakt miktarn ayarlayan, youmal, yüksek verimli kombi veya kazan kullanm doal gaz tüketimini önemli miktarda azaltr. Ayrca sk sk arza yapmayan iletme ve bakm maliyetleri düük cihazlar kullanmda tercih edilmeli. ç ortam scaklklar teknik verilere göre normal koullarda 20-22 C (santigrat derece) aralndadr. Bu scaklk aral, insanlarn rahat ve konforlu hissettikleri scaklklar gösterir. Konfor scaklndaki 1 C lik artma yakt tüketiminde ehirlere göre 7-10 aralnda bir arta neden olur. Yüksek scaklklarda kombi kullanm yakt tüketimini dolaysyla fatura bedelini arttrr. Bu yüzden oda scaklklar konfor seviyesinin bir iki derece düürülmeli, ev içinde kyafet tercihi buna göre ayarlanmal.

YALITIMLI BNALARDA OTURUN

Doru s yaltm ile binalardaki s kayplar en aza indirilebiliyor diyen Dr. Koç, Is kayplarnn d duvar izolasyonu ile yüzde 40, pencere-kap izolasyonu ile yüzde 30, d kap merdiven boluklar izolasyonu ile yüzde 10, çat izolasyonu ile yüzde 7 ve döeme izolasyonu ile yüzde 6 azaltlabildii hesaplanyor. Bu nedenle vatandalar kirac ise ev kiralarken yaltml binalar tercih etmeli, ev sahipleri de binalarnn s yaltmn yaptrmal. Bina içi stma ekipmanlarnn tasarm ve kalitesi de enerji tasarrufunda önemli bir faktör. Radyatörden geçen scak suyun debisini ayarlamak için termostatik vanalar kullanmyla ortamn istenilen scaklkta tutulmasn salamak mümkün. Bu sayede örnein salon 22 C de, yatak odas 20 C de, mutfak 18 C de tutulabilir. Bunun gibi farkl ortamlarda farkl scaklk deerlerinin seçilebilmesi kombinin sürekli çalmasn önleyerek yakt tasarrufu salar. Ayrca termostatik vanalar güne, aydnlatma, insan, frn, ocak, bilgisayar gibi ortamlar scaklk artlarn da algladndan daha az doal gaz tüketimine imkan tanr diye konutu.

OTOMATK KAPILARLA ISI KAYBINI AZALTIN

Vatandalar, kombinin verimli olmasnn yannda, cihazn kullanm eklini deitirerek de enerji faturasnn azaltlabileceini söyleyen Dr. Koç, Toplu yaam alanlarnda enerji tasarrufunu salamak, ortak kullanm alanlarnn tasarm ve kullanm alkanlklar konusundaki tercihlerle de mümkün. Örnein apartman giri kaplarnn açlp kapanmasnn otomatik hale getirilmesi, dairelerde, merdiven boluklarndan kaynaklanacak s kayplarn azaltr. Vatandalar, kombinin verimli olmasnn yannda, cihazn kullanm eklini deitirerek de enerji faturasn azaltabilirler. Örnein tüketici, kombiyi düük scaklkta ancak devaml kullanarak bunu salayabilir. çünkü yaplan hesaplamalar, d hava scaklna bal olarak kombiyi düük scaklkta ama kesintisiz kullanmann kesintili kullanmdan daha ekonomik olduunu ortaya koyuyor ifadelerini kulland.

EV EYALARINIZI DORU YERLETRN

Kap ve pencerelerin hava szdrmamasnn önemli olduunu söyleyen Dr. Koç, Ev eyalarnn nasl yerletirdiiniz de enerji tüketiminize etki eden bir baka faktördür. Odalardaki yatak, masa ve sandalyeleri d duvardan uzak tutun. Geceleri perde, panjur ve rüzgarlklar kapatn. Gündüzleri pencerelerden güne girmesini salayn. Gece uyurken kaln örtü kullanarak oda scakln 16-18 Cye düürün. Oturma odalarnda nemlendirmeyle scakln daha yüksek hissedilmesini salayn. Konut içi kimi pratik önlemlerde, ortam scakln daha kolay kontrol etmenizi salayarak enerji tasarrufuna frsat verir. Bunlardan biri kap ve pencerelerden hava szmasn önlemektir. Bu amaçla kap pencere sünger ve bantlar kullanlabilir. Varsa pencere kasalar ile duvar arasndaki boluklar doldurun dedi.

KALORFER SSTEMNDE BRKEN HAVAYI BOALTIN

Radyatörleri örtmeyin, önünü kapatmayn diyen Dr. Koç Bina içinde s yaylmn salayan radyatörlerin önü ve üstü açk braklmal. Radyatörlerin önünde arkasnda mobilya, kaplama veya uzun perdeler bulundurmayn. çünkü bu tür eyalar snn yaylmasn engeller ya da sy emerler. Ayrca radyatörlerin üstlerini de kapatmayn. Isnn daha rahat yaylm için radyatörlerin etrafn bo brakn. Mümkünse radyatörlerin arkalarna s yaltm levhalar yerletirin. Evin az kullanlan ksmlarndaki radyatörler mümkün olduunca düük scaklkta çaltrlmal. Isnma giderlerini düürmek için kalorifer sisteminin salkl çalmasn engelleyecek faktörlerin elimine edilmesinde fayda var. çinde hava bulunan radyatör, stma fonksiyonunu ya düük performans ile yerine getirir ya da hiç getiremez. Kalorifer tesisatnn en iyi ekilde çalabilmesi için tesisat içindeki havay düzenli olarak boaltn. Bunu yapmak için peteklerin üzerindeki vanalar açp su damlayncaya kadar beklemek yeterli diye konutu.

Ana Sayfaya Git