Fed: “ABD’ bu yıl muhtemelen yüzde 4,5 ila yüzde 5 arasında bir küçülme olacak”

ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Amerikan ekonomisinde "tarihi" bir daralmanın beklendiğini ve daha fazla teşvike ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Haberler 02.05.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaplan, katld bir televizyon programnda, Kovid-19 salgnnn Amerikan ekonomisinde bu yln ikinci çeyreinde ciddi bir daralmaya neden olacan aktard.

Ülkenin gayrisafi yurtiçi haslasnn ikinci çeyrekte yllk bazda yüzde 30a varan oranda azalabileceini belirten Kaplan, yln üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde büyümenin görüleceini kaydetti.

Kaplan, Bu yl muhtemelen yüzde 4,5 ila yüzde 5 arasnda bir küçülme yaayacaz. Bu tarihi bir daralma. deerlendirmesinde bulundu.

DAHA HIZLI BÜYÜME çN TEVKE HTYACIMIZ OLACAK

Salgnn i gücü piyasasna etkisini de deerlendiren Kaplan, ülkedeki isizlik orannn gelecek aylarda yüzde 20lere kadar çkabileceine ve isizlik orannn yl sonunda yüzde 8 ila yüzde 10 arasnda gerçekleebileceine dikkati çekti.

Ksa vadede dezenflasyon beklediklerine de deinen Kaplan, Yln geri kalannda daha hzl büyüyebilmemiz için tevike ihtiyacmz olacak, böylece isizlik orann düürebiliriz. diye konutu.

Kaplan, Faiz oranlar uzun bir süre daha düük kalacak ve Fedin bu dönemi amak için daha fazla ey yapmas gerekecek. dedi.

EKONOMDE KALICI VE DERN BR HASARA YOL AçABLR

Ayrca, Fedin St. Louis ubesi Bakan James Bullard da The Wall Street Journal gazetesine verdii röportajda, Kovid-19 salgnna kar alnan önlemler kapsamnda iletmelerin geçici olarak kapatlmasnn ekonomide kalc ve derin bir hasara yol açabileceini ifade etti.

Ekonomideki küçülmenin daha çok yln ikinci çeyreinde hissedileceini aktaran Bullard, yln ikinci yarsnda ise toparlanmann balayacan kaydetti.

Bullard, ABD ekonomisinde durdurma dümesine basabilirsiniz ancak bunu çok uzun süre devam ettirmeye çalrsanz çok fazla sorun birikmeye balar, iflaslar ve i kayplar olur. deerlendirmesinde bulundu. Ülke ekonomisinin risk altnda olduunu vurgulayan Bullard, üretime tekrar balanmas gerektiini anlatt.

EKONOMK TOPARLANMA ÜZERNDE çALIILMALI

Öte yandan, Fedin Richmond ubesi Bakan Thomas Barkin ise katld bir video konferans etkinliinde, salk görevlilerinin Kovid-19 salgnna kar uygulanan kstlamalar hafifletmeye balanmasnn uygun olduuna iaret etmeden ekonomide hzl bir toparlanmann salanamayacan aktard.

Barkin, merkez bankasnn ekonomiyi desteklemeye devam edeceini belirterek, ekonominin toparlanma oran üzerinde çallmas gerektiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git