FED Faiz oranlarında artış olacağı açıklandı

ABD Merkez Bankasının (Fed) başkanı, gelecek ay faiz artışına gidileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Haberler 19.11.2016 - 01:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

New York Fed Bakan William Dudley, Kansas City Fed Bakan Esther George, St. Louis Fed Bakan James Bullard ve Dallas Fed Bakan Robert Kaplan, faiz art konusunda olumlu mesajlar verdi.

Dudley, New Yorkta katld konferansta, küresel piyasalarda ABD bakanlk seçimlerinin ardndan balayan dalgalanmalara deinerek, Piyasalardaki hareketler, ekonomik politikalarn nasl deieceine yönelik beklentilerle uyumlu gözüküyor. Dolaysyla finansal piyasalarda yaananlar, para politikas açsndan endie verici bulmuyorum. görüünü paylat.

Fedin para politikasnn belirlenmesinde ve uygulanmasnda en etkili aktörlerden biri olan Dudleyin konumas srasnda ABD dolar ve devlet tahvilleri faizleri, yatrmclarn ABDde daha hzl büyüme, enflasyon ve faiz art beklentileriyle rekor seviyelerde seyrediyordu.

- DAHA FAZLA BEKLEMEK RSKL

Kansas City Fed Bakan George da Houstonda yapt konumada, faiz art için daha fazla beklenmesinin risklerine dikkati çekti.

Özellikle isizliin tam istihdamla uyumlu seviyenin altna dümesinin ekonomik büyümeyi baltalayabileceini vurgulayan George, Bu nedenle para politikasnn etkilerinin uzun ve çeitli gecikmelerle ortaya çkt göz önüne alnarak daha erken harekete geçilmesinin, volatilite yaratan plansz para politikalarnn ihtimalini düüreceini düünüyorum. diye konutu.

George, Federal Açk Piyasa Komitesinin (FOMC) 2016 bandan bu yana gerçekleen sekiz toplantsndan altsnda faiz artndan yana oy kullanmt.

Almanyann Frankurt kentinde düzenlenen Avrupa Bankaclk Kongresinde konuan St. Louis Fed Bakan Bullard da aralkta faiz artn destekleme eiliminde olduunu söyledi.

Piyasalar, FOMCnin aralkta faiz artrmasna yüksek ihtimal veriyor. Ben de bunu destekleme eilimindeyim. diyen Bullard, ayrca gelecek ocak aynda i ba yapacak yeni yönetimin politikalarnn gelecek ylki faiz politikasn etkileyebileceini vurgulad.

- SIKILATIRMA YAPMAYA HAZIRIZ

Dallas Fed Bakan Kaplan da Fox Business kanalna verdii mülakatta, ekonominin yeni faiz art için hazr olduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

Yakn gelecekte bir miktar sklatrma yapmaya hazr olduumuzu düünüyorum. Genellikle spesifik toplantlar konusunda yorum yapmasam da son birkaç aydr parasal destein bir ksmnn kaldrlmasna hazr olduumuzu söylemekteyim ve aralk toplantsna yaklarken bu görüü tayorum.

Bu arada, Fed Bakan Janet Yellen de dün ABD Kongresinde yapt sunumda, Faiz artnn, gelecek veriler Komitenin (FOMC) hedeflerine doru ilerleme gösterirse görece yakn zamanda uygun olacana karar verdik. Bu karar, i gücü piyasasndaki iyilemenin devam ettiini ve ekonomik büyümenin yln ilk yarsnda görülen snrl hza kyasla toparlandn teyit etti. ifadelerini kullanmt.

FOMCnin sonraki toplants 13-14 Aralkta yaplacak. Piyasalarn bu toplantda 25 baz puan faiz artrlmasna yönelik beklentisi, haftann son ilem gününde yüzde 95i at.

Ana Sayfaya Git