Finansal röntgen

KOSGEB, KOBİ'lerin Kovid-19 salgını dönemini de içeren 5 yıllık "finansal röntgenini" çekti

Haberler 28.08.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KOSGEBin veri tabanna kaytl KOBlerin 2016-2020 dönemindeki verileri nda sektördeki konumlarn gösteren letme Deerlendirme Raporunda finansal analizler ve söz konusu kurulularn geliimlerine ilikin bilgiler de yer alyor

Kamu tarafndan iletme bazl olarak yaplan en detayl çalma özelliini tayan raporda, iletmelerin künye bilgilerinin yan sra sektördeki sralamalarndan Ar-Ge ve verimlilik performanslarna, markalama baarsndan ihracata kadar bölümlere yer veriliyor

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB), veri tabannda kaytl KOBlerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn balad 2020 yl dahil, son 5 yllk verileri nda sektördeki konumunu, finansal analizlerini ve iletmenin geliimini de içeren finansal röntgen niteliindeki letme Deerlendirme Raporunu yaymlad.

letme Deerlendirme Raporunun yeni versiyonu sayesinde KOBler, 2016-2020 döneminde sektörlerinde Türkiye genelinde ve bölgesinde kendisini konumlandrma imkan bulabilecek.

letme Deerlendirme Raporu, Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret bakanlklar, Gelir daresi Bakanl, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Patent ve Marka Kurumunun, iletmelere ilikin idari kaytlar esas alnarak hazrland.

Kamu tarafndan iletme bazl olarak yaplan en detayl çalma özelliini tayan rapor, KOBlere bilgiye dayal karar alma imkan salyor. KOSGEBin 2019 ylnda ilk versiyonunu yaynlad rapor, letme Künye Bilgileri, Genel Sralama, nsan Kaynaklar, Ar-Ge, Yenilik, Markalama, Verimlilik, hracat ve Finansman olmak üzere 7 bölümden oluuyor.

KOVD-19 SALGINININ LETMEYE ETKLER ANA HATLARIYLA GÖRÜLEBLECEK

Son raporun, Kovid-19 salgnnn Türkiyede balad yl olan 2020 performanslarn da içermesi bakmndan ayr bir önemi bulunuyor. letmeler, Kovid-19 salgn sürecinin sektördeki genel görünüm içinde performanslarn nasl etkilediini de analiz etme frsat bulacak.

letmeye özel yazlm üzerinden hazrlanan rapora ilikin sistem tarafndan kare kod ve dorulama kodu oluturuluyor.

Raporun içeriinde, iletmelerin ölçei, çalan says ve mali kriterlerine göre sralamas, insan kayna yaps, Ar-Ge, yenilik, markalama ve verimlilik konularndaki durumu, ihracat yapan veya yapmayan iletmeler için hedef pazarlar ve pazar pay ile birlikte birçok balkta detayl finansal analizler yer alyor. Bu yönüyle rapor, iletmelerin finansal röntgeni olarak görülüyor.

RAPOR, LETMELERN AYNASI NTEL TAIYOR

letmeler, gerek ulusal gerekse uluslararas i ilikilerinde kullanabilecekleri, finansal kurululara sunabilecekleri bu rapor sayesinde, muhataplarna mevcut durumlar hakknda bilgiyi, geçmi 5 yllk verileriyle birlikte aktarabiliyor.

Türkçe ve ngilizce hazrlanan rapora KOSGEB veri tabanna kaytl iletmeler, e-Devlet üzerinden ücretsiz ulaabiliyor. Raporu alabilmek için iletmenin KOSGEB nezdinde ilem yapmaya yetkili kiisi tarafndan e-Devlet üzerinden bavuruda bulunmas gerekiyor. KOBlerin yan sra talep etmeleri durumunda büyük ölçekli iletmeler de bu raporu alabiliyor.

Konuya ilikin örnek rapora ve rapora esas veri kaynaklar ile hesaplama yöntemlerini içeren meta veri dokümanna ve bavuru linkine https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7146/isletme-degerlendirme-raporu-basvurusu adresinden ulalabiliyor.

Ana Sayfaya Git