Fırat Nehri'nin "saklı kanyonları" göz kamaştırıyor

Doğal güzellikleriyle göz kamaştıran Fırat Nehri ve Karakaya Baraj Gölü çevresindeki kanyonlar, ziyaretçilerini cezbediyor.

Haberler 27.11.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bünyesinde barndrd doal güzellikleri ve yaban hayatyla göz kamatran Frat Nehri ve Karakaya Baraj Gölü çevresindeki kanyonlar, ziyaretçilerini büyülüyor.

Yaam alan olarak tarih boyunca sürekli su kenar arayan insanolunu ihya eden, çok sayda kentin verimli topraklarn suyla buluturan Frat Nehri, bünyesinde barndrd doal güzellikler de adndan söz ettiriyor.

Malatya ile Elaz arasndan da geçen nehrin etrafnda bulunan, el dememi doa, yaban hayat ve bitki örtüsüyle öne çkan kanyonlar, ziyaretçilerini cezbediyor.

Karakaya Baraj Gölünün ayrd Malatyann Arguvan ve Arapgir ilçesi ile nehrin kar tarafndaki Elazn Baskil ilçesi snrlarnda yer alan ve Saklkap ad verilen doa harikas kanyon büyük beeni topluyor.

Baraj gölü kysndan balayarak yer yer yarm metreye kadar düen genilii ve baz ksmlarda 200 metreye varan yüksekliiyle 4,5 kilometrelik vadi taban boyunca uzanan Saklkap Kanyonu, benzersiz karstik oluumlar, maaralar, kaya fosilleri, kendine has flora ve faunasyla dikkati çekiyor.

Jeolojik dönemlerdeki krlmalarla oluan sarp kayalklara sahip bölge, kent yaamnn stresinden uzaklamak isteyen doa tutkunlarnca mola noktas olarak görülüyor.

Bölgenin henüz tam olarak kefedilmemi bu kanyonu, doa tutkunlarnn yan sra fotoraf merakllarnn da ilgi gösterdii yerler arasnda bulunuyor.

Keban Baraj Gölünden balayarak tekneyle gezilebilen 40 kilometrelik Karaleylek Kanyonu da alabalk tesisleri, sarp kayalklar, karstik maara oluumlar, tarihi maara yerleimleri, maara tavanlarndan sarkan yetimi aaçlar, mart, ahin gibi ku türleri ve muhteem doasyla öne çkyor. Kanyonlarn bulunduu bölgede yer alan sarp kayalklar da keçilerine ev sahiplii yapyor.

- nsanlar bu yöreye daha çok çekmemiz lazm

Malatya Valisi Aydn Baru, Yukar Fratn gerçekten çok derin bir tarihi ve doal güzellie sahip olduunu söyledi.

Havzann uzun yllar insanoluna ev sahiplii yaptn belirten Baru, yaplan kaz çalmalaryla milattan önce 7 binli yllarda insanlarn burada hayatn sürdürdüünün anlaldn ifade etti.

Yörenin sadece eski medeniyetlere ev sahiplii yapmasnn haricinde doal güzellikleriyle de ön plana çkarlmas gereken bir havza olduunu dile getiren Vali Baru, öyle devam etti:

Bu havza üzerinde çok sayda kanyon var. Gerçekten tabiat harikas ve esiz doa güzelliklerini temaa edebileceiniz, yaban hayatnn her türlü güzellikleriyle hüküm sürdüü bir havza. Buray turizme kazandrmamz lazm. Özellikle macera, yürüyü seven ve ayn zamanda da su sporlarndan holanan insanlar bu yöreye daha çok çekmemiz lazm. Bunun için bu doal güzellikleri tantmamz gerekiyor.

Vali Aydn Baru, bu amaçla yöredeki doal güzelliklerin görülebilmesi için geziler düzenlediklerini aktararak, unlar kaydetti:

Tüm doa ve sporseverleri buraya davet etmek için çalmalar yürüteceiz. nallah Frat Kalknma Ajans ve Malatya Valilii olarak baz çalmalarmz olacak. Burada yürüyü rotalar oluturmak ve su yolunu etkin bir ekilde kullanmamz gerekiyor. Frat Nehri kenarnda su yoluyla geldiiniz zaman da görebileceiniz esiz güzellikler var. Vatandalarmz Malatyann güzelliklerini, Fratn güzelliklerini gelip görsünler istiyoruz.

Ana Sayfaya Git