Fırat'ın Suyu Mardin Ovasıyla buluşuyor

Fırat'ın suyu Mardin'in bereketli topraklarıyla buluşacak

Haberler 11.06.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Ovasn Fratn suyuyla buluturacak çalmalar hzla sürerken, yl sonuna kadar 5 bin dekar tarm arazisinin sulanmas hedefleniyor.

Tarm ve Orman Bakanl öncülüünde yürütülen Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce yaplan çalmalarla 221 kilometre uzunluundaki Mardin-Ceylanpnar Ana Kanalnn tamamlanmasnn ardndan inas süren depolama tesisi ve ana kanal üzerindeki ebeke çalmalar hz kazand.

Fiziki gerçeklemenin 80e ulat depolama ve sulama inaatlarnn tamamlanmasyla 1 milyon dekar akn tarm arazisi peyderpey Frat Nehrinin suyu ile sulanacak. Böylece bölgede ylda 2-3 ürün yetitirilebilecek, çiftçinin geliri artacak. Proje 100 bini akn kiiye i imkan salayacak.

BU çALIMA BTTKTEN SONRA TARIM ARAZLER SUYLA BULUMU OLACAK

Mardin Valisi Mahmut Demirta, AA muhabirine yapt açklamada, 221 kilometre uzunluundaki yapay nehrin tamamlandn, bereketli topraklarn suyla bulumas için dier çalmalarn da hzla sürdürüldüünü söyledi.

Suyun depolanaca alann yapm için çalmalarn devam ettiini belirten Demirta, Mardin depolama alan 10 bin dekarlk alana sahip. Bunun yüzde 80i tamamlanm durumda. Bu depolama alan bittikten sonra Allah ksmet ederse 835 bin dekarlk alan çok rahat bir ekilde sulanabilecek. Bunun yan sra ebeke ile sulanabilecek olan kanal çalmalar da hzl bir ekilde devam ediyor. Bu çalma da bittikten sonra tarm arazileri suyla bulumu olacak. dedi.

HEM ÜRETM HEM DE STHDAM ALANINDA ARTI MEYDANA GELECEK

Demirta, projenin imdiden Mardine hayrl olmasn dileyerek, Türkiyenin en uzun kanal. Süvey kanalndan bile çok daha uzun. Panama kanalnn da 3 kat büyüklüünde. Ülke ekonomisine 233 milyon lira civarnda gelir salam olacaz. çok muhteem bir proje. diye konutu.

Bereketli topraklarn suyla bulumasndan yer alt sularnn da önemli derecede etkileneceini dile getiren Demirta, Yer altndan su çekilmeyecei için bir kere mevcut olan suyu muhafaza edeceiz. Yapm olduumuz Mardin depolama alan da hem sulamay salayacak hem de yer altndaki su miktarn artrmay salayacak. Topraktaki nem oran artnca verimlilik de artacak. nallah hem üretim art olacak hem de istihdam alannda art meydana gelecek. deerlendirmesinde bulundu.

GAP BU TOPRAKLARI SULAYACAK, BU TOPRAKLAR DA BÜTÜN ÜLKE NSANINI BESLEYECEK

Kzltepe Hububat Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter de GAP suyunun bir an önce toprakla bulumasn arzu ettiklerini belirtti.

GAPn sadece bölge deil Türkiye için hayati bir proje olduuna iaret eden Öter, çünkü GAP bu topraklar sulayacak, bu topraklar da bütün ülke insann besleyecek. Milli servetimiz topraklarmzn tam ilenmesi için GAPn gelmesi ve topraklarn suyla bulumas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Öter, yaklak 30 yldr topraklarn yer alt sularyla sulandna dikkati çekerek, bu projeler sayesinde bölgede sulanmayan alan kalmayacan kaydetti.

Gölete su brakldnda tükenmek üzere olan yer alt sularnn seviyesinin de yükseleceini dile getiren Öter, öyle konutu:

Verim iki katna çkacak. Bunun yannda çeitlilik de artacak. Bölgede narenciye, seraclk geliecek. Ylda iki mahsul alyoruz, baz yerlerde ylda 3 mahsul bile elde edilebilir. Mardin Ovas bugün ülkenin hububat ve bakliyat ihtiyacnn yüzde 20sini karlyor. GAPn gelmesiyle Mardin Ovas ülkemizin ihtiyacnn en az yüzde 35ini karlayacak duruma gelecek. çalmalarn hzlanmasnda emei olan herkese teekkür ediyoruz. çalmalar bu tempoyla devam etsin ve bir an önce GAP suyu toprakla bulusun istiyoruz. Bunu özlemle bekliyoruz.

Öter, yetkililerden, topraa zarar vermeyecek bilinçli ve planl sulama yaplmasna yönelik çiftçilere eitim verilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

EN KISA ZAMANDA TOPRAKLARIMIZIN SUYLA BULUMASINI STYORUZ

çiftçi Hasan Kalkan da kuraklk nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirterek, Bu sene kuraklktan dolay verim kayb yaadk. Bu nedenle GAP Projesi bizim için çok önemli. nallah en ksa zamanda topraklarmzn suyla bulumasn istiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git