Firmalara rehber!

Diyarbakır'da Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına verilen destekle bölgedeki girişimcilere önemli katkılar sunan Dicle Teknokent, firmalara gelir ve kurumlar vergisi ile KDV muafiyeti avantajı da sağlıyor

Haberler 26.10.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) kampüsünde yer alan Dicle Teknokent, Ar-Ge ve inovasyon çalmalarna verilen destekle bölgedeki firmalarn geliimlerine önemli katk salyor.

Yaklak 300 dönümlük alan üzerine kurulu olan ve faaliyete 2012de balayan Dicle Teknokent aralarnda kimya, biliim teknolojileri, yazlm, enerji, medikal elektronik, tarmsal teknolojinin de yer ald 43 firmaya ev sahiplii yaparken, akademik yönlendirmeyle irketleri pazarn önemli oyuncular haline getiriyor.

Dicle Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Akklç, Dicle Teknokentin 2007de Bakanlar Kurulu kararyla kurulduunu anmsatt.

Teknokentin 2018e kadar istenen baary elde edemediini, ardndan yaplan çalmalar sayesinde önemli gelime saladn aktaran Akklç, bölge teknokentleri arasnda proje says, Ar-Ge, bütçe harcamalar ve ihracat satlar ile ön srada yer alma baars gösterdiini anlatt.

Akklç, ülkede ürettii teknolojileriyle yaplan ihracatyla katma deer yaratan, bölgesindeki giriimci ve firmalara yön veren bir bölge olmak için yola çktklarn belirterek, öyle konutu:

Türkiyede çarpan etkisi büyük olan proje sahipleri arasnda ön sralardayz. Teknokentler topluma teknoloji konusunda önderlik yapan kurumlardr. Ticaret ve sanayi sektörlerinin artan rekabet koullar ile hayata tutunmasnn yegane yollarndan birisi Ar-Ge faaliyetleridir. Ar-Ge faaliyetleri büyük çaba ve maliyet isteyen uralardr. Giriimcilere ve firmalarmza büyük avantajlar sunulmaktadr. Giriimci adaylarmza hem lojistik hem uzman desteini salamaktayz.

YERL KONTAK LENS TEMZLEME SOLÜSYONU ÜRETLD

Dicle Teknokentte 2017de göreve geldiklerinde 15 firma bulunurken, imdi 43 firmann aktif olarak yer aldn ifade eden Akklç, unlar kaydetti:

Ayn zamanda teknokentimize proje sunup hakem sürecinde 4 giriimci adaymz da var. Kendilerini projeleriyle kantlam birçok firmalarmz bulunmaktadr. Yakn zamanda Türkiyenin ilk yerli ULTRON Kimya firmas, kontak lens temizleme solüsyonu üretti. Ürün Ar-Ge faaliyetlerini bitirmi olup tüm testlerden geçti. Ülkemizde olmayan bu tbbi malzemenin teknokentimizde üretilmesi bizi mutlu etti.

Akklç, çalmalaryla bölgedeki firmalarn bilim ve teknoloji alannda geliimine katkda bulunmak için çaba gösterdiklerini vurgulayarak, Firmalara vermi olduumuz baz avantajlar bulunmakta. Özellikle fikri olup da paras olmayan öretim üyeleri veya giriimci adaylar için burada ofis, internet, snma, Dicle Üniversitesi akademisyenleri ile ortak çalma imkan salyoruz. Firmalar, komu firmalarla beraber sinerji oluturup büyük bir Ar-Ge faaliyeti için hazrlk evresini burada amaktadrlar. diye konutu.

PROJELER SAYESNDE BÖLGEYE BÜYÜK BR GER DÖNÜÜM SALANACAK

Daha önce terörle anlan bölgemiz bundan sonra bilim ile anlacak. diyen Akklç, sözlerini öyle tamamlad:

Firmalarmz çeitli sektörlerde faaliyetlerine devam etmektedirler. Teknokentlerde giriimci adaylarmza gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV muafiyeti ile yazlm sektörlerine KDV istisnas avantaj salanyor. Firmalarmz son derece düük bir barnma maliyetiyle teknokent imkanlarndan faydalanyor. Projeler sayesinde bölgeye büyük bir geri dönüüm salanacak.

Ana Sayfaya Git