Fırsatçılar teşhir edilecek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında talebi artan ürünlerde haksız fiyat artışı uygulayanlarla ilgili Reklam Kurulunun gerekçeli kararının yarın Bakanlığın internet sitesinde firma isimleriyle beraber yayımlanacağını bildirdi.

Haberler 02.04.2020 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Pekcan, NTVde katld programda, Kovid-19un iç ve d ticarete etkilerine ilikin sorular yantlad.

nsan hayat kadar ekonomik hayat da etkileyen Kovid-19 salgnnn rutinleri ve tüketim alkanlklarn da deitirdiine dikkati çeken Pekcan, virüsün etkilerinin salgnn kontrol altna alndnda tam olarak görülebileceini vurgulad.

Pekcan, uluslararas kurulularn büyüme rakamlarnda aa yönlü revizyonlar yaptna iaret ederek, Bütün bunlara baktmz zaman, Türkiye olarak biz bu yla gerçekten çok iyi baladk. Ocak-ubat aylarnda çinin ihracat yüzde 17, Norveçin yüzde 12, Brezilyann yüzde 9 düerken, bizim ocak-ubat ihracatmz yüzde 4,3 artt. diye konutu.

ran ve Irak hudut kaplarnn kapanmas ile Avrupadan gelen siparilerin durmasnn Türkiyenin ihracatn etkilediini belirten Pekcan, unlar kaydetti:

Mart aynda bizim rana ihracatmzn yüzde 82 azaldn görüyoruz. Iraka ihracat düüü yüzde 55-60lardayd, aldmz temassz ticaret tedbirleriyle bu yüzde 48 oldu. oför, dorse, konteyner deiimiyle ticaret günde 200-300 tr iken u anda 1000lere çktk ama 1700lere ulamamz gerekiyor. spanyaya ve talyaya yüzde 40, Fransaya yüzde 32,5, Almanyaya yüzde 14, çine yüzde 19, ngiltereye yüzde 12 azalma var. Bütün bunlarn nda bu ay ihracatmzda bir miktar düme göreceiz ama yüzde 20lerin altnda olacak, yüzde 17 civarlarnda bir düü bekliyoruz. Yarn kesin rakamlar açklayacaz ama temassz ticaret ile en ksa zamanda bunu toparlayacaz.

- G-20 Ticaret ve Yatrm Bakanlar Toplants

Bakan Pekcan, önceki günlerde gerçekletirilen G-20 Ticaret ve Yatrm Bakanlar Toplantsnda Kovid-19un ekonomiye etkilerinin masaya yatrldn aktard.

Toplantda, korumaclk politikalarndan vazgeçilmesi gerektiini ifade ettiklerini anlatan Pekcan, öyle konutu:

Adil ve serbest ticaretten yana olduumuzu her zaman bildirdik, çok tarafl ticaret sistemine inandmz da söyledik, bu dorultuda görülerimizi paylatk. Genel olarak da ayn görüler paylald. Bunlarn yan sra içinde bulunduumuz durumdan ötürü ülkeler baz ticari tedbirler ald. En azndan bunlarn ksa süreli ve effaf olmas, çok sert olmamas, mümkün olduunca Dünya Ticaret Örgütü kurallarna uyulmas yönünde ortak bir karar çkt. ki ay teknik gruplar çalacak, iki ay sonra tekrar G-20 Ticaret ve Yatrm Bakanlar Toplants yaplacak. Ayrca, Türkiye olarak, özellikle bu pandemiden göçmenlerin ve yerlerinden, topraklarndan edilmi insanlarn olumsuz etkilenmemesinin, bunun da deerlendirilmesi gerektiinin altn çizdik.

Pekcan, söz konusu toplantda, Türkiyenin temassz ticaret çözümünü anlattklarn, bunun çok ilgi gördüünü söyledi.

Hudut kaplar kapandnda ticaret yapmaktan vazgeçmediklerini ve temassz d ticaret yöntemiyle ihracat ve ithalata devam ettiklerini belirten Pekcan, tampon bölgelerin bulunduu alanlarda oför, dorse ve konteyner deiimi ile sorunlarn üstesinden geldiklerini anlatt.

Tampon bölgenin bulunmad ran ile ticarette de demir yolu çözümünü gelitirdiklerine dikkati çeken Pekcan, Ayn zamanda da Bakü-Tiflis-Kars demir yolunda u anda 40 vagonlu bir tren çalyor, bunu iki trene çkarabilecek durumdayz, yeter ki talep olsun. Üreticilerimizi, ihracatçlarmz demir yolu imkanlarmz kullanmaya davet ediyorum. Ayn ekilde Kapkuleden Avrupaya demir yolu hattmz var. Burada da ylda 35 bin 800 vagon çkn 50 bin vagona çkarabilecek durumdayz.

- Frsatç firmalar afie edilecek

Bakan Pekcan, son dönemde fahi fiyatlara konu olan ürünler ve firmalarla ilgili denetimlerinin sürdüünü, daha önce tespit ettikleri irketlere Reklam Kurulunca idari para cezas kestiklerini anmsatarak, unlar kaydetti:

Bu ayn 2sinde bunlarla ilgili Reklam Kurulunun gerekçeli karar web sitemizde firma isimleriyle beraber yaynlanacak. 6 bin 558 firmadan savunmas ve yasal süreci tamamlananlar da 14 Nisandaki Reklam Kurulu toplantsnda deerlendirilecek. Buradaki bütün sonuçlar hem Emniyet Genel Müdürlüü hem Hazine ve Maliye Bakanl hem de MASAKla da paylayoruz. Biz maske üreticisi ve ihracatçs bir ülkeyiz. Fahi fiyatla mal satanlar cezalandracaz. Bakanlk olarak önce salk çalanlarmzn ve vatandamzn maske, tbbi ekipman ihtiyac tedarik edilsin diye bunlarn ihracatn Salk Bakanlnn ön iznine baladk. Ancak hem Salk Bakanlna tedarikte bir sknt çkarmayan ve fiyatlarda fahi fiyat uygulamayan, makul fiyattan Bakanlmzn ve halkn ulamna sunan ihracatç firmalarmzn da önünü kapatmamamz lazm, çünkü bunlar bu piyasadaki oyuncular ve inallah bu pandemi geçecek, bu firmalarmz bu pazarlarda kalc olacaklar yani ikisini birbirinden ayr deerlendirmemiz lazm.

Alnan önlemlerle artan fiyatlarda aa yönlü bir gidi olduuna dikkati çeken Pekcan, Türkiye çok ükür gda konusunda ihracatç bir ülke, ihracat fazlas veren bir ülke bunlar bu ekilde de deerlendirmemiz lazm, ama biz gereini yapyoruz. ifadesini kulland.

Bakan Pekcan, e-ticaret ve kargo teslimat konusunda herhangi bir sknt olmadna dikkati çekerek, Bakanln verdikleri hizmetlerde de alnan önlemler sayesinde herhangi bir gecikmenin söz konusu olmadn söyledi.

- Üniversitede baz bölümler için burs imkanlarmz var

Sanal Ticaret Akademisine ilikin bir soruyu da yantlayan Pekcan, her vatandaa hizmet verebilecek kapasitede bir akademi oluturduklarn vurgulad.

Burada iç ticaretten, irket kuruluuna, d ticaretten giriimcilie kadar her konu hakknda bilgi ve eitimlerin bulunduuna dikkati çeken Pekcan, öyle konutu:

Buradan gerek örencilerimiz, gerek u anda evde olan i insanlarmzn çok faydalanacan düünüyorum. Bu arada üniversiteye hazrlanan gençlerimiz de var, biz Bakanlk olarak TM araclyla Türkiyenin baarl olduu baz sektörlerde örencilerimize burs imkan da salyoruz. Bu tekstil, hazr giyime geçen sene 1 milyon liraya yakn, burs imkan verdik, bu sene maden, metal, metalurji mühendislerine uygulanacak 1 milyon liralk bir burs imkanmz var. Deri ürünleri ile ilgili bölümleri seçecek arkadalarmza hem staj imkan tanyoruz hem de stajlarnda baarl olan arkadalarmzn i imkanlar da oluyor.

Ana Sayfaya Git