Fırsatçılara şok operasyon

Ticaret Bakanlığından spekülatörlere sahada denetim

Haberler 02.09.2018 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanl, son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmalar frsat bilen baz spekülatörlerin çeitli ürün ve ürün gruplarnda arztalep dengesiyle uyumayan fiyat artlar yapt yönündeki duyumlar üzerine saha denetimlerini artrd

Denetimler neticesinde baz temel ürün gruplarnda normalin üzerinde fiyat artlar, bazlarnda ise gramaj düürülerek örtülü zam yapld tespit edilirken, bakanlk tarafndan gerekli idari ilemler balatld

Ticaret Bakanl, son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmalar frsat bilen baz spekülatörlerin çeitli ürün ve ürün gruplarnda arztalep dengesiyle uyumayan fiyat artlar yapt yönündeki duyumlar üzerine saha denetimlerini sklatrd.

Ticaret Bakanlndan yaplan açklamaya göre, bakanlk yetkilileri, girdi maliyeti ve döviz kuru art gibi fiyat deiimlerinden etkilenmemesine ramen bu durumlardan etkileniyormu gibi hareket edenleri tespit etmek amacyla Türkiye genelinde bir çok ilde çeitli sektörlerde faaliyet gösteren i yerlerini denetledi.

81 ilde e zamanl denetimler kapsamnda, Ankarada Ticaret Bakanl Tüketicinin Korunmas ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal ve ç Ticaret Genel Müdür Yardmcs Adem Baarn koordinasyonunda gda, mobilya ve beyaz eya sektörlerinde faaliyet gösteren i yerlerine gidildi. Ekipler, fiyatlarda anlk yaplan deiimleri inceledi ve bu deiiklikler hakknda bilgi ald.

Yaplan denetimler neticesinde baz temel ürün gruplarnda normalin üzerinde fiyat artlar gözlemlendi. Ayrca baz ürün gruplarnda gramaj düürülerek örtülü zam yapld ve fiyat etiketi ile ambalajlarda mevzuata uygunsuzluk bulunduu tespit edildi. Bakanlk tarafndan söz konusu uygulamalarla ilgili gerekli idari ilemler balatld.

Frsatçlara göz açtrlmayacak

Ticaret Bakanlnca frsatçln önüne geçmek amacyla yaplan denetimler 3 koldan gerçekletiriliyor.

Bu çerçevede 6502 sayl Tüketicinin Korunmas Kanunu, Ticari Reklam ve Haksz ticari Uygulamalar Yönetmelii, 4054 sayl Rekabetin Korunmas Hakknda Kanun kapsamnda denetimler yaplyor. Aykrlk tespit edilen uygulamalara ilikin bu mevzuatlarn cezai hükümleri çerçevesinde yaptrm uygulanyor.

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan da son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmalar frsat olarak gören baz spekülatörlerin, çeitli ürün ve ürün gruplarnda arztalep dengesiyle uyumayan fiyat artlar, stokçuluk gibi piyasada fiyat oluumunu bozucu davranlar gerçekletirdiklerini ifade ederek, bakanlk olarak gelimeleri anlk takip ederek, piyasa dengesinin bozulmasn engelleyici tedbirleri almaya devam edeceklerini açklamt.

Resmi Gazetede cuma günü yaymlanan Ticari Reklam ve Haksz Ticari Uygulamalar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelikle girdi maliyeti ve döviz kuru art gibi fiyat deiimlerinden etkilenmemesine ramen bu durumlardan etkileniyormu gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin sat fiyatnda hakl bir gerekçe olmakszn art yapmak aldatc ticari uygulamalar kapsamna alnmt.

Ana Sayfaya Git