Fıstık üretimi yaygınlaşıyor!

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde fıstık üretiminin artırılması için harekete geçen ziraat odası, çiftçilere ücretsiz dağıtmak üzere fidan yetiştirmeye başladı

Haberler 30.04.2020 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinin önemli tarmsal ürünlerinden fstn üretiminin Suruç Ovasnda da yaygnlatrlmas için ilçe ziraat odasnca fide yetitirilmeye baland.

Yüksek getirisi dolaysyla son dönemlerde üreticilerin daha fazla rabet ettii fstk, bata anlurfa ve Gaziantep olmak üzere birçok ilde yetitiriliyor.

Kuruyemi olarak tüketilmesinin yannda tatldan yemee Türk mutfann esiz lezzetlerinde kullanlan fstk, yurt dndan da ilgi görüyor.

Suruç Ziraat Odas da ilçede fstkla ilgilenen üretici saysnn artmas üzerine fstk fidan üretimine yöneldi.

- Sulanabilir alanlarn artmasyla Suruç Ovas cazibe merkezine dönütü

Suruç Ziraat Odas Bakan Ayhan Klç, bölgenin Türkiyenin en verimli arazilerine sahip olduunu belirterek, Güneydou Anadolu Projesi kapsamnda sulanabilir alanlarn artmasyla Suruç Ovasnn cazibe merkezine dönütüünü ifade etti.

Suruçta fstk yetitiriciliinin gelimesi için çalmalar yürüttüklerini dile getiren Klç, lçede ilk ve tek tüplü fidan üretim tesisini kurduk. Tohumla, ilk etapta 170 bin fidan yetitirmeye baladk. Bunlar biraz büyüttükten sonra bahçelere vereceiz. Hedefimiz, ilçede fstk üreticiliini daha da geniletmek. dedi.

Klç, elde ettikleri fidanlar ilk etapta üreticilere ücretsiz olarak datacaklarn da sözlerine ekledi.

Odann tarm danman Songül Akaltun da fstk yetitiricilerinin fidan talebini karlamak için tüplü fstk fidan üretim tesisini kurduklarn söyledi.

Akaltun, tüplere yerletirilen tohumlardan iyi sonuç elde ettiklerini belirterek, Hava artlarna bal olarak ocak aynda ilemlere baladk. Buradaki amacmz dardan fide alp bahçemize tesis edeceimize kendi tohumumuzdan kendimiz fide yetitirerek bahçelerimize dikmek. çiftçimiz onlarca kilometre uzaklktan fstk fidan alacaklarna kendi ilçemizde bunlar gelitirip vatandamza sunmaya çalacaz. diye konutu.

Tarm danman Halide Sinanolu Yldztekin de bölge için fstn yerinin ayr olduunu ifade etti.

çiftçilere destek olmak için bu tesisi kurduklarn vurgulayan Yldztekin, unlar kaydetti:

Ekonomik olarak bizim çiftçiler pamuk üretimine daha çok önem veriyorlar. Bahçe üretimi ikinci srada geliyor. Bahçe üretimine çiftçimizi tevik etmek için baz çalmalar yaptk. Bu çalmalardan bir tanesi de tüplü fidan yetitiricilii.

Ana Sayfaya Git